Novosibirsk: de Malediven, maar dan in Siberie

CREDITS: IG @mmaxus

Ook steeds op zoek naar dat perfecte plaatje voor op the Gram? Nou lijkt het, door de vele internet video’s, alsof Russen niet altijd even veel gebruiken maken van de grijze massa. Maar in Siberië zijn ze nu écht een beetje doorgeslagen. Zij maken massaal foto’s rondom en zelfs ín een azuurblauw meer, ook wel de ‘Malediven van Novosibirsk’ genoemd. Niks mis mee zou je zeggen? Misschien hadden we beter ‘zuur blauw meer’ kunnen zeggen, want het is compleet vervuild met chemisch afval. Vandaar de felle kleur. Een energiecentrale gebruikt het meer als afvoerputje en is niet blij met de aandacht die het meer nu krijgt.

Novosibirsk: de Malediven, maar dan in Siberië

Dit kunstmatige meer in het Siberische Novosobirsk trekt heel wat aandacht op InstagramDoor de helderblauwe kleur van het water kun je er foto’s maken waarop het lijkt alsof je op de Malediven bent, mits je de camerahoek goed hebt natuurlijk. Want de omgeving is een stuk minder mooi, zoals je zou kunnen verwachten.

Het meer heeft daarom inmiddels de bijnaam ‘Malediven van Novosibirsk’ en trekt heel wat bezoekers. Het meer heeft zelfs een eigen pagina op Instagram, maar niet iedereen is daar even blij mee…

https://www.instagram.com/p/Bzv2hBoHA45/

Geen vakantieoord

Het meer wat is aan gelegd door de Siberian Generating Company wordt gebruikt als vuilstort voor de kolencentrale die naast het meer staat. Hierin dumpen zij een mengsel met as van verbrande steenkool die wordt gebruikt om energie op te wekken in de centrale. Door deze lozingen is het water erg vervuild. Het bedrijf geeft aan dat de blauwe kleur wordt veroorzaakt door de calciumzouten en metaaloxiden die in het water dwarrelen. Niet echt een plek om te pootjebaden!

https://www.instagram.com/p/BzvKDn5nB_Z/

Gevaarlijk of niet?

Het water zou niet direct schadelijk voor de gezondheid, omdat het verder niet giftig of radioactief is volgens de energiecentrale. Zwemmen in het meer is echter wél verboden. Dit wordt met bordjes rondom het meer aangegeven. En het bedrijf heeft zelfs geprobeerd de toegangswegen af te sluiten voor ongewenste bezoeken van ‘influencers’, maar het is de vraag of dit zijn vruchten af werpt. Door de vele verontreinigingen in de waterpartij kan de huid toch behoorlijk geïrriteerd raken, is terug te lezen in Instagram-posts van verschillende bezoekers.  Zo schrijft een man met bivakmuts op een eenhoorn: “De volgende ochtend waren mijn benen rood en hebben twee dagen gejeukt. Toen was het over”. Ook laat hij weten dat het water een beetje zuur smaakt. Wat ons betreft: lekker wegblijven daar!