Sporten met de griep is minder onschuldig dan je denkt!

CREDITS: Jesper Aggergaard | Unsplash

Drie à vier dagen per week naar de gym is vrij standaard. Maar er zijn genoeg fitnessjunkies die vrijwel iedere dag te vinden zijn tussen de dumbbells en schijven. Fitnessen is populairder dan ooit, maar sommigen slaan er een beetje in door. Zij gaan namelijk gewoon door terwijl ze goed ziek zijn. Wat de meesten niet weten is dat sporten met griep kan uitgroeien tot een veel serieuzer probleem. Even rustig aan dus!

Sporten tijdens met griep is minder onschuldig dan je denkt

Sporten is gezond! Zeker als je het regelmatig doet in combinatie met gezonde voeding en levensstijl. Het oplopen van een verkoudheid overkomt iedereen, maar je bent er meestal binnen een paar dagen weer van af. Wanneer je een stevige griep te pakken hebt kan dat wel even anders zijn. Je kunt er een week goed beroerd van zijn, maar sommigen zijn zo toegewijd dat ze toch naar de sportschool gaan. Iets wat je dus zeker niet moet doen!

Verkoudheid of  griep?

Het vatten van een koutje is bijna niet te voorkomen, zeker niet als ‘het heerst’. Het is echter meer een ongemak dan echt een serieuze reden om naar de huisarts te gaan. Een stevige griep kan je echter dagen aan huis kluisteren en ervoor zorgen dat je jezelf even heel zielig vindt.

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een van de vele verkoudheidsvirussen die door de lucht zweven. Ook al weet je lichaam er dagelijks heel wat te pareren, vroeg of laat raak je besmet en dit merk je aan een ontsteking van je slijmvliezen. Een loopneus, keelpijn en hoesten is het gevolgd. Maar na een week ben je vaak weer helemaal de oude.

Griep is het gevolgd van besmetting door het influenzavirus. En de symptomen zijn dan vaak ook minder mild. Je hebt flinke koorts, koude rillingen, keelpijn en spierpijn in je hele lichaam. Na een dag of vier is de koorts meestal gezakt, maar een aantal weken heb je wel nodig om weer helemaal het mannetje te zijn!

Wanneer wordt sporten link?

Als je een verkoudheid te pakken hebt is er eigenlijk niks aan de hand. Je kunt gewoon gaan sporten als je maar naar je lichaam luistert. Soms gaat door de toenemende doorbloeding je neus verder open en voel je je een stukje beter. Wanneer je griep hebt of een extreem koutje is het een ander verhaal. Sporten is dan erg slecht voor je. Je lichaam is dan stevig in de weer voor de strijd die het voert met de ziekteverwekkers en heel daar veel energie voor nodig. Als je wel gaat sporten stel je eigenlijk alleen je herstel uit.

Dat je door te sporten je koorts of griep eruit kunt zweten is een fabel. Het sporten met koorts is zelfs erg gevaarlijk voor je gezondheid. Je kunt ‘myocarditis‘ krijgen, dit is een ontsteking van de hartspier die uiteindelijk kan leiden tot hartfalen of ritmestoornissen. Serious shit!

Even checken!

Om zeker te weten of het slim is om naar de gym te gaan of een rondje te gaan rennen. Kun je de zogeheten ‘nek-check’ doen. Zitten de symptomen enkel boven de nek zoals een loopneus, keelpijn, oorpijn of hoofdpijn, dan kun je gewoon gaan sporten. Het is echter wel verstandig om je inspanningen iets verminderen. Heb je koorts? Dan dien je volgens experts voor iedere dag koorts, twee dagen niet te sporten. Eerst goed uitzieken voor je weer je sporttas inpakt!

Griep sporten
Foto: Rex Pickar

 

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…