Zeven sushi regels die jij waarschijnlijk nog niet kent

CREDITS: Shutterstock

Je hebt ze vast wel eens gezien, die overdreven enthousiaste vrouwelijke verschijningen die gaan schreeuwen als het woord sushi valt. Het liefst gaan ze elke avond naar een sushirestaurant om zichzelf te verwennen met opgerolde rijstbolletjes en wat vis.

Maar eerlijk is eerlijk, sushi is heel lekker, mits het goed bereid is. Deze Japanse specialiteit een fantastische smaaksensatie zijn. Daar zijn meerdere het over eens, want in een korte tijd heeft sushi de westerse wereld weten te veroveren. Maar wat vele niet weten is dat er een aantal regels zijn voor het eten van je sushi. Dit geldt niet voor de sushi van AH To Go of die van de afhaal-Japanner, maar voor als je een keer écht goede sushi gaat eten. Je wilt niet dat de chef, die doorgaans vlak voor je staat, zich beledigd voelt door jouw onbewuste handelingen. Dus om dergelijke situaties te voorkomen stellen we je graag op de hoogte van de volgende zeven sushi regels.

1. De handdoek

Bij de meeste sushi restaurants ligt een opgerolde, warme, natte handdoek op tafel. De meeste mensen gebruiken deze alleen tijdens het nuttigen van de maaltijd. Maar officieel gezien hoor je deze handdoek ook vóór het eten te gebruiken. Je dient er je handen mee schoon te maken, zodat je helemaal schoon kunt beginnen aan je diner. Zeker wanneer je de sushi met je handen eet is dit een must, alhoewel dit vaak alleen geaccepteerd wordt in traditionele sushitentjes in Japan. Na het wassen van je handen rol je de handdoek weer netjes op en leg je hem weer terug op dezelfde plaats.

2. Drinken

Schenk nooit zelf je eigen drinken in! Wanneer je eigen glas bijna leeg is, schenk dan wat in bij je gezelschap. Als reactie hierop zal iemand ander jouw glas weer vullen.

3. Sojasaus

In Japan is rijst alles. Ze zijn er helemaal weg van. Wist je dat sushi voor 90% bestaat uit rijst en maar 10% uit vis? Dit bewijst maar weer hun grote liefde voor dit ingrediënt. Omdat sushi grotendeels uit rijst bestaat is het niet nodig om je hele bakje vol met soja te gooien. In tegendeel zelfs. Wanneer je dit wel doet ziet de chef dit zelfs als een belediging dat de sushi niet lekker smaakt. Doe daarom maar een paar druppeltjes in je bakje, dit is meer dan genoeg.

4. Dippen

Wanneer je je sushi in de soja wilt dippen, doe dit dan niet met de kant met de rijst! Rijst neemt namelijk al heel snel teveel soja op. Hierdoor zal je de overheerlijke smaak van de sushi niet meer zo goed proeven, omdat de soja zal overheersen. Dip daarom je sushi in de soja met de kant waar de vis zit.
Let er trouwens ook op dat er niet teveel rijststukjes in je sojasaus blijven drijven. Wordt de chef niet vrolijk van.

5. Wasabi

Die wasabi ligt er niet om hem lekker te kunnen mixen met je sojasaus. Dus probeer jezelf tegen te houden en laat het groene spul op z’n plekkie liggen. Wasabi zit namelijk vaak al verwerkt in je sushi. Mocht je toch de behoeften hebben om iets meer wasabi toe te voegen aan je rijstbolletje, leg dan een klein beetje bovenop je sushi voordat je hem opeet.

6. Gember

De letterlijke vertaling van Sushi is ‘zure smaak’. De rijst waarmee het gerecht wordt gemaakt, wordt gekookt in water met azijn en suiker. Daarom is het vaak fijn om tussen de verschillende sushi’s door je smaakt weer te neutraliseren. Dit kan door een slok te nemen van je groene thee. Maar dit kun je ook doen met de gember die bij je sushi geserveerd wordt.

7. Stokjes

De meesten zijn snel geneigd om de stokjes op tafel te leggen wanneer ze moeten wachten op de volgende ronde. Maar dit is niet zoals het hoort. Traditioneel gezien mogen de stokjes nooit plat op tafel gelegd worden. De stokjes horen namelijk op een houdertje te liggen waarbij de puntjes netjes tegen elkaar aan liggen en iets naar rechts wijzen.