Basistips tegen spierpijn

CREDITS: Alora Griffiths | Unsplash

Killers van work-outs zijn lekker, maar de spierpijn achteraf is ietsje minder. Zéker naarmate de leeftijd vordert kan de volgende dag niet heel chill zijn.

Niet vooruit te branden met spierpijn

Spierpijn is iets wat je liever niet hebt na het sporten. Ongeacht je doel, of het nu 5 kilo afvallen of meer spieren kweken is, je hebt er gewoonweg liever geen last van. Om je goede prestaties niet naar de achtergrond te laten verdwijnen, is het voorkomen van spierpijn een aangename gedachte. Neem de volgende tips voortaan mee naar je work-out om jezelf op een later moment dankbaar te zijn.

1. Water als beste vriend

Je lichaam bestaat niet voor niets voor een heel groot deel uit water. Jezelf vochtig houden zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. En laat dat bloed nu net essentieel zijn voor je spieren. Drink je dus genoeg water, dan krijgen je spieren de benodigde hoeveelheid bloed in ontvangst. Zo zorgt de circulatie van het bloed ervoor dat de slechte en pijnlijke gevolgen wegstromen en je spieren nieuw brandstof binnenkrijgen.

Water drinken
Foto: Noppadon Manadee

2. Voeding essentieel tegen spierpijn

Dat je na een flinke sportsessie de verbrande voedingstoffen weer aan moet vullen, is logisch. Doordat je de voeding in je lichaam opmaakt, hebben je spieren weer nieuwe energie nodig om te herstellen. Zorg er dus voor dat je na je work-out het energielevel weer opkrikt, bijvoorbeeld door veel koolhydraten en eiwitten te eten voor optimaal spierherstel.

3. Hot ’n cold

Als je zorgt dat je spieren warm zijn, ontspannen ze beter en wordt functioneren een eitje. Geen wonder dat je vooraf een warming-up moet doen. Maar ook na afloop van het sporten is de temperatuur van je spieren belangrijk. Zo zorgt warmte voor een verlichting van je spieren om spierpijn te voorkomen.

Heeft het kwaadaardige fenomeen toch toegeslagen? Dan is het tegenovergestelde zomaar de oplossing. Door de specifieke pijnlijke spieren juist te koelen neemt de zwelling af om de grootste pijn weg te houden. Zo worden je bloedvaten eerst gekoeld om daarna weer te openen voor betere doorbloeding.

4. Blijf bewegen tegen spierpijn

Als je na het sporten uitgeteld blijft hangen of liggen, worden je spieren van het ene naar het andere uiterste verplaatst. Als je namelijk lang blijft zitten worden je spieren stijf. En dat terwijl je ze net in volle overgave overuren hebt laten maken. Door rustig te blijven bewegen zal het bloed door je lichaam blijven stromen, waardoor spierpijn buitenspel blijft en je lichaam kan herstellen.

5. Rek en strek

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is en blijft rekken en strekken de beste manier om spierpijn buiten de deur te houden. Door zowel voor als na je sportsessie kort de tijd te nemen om je spieren een onderhoudsbeurt te geven, wordt spierpijn onbekend terrein voor je. Hoe simpel en saai het ook mag klinken, je bespaart jezelf er behoorlijk kreun en gesteun mee.

fit
Foto: Bigstock
Source:
Asr, Push en pull, Cosmopolitan, Alora Griffiths | Unsplash