De Burj Khalifa is een sateprikker naast de Dubai Creek Tower

Het leven van een architect in Dubai gaat niet over rozen. Heb je eindelijk uitgewerkt hoe je ‘s werelds grootste toren gaat bouwen en wordt het realiteit, kan je er maar heel kort van genieten want het volgende project is al in gang gezet. En in dit geval heet het project: de Dubai Creek Tower, aan de hand van Santiago Calantrava. De architect wil nog niet kwijt hoe hoog zijn toren gaat worden, maar heeft beloofd dat hij de 828 meter hoge Burj Khalifa (momenteel het hoogste gebouw ter wereld) flink gaat overtreffen. Verschillende bronnen vermelden zelfs dat de Dubai Creek Tower de kilometer gaat aantikken!

Dubai Creek Tower

Het ontwerp van de honderden metershoge ‘naald’ is gebaseerd op de vorm van een lelie en de minaretten die de Islamitische architectuur typeren. Roterende balkons, recordbrekende dakterrassen en zwevende tuinen, ze zullen allen te vinden zijn in de nog af te ronden toren. “Het ontwerp van het gebouw is geïnspireerd op de Islamitische traditie, als eerbetoon aan dezelfde geschiedenis die de wereld het Alhamra en de Moskee van Cordoba gaf,” aldus de Spaanse Santiago Calantrava.

De volledige structuur zal aan de waterkant geketend worden met gigantische kabels. Natuurlijk voor de stevigheid, maar ook om de lelie in het ontwerp terug te laten komen. De kabels staan namelijk voor de nerven in het blad van de bloem.

Hoogste toren ter wereld

Zodra het gebouw staat beginnen ze direct aan twee raket-gevormde woontorens, die eveneens de grootste woontorens ter wereld worden. Deze komen aan weerskanten van Santiago’s paradepaardje te staan.

De geruchten dat Dubai zonder geld zit zijn onwaar, dat bewijzen ze maar al te goed met de reeds gestarte bouw van de Dubai Creek Tower. Dubai Holding en Emaar Properties zijn de geldschieters en opvallend genoeg is het tweede bedrijf ook de organisatie achter de Burj Khalifa. Ik ben nu al benieuwd wat de wens is van dat bedrijf, zodra deze toren staat!

04-20206 07030805-2

Total
0
Share