Dit is wat seks met je gezondheid doet

CREDITS: Toa Heftiba | Unsplash

We kunnen er veel woorden aan wijden, maar je bent het vast met ons eens: seks is fijn. De meeste van ons doen het vrij vaak. Niet per se met een doordachte reden, maar gewoon omdat het je een goed gevoel geeft. Intiem zijn met een bedpartner heeft dan ook heel wat voordelen voor je (geestelijke) gezondheid. Toch zijn er ook een aantal zaken die een minder positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Niet om je nu af te schrikken om seks te hebben, maar om je wat bewuster te maken over seks en gezondheid. Het bed blijf je immers toch wel delen. Groot gelijk heb je.

Seks en gezondheid: de voor- en nadelen

Geheugen omhoog krikken

Weet je ook direct waar die ene vriend zijn geheugen van een goudvis aan heeft te danken. Meer seks kan zijn geheugen omhoog krikken. Tot nu toe is deze theorie enkel op muizen getest. Bij het onderzoek lieten zij één muis slechts één nacht seks hebben, terwijl een andere muis gedurende 114 dagen iedere dag seks mocht hebben. Voorafgaand het onderzoek hadden de muizen hetzelfde intelligentieniveau, terwijl na het onderzoek de muis met de meeste seks intelligenter was geworden en meer kon onthouden. De onderzoekers beweren dat de theorie ook toepasbaar is op de mens. Tot nu toe hebben ze alleen geen man kunnen vinden die in 114 dagen slecht één dag seks mag hebben. Vrijwilligers?

Flinke inkakker

Je hebt vast eens een flinke inkakker gekregen na een potje seks. Frustraties van je bedpartner tot gevolg, maar er is een wetenschappelijke verklaring. Het zou namelijk te maken hebben met het deel van hersenen dat de prefrontale cortex wordt genoemd. Na het klaarkomen benut dit gebied niet meer zijn optimale werking en hierdoor word je slaperig. Vrouwen worden minder snel slaperig, maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Zo kan seks helpen om voldoende slaap te pakken. Het perfecte medicijn voor personen met slaapproblemen. En helemaal gratis.

No stress 

Stress is om meerdere redenen niet goed voor je. Laat dat duidelijk zijn. Er zijn studies die beweren dat fysieke en emotionele intimiteit het stressniveau bij partners kan verminderen. Daarnaast toont een andere studie aan dat je een lager stressniveau zult krijgen als je daadwerkelijk seks hebt in tegenstelling tot masturberen. Volgens psychologen heeft het kalmerende effect te maken met de oxytocine die vrijkomt tijdens de seks. Oxytocine speelt namelijk een belangrijke rol voor binding en relatieopbouw. Je bloeddruk verlaagt en je zal je meer kalmeren.

‘Nu even niet, ik heb hoofdpijn’

Last van een partner die regelmatig geen seks wilt omdat ze ‘hoofdpijn’ heeft? Gebruik dan het argument dat seks juist die pijn weg kan nemen. Niet alleen hoofdpijn, maar ook pijn aan lichaamsdelen. Oké, op voorwaarde dat je geen extreme seks hebt. Anders zal je juist meer pijn overhouden aan seks. Tijdens een onderzoek werden mensen met migraine getest. Zestig procent van die testpersonen zagen een verbetering in de pijn na een potje vrijen. Bij de personen met clusterhoofdpijn zag 37 procent een verbetering. Wetenschappers verklaarden dit doordat endorfine vrijkomt bij de seks. Dit is hét middel om van de hoofdpijn af te komen.

seks en gezondheid
Foto: Annie Spratt

Seksverslaafd

Seks laat je goed voelen. Soms zelfs zo goed dat het op een verslaving begint te lijken. Het is niet letterlijk een drug, maar seks laat vanwege dopamine het beloningscentrum in onze hersenen activeren. Diezelfde stof is verantwoordelijk voor mensen die verslaafd raken aan een drug. Nu voelt cocaïne nemen en seks hebben niet helemaal hetzelfde, maar het veroorzaakt wel een chemische reactie in de hersenen die op elkaar lijkt. Ook cafeïne en nicotine stimuleren datzelfde deel in de hersenen. Een seksverslaving komt gelukkig niet bij veel mensen voor. Er wordt vaak lacherig over gedaan, maar als je er werkelijk een hebt dan piept het bed wel anders.

Geheugen gewist

Ieder jaar zijn er wel weer een aantal mensen die amnesie ervaren vanwege seks. Amnesie-wattes? Beter uitgelegd: een plotseling maar tijdelijk geheugenverlies. Het kan enkele minuten tot enkele uren duren. Tijdens dit fenomeen kan je geen nieuwe herinneringen vormen of onthouden wat er recentelijk is gebeurd. Een meevaller is wel dat er geen langetermijneffecten zijn. De aandoening gebeurt vaak na of tijdens heftige seks, stress, pijn of verwondingen. Het komt niet vaak voor, maar het fenomeen is altijd nog te gebruiken als smoes mocht je de naam kwijt zijn van je one-night stand.

Onder de streep

Uiteindelijk zijn er toch meer voordelen dan nadelen aan seks. Een aantal chemicaliën en hormonen werken samen en zorgen zo ieder voor een ander effect. De een op korte termijn, de ander op lange termijn. Hoe je het ook wendt of keert, seks blijft nu eenmaal een van de meest favoriete activiteiten van de mens. Onder de streep blijven we ondanks enkele nadelen toch wel het bed induiken. Seks en gezondheid gaan prima samen. Die nadelen zijn een zorg voor later.

seks en gezondheid
Foto: Becca Tapert