Waarom de Pisco Sour zomaar je nieuwe favoriete cocktail kan worden

Mag ik uit de categorie ‘obscure dranken’ de Pisco van jou? Zo klinkt je die drank waarschijnlijk in de oren. Maar eigenlijk is dat onterecht, want de Pisco is een van de bekendste dranken uit Zuid-Amerika. En elk jaar wordt wereldwijd de International Pisco Sour Day gevierd op 2 februari. En nu eindelijk ook in Nederland.

Pisco Sour en zijn oorsprong

Even een crash course Pisco voor dummies: Pisco is een brandy, wat betekent dat het van druiven is gemaakt. Cognac is bijvoorbeeld ook een brandy, maar dan uit de regio Cognac. Het wordt in met name Perú en Chili gemaakt en de twee landen ruziën al eeuwen over waar het oorspronkelijk vandaan komt. Zoiets als Schotland en Ierland twisten over wie whisky heeft uitgevonden. En de bekendste cocktail met pisco is, drrrrumroll, de Pisco Sour. Sommige dingen hoeven niet ingewikkeld te zijn.

Chili en Peru

Chili is de grootste producent van pisco, maar Peru is de grootste exporteur van deze drank. En daarvan gaat ook nog eens het grootste deel naar Chili. In Chili worden overigens vooral pisco’s gemaakt in grotere producties, terwijl Peru juist meer artisanale pisco’s voortbrengt. Dat betekent dat in Peru met name kleine koperen ketels worden gebruikt en in Chili grotere rvs kolomdistillatie, die een meer neutrale drank oplevert.

Pisco Sour, Waarom de Pisco Sour zomaar je nieuwe favoriete cocktail kan worden

Terroir

Pisco wordt maar één keer gedistilleerd tot 42 % en gaat dan 3 tot 6 maanden in roestvrij stalen vaten. Er wordt geen water bij gedaan en de distillaten worden ook niet gerijpt op eiken vaten. Cognac moet bijvoorbeeld minimaal 2 jaar rijpen om Cognac te mogen heten. De smaak van de druif staat hierdoor centraal. Doordat er verschillende soorten druiven worden gebruikt, is het ook heel goed mogelijk om binnen een merk een bijzondere range op te bouwen met uiteenlopende smaken. Terroir is hier natuurlijk ook van toepassing.

Pisco Sour, Waarom de Pisco Sour zomaar je nieuwe favoriete cocktail kan worden
Artisanale productie van 1615 Pisco in Pru

Pisco Sour Week

In Nederland is Pisco 1615 uit Peru de initiator van de Pisco Week. Van 4 t/m 10 februari zijn er 15 bars in Nederland die een speciale variant bedenken van deze beroemde cocktail. In Amsterdam zijn dit Restaurant C, Branie, Roses by Sal, Morgan & Mees en Rosalia’s Menagerie. Drink je hem liever in Den Haag, dat zich overigens in zeer rap tempo aan het melden is bij de beste cocktailsteden van Nederland, zijn dit Five Points en Tapisco. En in Rotterdam kan je terecht bij Supermercado, LaBru en Ceviche Y Maas.

Waarschijnlijk ben je al wel bekend met het concept van de sour. Dat is een cocktail met een basisdrank, citroen, suiker en eventueel aangevuld met wat bitters. Zo werkt de Pisco Sour, niet geheel verrassend, dus ook. Het recept staat hieronder, je maakt m dan thuis in een handomdraai.

Pisco Sour, Waarom de Pisco Sour zomaar je nieuwe favoriete cocktail kan worden

Pisco Sour recept

Mix 60 ml goede Pisco met 30 ml vers limoensap, 20 ml suikersiroop en 1 eiwit in een shaker. Shake dit heel goed en finestrain (dus met behulp van een theezeef) in een cocktailcoupe. Wil je de pro uithangen, dan doe je een double shake. Eerst shake je hard met veel ijs, dan zeef je het ijs eruit en shake je nóg een keer. Zo kan het eiwit gaan schuimen als een malle en dat ziet er natuurlijk mooi uit. Én je cocktail krijgt een mooie structuur. Heb je de Pisco Sour in het glas geschonken, maak de cocktail dan af met een paar druppels Chuncho (Peruviaans bitter) of Angostura Bitters (niet hetzelfde, maar altijd beter dan niets!).