Combineer je Barcelona stedentrip met een geniale motorrit

Motorrijders opgelet, want we hebben een prachtige route gevonden vlak naast een van de meest populaire steden onder Nederlanders! Barcelona is mateloos populair bij ons en zelfs door Nederlanders dé meest bezochte stad op het Iberische schiereiland.

Ook de rest van de Europeanen reist graag af naar de hoofdstad van Catalonië. Barcelona staat al jaren in de top 5 van populairste stedentrips op ons continent. Maar wat komt er in je op als je aan Barcelona denkt? Het strand? De architectuur? Tapas en sangria? Snappen we. We hebben dan ook vaak tips gepubliceerd over de stad, maar nooit echt over de omgeving. En dat is zonde. Zeker als je graag met een motor onder je kont door de bergen rijdt.

Barcelona naar Montserrat op de motor

Wist je dat op slechts een paar uur binnendoor rijden van deze bruisende Catalaanse stad het spectaculaire en vredige Montserrat ligt? Dit is een prachtige bergketen in de buurt van Barcelona, met een prachtig uitzicht vanaf de hoogste top op 1.236 meter. Het is de thuisbasis van het klooster van Montserrat, dat bovenop een berg ligt en dateert uit de 9e eeuw. Het klooster is een populair bedevaartsoord en is de thuisbasis van de beroemde Zwarte Madonna van Montserrat. Dé perfecte bestemming voor een avontuurlijke roadtrip.

Maar als ware motorrijder gaat het vooral om de reis. Het adembenemende landschap rondom de stad laat je in verbazing achter. Dat dit op een steenworp afstand van zo’n populaire trekpleister onder Nederlanders ligt, maar er vrijwel nooit aandacht aan wordt besteed, is uniek. De locals zullen er blij om zijn dat dit stukje natuur nog goed verborgen is gebleven voor de massa.

barcelona motor, Combineer je <strong>Barcelona stedentrip</strong> met een geniale motorrit

De stad uit

Je start je rit natuurlijk met uitzicht over de Middellandse-Zee. Eerst even de drukte van de stad uit. Barcelona zit heel slim in elkaar. Het grootste gedeelte van het centrum is gebouwd in de 19e eeuw en de indeling was gebaseerd op de militaire architectuur uit de Middeleeuwen. De straten zijn in een rasterpatroon aangelegd, waarbij de hoofdstraten evenwijdig en loodrecht op elkaar lopen. Dit creëerde een gevoel van orde en symmetrie in de stad en maakte het veel gemakkelijker om te navigeren. Avenida Diagonal loopt dwars door dit raster heen en brengt je vaak zo snel mogelijk vanuit de stad de heuvels in.

Hier maak je de klim de Tibidabo berg op. Dit is de bekende, en met 512 meter, hoogste berg van de stad, met bovenop het iconische Temple de Sagrat Cor, een kerk met daar omheen een ouderwets pretpark. Naarmate je de heuvel via, vaak nog best drukke, slingerwegen verder op rijdt, hoe mooier het uitzicht wordt. Je komt langs verschillende miradors, waar je je motor aan de kant kan zetten voor een geniaal uitzicht over deze metropool aan de Middellandse Zee. Onze Harley’s komen dan ook mooi tot z’n recht met deze views.

Harley-Davidson

Wij rijden op de relatief nieuwe adventure bike van Harley, de Pan America. Wat ons betreft een van de fijnste motoren die we ooit gereden hebben en die zich perfect leent voor alle typen ondergrond. En daarnaast de, al eerder – helaas in de regen – geteste, gloednieuwe Harley-Davidson Nightster. Een heerlijke machine, die door z’n lage zwaartepunt een genot is in de bocht.

barcelona motor, Combineer je <strong>Barcelona stedentrip</strong> met een geniale motorrit

De bochtige wegen van Catalonië

Vanaf hier stel je je navigatie in op Montserrat Monastary, snelwegen en onverharde (al was dit met de Pan-Am prima mogelijk geweest) wegen ontwijkend. Je kan ook onze route gebruiken. Wij gebruiken een TomTom Rider, maar je kan hier voor elke navigatie de route downloaden. Op één dag is op-en-neer, via mooie bergwegen, erg goed te doen. En dan heb je ook nog eens tijd om je ogen de kost te geven in de bizarre rotsformaties van Montserrat. Bij aanzicht hiervan vind je het niet gek dat de vroegere Catalanen de bergketen als een geschenk van God zagen. Terwijl we erdoorheen reden, voelde het vaak ook zo. Let wel op dat je je goed aankleed, want wij reden door plekken met sneeuw in een zomeroutfit.

Qua timing is het slim om op een doordeweekse dag te gaan rijden en proberen de spits te vermijden in de avond, dus lekker laat terugkomen. Dan kan je na het douchen direct aanschuiven bij een tapaszaak in de stad.

barcelona motor, Combineer je <strong>Barcelona stedentrip</strong> met een geniale motorrit

Sierd de Vos

Reserveer voor je gaat ook even bij Restaurant Vinyanova in El Bruc, voor de lunch. In Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, ligt een door een familie gerund wijnveld en bijbehorend restaurant. We voelen ons een soort Sierd de Vos met deze tip, maar het is waar, want deze hidden gem wordt vooral door locals bezocht. Na een paar honderd meter onverhard pad kom je aan tussen de wijnvelden van Vinyanova en vervolgens bij een groot terras met robuuste picknicktafels.

Ga je in de maanden januari, februari (!) of maart, dan zie je hier Catalanen met grote papieren slabbetjes om en plastic handschoenen om. Ze zijn namelijk Calçots aan het eten, een Catalaanse specialiteit, een soort jonge ui, vergelijkbaar met een grote lente-ui en een ware specialiteit. De calçots worden typisch met de handen gegeten. De zwartgeblakerde schil wordt eraf getrokken en het witte binnenste deel van de calçot wordt in de romesco-saus gedoopt voordat het wordt gegeten van een dakpan of uit een krant. Eén glaasje wijn erbij (niet meer, want rijden!) en je trip van Barcelona naar Montserrat (en terug) is compleet!