De mooiste (en minst toeristische) stranden van Ibiza

CREDITS: Jose Llamas | Unsplash

Ibiza. Hét feesteiland waar vele mensen – ondanks de populariteit van het betoverende eiland – de uitspraak nog steeds compleet van vernaggelen.

Dus, voor de laatste keer: geen ee-biet-sa, of ee-pizza, maar ee-bee-tha. En als je van de locals al helemaal een paar veren in je reet wilt, dan spreek je het eigenlijk uit als aj-visa, wat neerkomt op Eivissa: de naam van Ibiza in het Catalaans van de Balearen.

De mooiste (en minst toeristische) stranden in Ibiza

Voor nu houden we maar even op met onze cursus over hoe je Ibiza uitspreekt. Het eiland is namelijk veel meer dan een tongtwister voor niet-locals. Ibiza is nu al meer dan 2500 jaar een smeltkroes van cultuur, geschiedenis, epische feestjes en betoverende stranden. Met een kustlijn van 210 kilometer en meer dan tachtig stranden, is het eiland op de Middellandse Zee niet alleen de ideale plek om een flinke kater te krijgen, maar ook om je kater weer uit te spelen. Want chillen met een bootje op Ibiza helpt je daarbij. Wij hebben de mooiste stranden op Ibiza voor je op een rijtje gezet en meteen de meest toeristische plekken van het lijstje gehaald. Daar heb je natuurlijk he-le-maal geen zin in als de man met de hamer weer is langsgekomen.

Port de ses Caletes

In het noorden van Ibiza ligt een eenzaam strand in de buurt van Sant Vincent. Zoals de naam eigenlijk al een beetje weggeeft, was dit ooit een van de originele natuurlijke havens van Ibiza. Tegenwoordig is het de thuisbasis van traditionele vissershutten, waar de locals hun llauts – beter bekend als traditionele Ibicenobootjes – opbergen. Naast de vissers die je hier soms nog kan bewonderen, zal waarschijnlijk niemand je hier storen: Port des Caletes staat nergens aangeduid en is totaal niet bekend bij toeristen. En dat terwijl de baai met haar ondiepe water, misschien wel de meest geschikte plek van Ibiza is om een middag te snorkelen. Sidenote: kijk wel uit voor de zee-egels. We hebben je gewaarschuwd.

 

Es Portixol

Wanneer je toch al in het noorden bent, kan je net zo goed even een bezoekje brengen aan Es Portixol. Deze plek is compleet omringd door heuvels bedekt met dennenbomen, waardoor het strand compleet geïsoleerd is. Het water hier is ondiep met een prachtige appelblauwzeegroene kleur, waardoor het wel iets wegheeft van een zwembad. Om hier te komen moet je trouwens wel een kleine hike van dertig minuutjes afleggen, maar gelukkig is er een pad dat makkelijk volgbaar is. Je moet er wat voor over hebben hè. Teenslippers zijn af te raden, want dan glij je waarschijnlijk uit over de losse stenen. Bij dit strand moet je zijn als je écht wilt ontspannen.

Cala Olivera

Een kleine baai verstopt achter het enige golfterrein van Ibiza: Cala Olivera. Dit verborgen pareltje van een kleine dertig meter breed heeft een heerlijk zandstrand met een magisch uitzicht en weinig toeristen om je heen. Heerlijk. Het strand heeft door de beperkte grotte maar een handjevol bedjes en parasols, dus als je zeker wilt zijn van een ligbedje moet je op tijd zijn.

Cala Xarraca

Volgens de mensen die bij Cala Xarraca zijn geweest, is het misschien wel het mooiste strand van Ibiza. Dit idyllische strand van negentig meter lang ligt in het rustigere noordelijke deel van Ibiza, net zoals vele andere stranden van dit lijstje. Het water is kraakhelder en dus een perfecte plek om je snorkel naartoe te brengen. Rondom het strand vind je prachtige pijnbomen, roodgekleurde rotsen en witte villa’s. De perfecte esthetiek voor je Instagram-feed dus. Om bij dit prachtige strand te komen moet je de borden richting Portinatx volgen. Aan de linkerkant van het strand vind je trouwens een modderbad, dus je hebt ook nog een soort van spa erbij zitten.

Cala Llentrisca

Onder de kliffen van Es Cubells vind je Cala Llentrisca: een hidden gem waar je de drukte van het zomerseizoen ontvlucht. Een plek waar je Ibiza op zijn meest authentieke manier ziet, met haar oorspronkelijke charme. Het water is behoorlijk ondiep, waardoor je tot meters ver in het water kan lopen. Het is het perfecte toevluchtsoord voor de mensen die op zoek zijn naar een prachtige plek om te zonnen, zwemmen en te snorkelen. Je kan het strand het beste bereiken met een boot of een wandeling van een kleine vier kilometer. Maar goed, dan heb je ook wat.

LEES OOK