Dit is waarom de sportschool je eigenlijk heel ziek kan maken

CREDITS: Artur Edelman

Sporten is toch juist enorm gezond voor je lichaam? Dat is zeker zo, maar er zijn onderzoeken geweest waaruit blijkt dat je dingen anders moet aanpakken in de sportschool dan jij denkt! De sportschool is namelijk een broedplaats voor bacteriën, virussen en schimmels. Wij hadden ook niet verwacht dat de sportschool schadelijk voor je kan zijn, maar het is echt zo!

Ziektemakers in de gym

Je handdoek kan je heel erg ziek maken

Je hebt nu waarschijnlijk een aantal vraagtekens bij dit artikel en dat begrijpen we. Maar het gebruik van jouw persoonlijke handdoek om de equipment mee schoon te maken kan heel schadelijk voor je zijn. Het gebruik van je handdoek stelt je namelijk bloot aan schadelijke bacteriën, waardoor ‘de sportschool’ dus schadelijk voor je kan zijn. Dus waar je denkt vriendelijk, netjes en schoon te zijn, heb je de kans om enorm ziek te worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat er grofweg 360 keer meer bacteriën op apparatuur in de sportschool zit, dan op het gemiddelde toilet. Onder andere bacteriën die longontsteking en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken zijn gevonden op sporttoestellen.

Juist de machines die enorm veel mensen gebruiken en aanraken zoals de halters, de yoga matjes en de fietsapparaten zijn best wel nasty en maken dat de sportschool schadelijk kan zijn voor wie niet oplet. Iedereen die na zijn sportsessie namelijk de machine schoonmaakt, laat nog steeds bacteriën achter op het apparaat. Deze neem jij vervolgens mee op je handdoekje.

Ineens begint die spray die overal hangt een stuk aanlokkelijker te klinken, niet?

De oplossing lijkt misschien extreem, maar volgens microbiologen is het absoluut niet overdreven

Wat moet je doen om niet ziek te worden van je dagelijkse gymsessie? Microbiologen raden aan om na elke sessie je handen schoon te maken met ontsmettingsgel. Dit lijkt extreem maar elke keer je handen gaan wassen werkt ook niet echt als je net lekker bezig bent. Daarnaast zou iedereen de wegwerpdoekjes moeten gebruiken als die beschikbaar zijn. Kan je gelijk even je telefoon afgeven, want daar zitten ook enorm veel bacteriën op!

Wil je toch je eigen handdoek blijven gebruiken? Sure, no problem! Maar zorg er dan wel voor dat hij in een aparte tas gaat na het sporten. En al helemaal als hij niet meer zo fris ruikt, dat is een belangrijk teken dat er bacteriën aan het groeien zijn. Op deze manier blijven jouw persoonlijke bezittingen schoon. Daarnaast moet je hem elke dag wassen, maar dat deed je waarschijnlijk al. Toch? 😉

 

Sportschool