11 dingen die je nooit moet doen in de sportschool

Er zijn nogal wat dingen waar we ons echt mateloos aan storen. Ook in de sportschool zie je dingen die echt niet kunnen en dus zelf ook beter niet kunt doen. Tenminste, als je niet het lachertje van de sportschool wilt worden. In dit artikel: 11 dingen die je beter niet kunt doen in de sportschool. (Nummer #9 nog nooit gedaan? Dan lieg je!)

11x NIET doen in de sportschool

1. Draag geen slippers in de sportschool

Dude, ben je op vakantie? Waarom zou je in vredesnaam slippers dragen in de sportschool. Op vakantie en onder de douche, daar draag je slippers. In de sportschool gewoon gympen. Toen ik net begon in de sportschool, hoorde ik een Amerikaan tegen iemand anders (die slippers droeg), het volgende zeggen:

Man you are crazy wearing flip flops. If a weight falls on your toes wearing shoes, they will be blue. If a weight falls on your toes wearing flip flops, they will be gone!”

2. Geef geen ongevraagd advies

Dat is echt niet jouw taak. Is jouw techniek altijd goed dan? Grote kans dat als er een mooie vrouw naast je komt staan, je het woord techniek niet eens meer kan spellen en je direct een veel te zwaar gewicht gebruikt. Zeker als het ongevraagd advies is reageren mensen nogal defensief.

[powerkit_alert type=white]Ik ben hier zelf ook schuldig aan geweest. Zo warmde ik ooit op met een gewicht dat ongeveer de helft was van mijn zwaarste gewicht. Tijdens de warm-up set kwam er een gast naar me toe met de volgende tekst: ‘Hey man, ik zie dat het wat zwaar is. Misschien moet je een wat lichter gewicht pakken.”

Ik gaf hem de silent treatment, maar van binnen gebeurde er wel wat (iets met 173 cm en een napoleon complex). Toen ik klaar was met opwarmen, liep ik naar het zwaarste gewicht, keek die gast aan, en deed de oefening. Niet echt iets om trots op te zijn overigens, maar stiekem wel leuk.[/powerkit_alert]

Anyway, wees voorzichtig met het geven van advies. Zeker als degene aan wie je het advies geeft wat kleiner is van stuk ;-).

, 11 dingen die je nooit moet doen in de sportschool

3. Kijk even om je heen waar je staat

Net als dat het in de supermarkt niet handig is om met je kar in een gangpad te gaan staan om je boodschappenlijst te gaan bekijken, geldt dit ook in de sportschool. Ga dus niet staan bij een doorgang, trap of deur. En zeker niet bij de meest irritante plek van allemaal, namelijk voor de gewichten. Zoals MJ ooit zei: You are not alone.

4. Loop niet dicht bij iemand die een oefening aan het doen is

Je bent nog steeds niet alleen. Wacht even tot de persoon klaar is met de oefening. Gewoon omdat je het zelf ook niet relaxt vindt als het bij jou gebeurt.

5. Probeer geen vrouwen te versieren IN de gym

Héy, in een tijd waarin je op date kunt door alleen naar rechts te swipen, ben ik helemaal voor: op een vrouw afstappen, in staat zijn om een leuk gesprek aan te knopen, zonder dat het ongemakkelijk wordt, om haar uiteindelijk mee te nemen op date. Als je daar vandaag de dag nog toe in staat bent, respect. Maar wat in ieder geval niet werkt is luidruchtig doen, teveel gewicht op de stang hangen én je spieren aanspannen op het moment dat er een ‘chickie’ langsloopt. Daarnaast is de sportschool bedoelt om te trainen. Vrouwen versieren kan op ieder ander moment!

6. Wacht totdat de ander klaar is

Dat handdoekje ligt niet voor niets op het bankje. Dat betekent dat er iemand bezig is. Drie keer om je heen kijken verandert daar niks aan. Ook niet als je vervolgens het handdoekje aan de kant legt en zelf gaat beginnen. En niemand gelooft het als die persoon terugkomt en je zegt “Oh sorry, ik had niet gezien dat jij bezig was.”

7. Never skip leg day

Do I need to say more?

, 11 dingen die je nooit moet doen in de sportschool 8. Doe je shirt niet uit

Er hangt nogal een stigma rondom krachttraining en de sportschool. Veel mensen denken (nog steeds) dat de sportschool alleen is voor mannen die zó gespierd zijn, dat ze daardoor moeite hebben om hun eigen kont af te vegen. Jij en ik weten dat dit niet zo is. Laten we dan ook vooral dat stigma niet bevestigen door zelf ons shirt uit te doen, om wat voor reden dan ook.

9. Laat je ego thuis

Mijn favoriet: laat je ego thuis. Zorg eerst dat je techniek goed is en ga pas dán zwaarder trainen. Er is bijna niemand (ook ik ben schuldig) die zich hier echt aan houdt. Want we vinden het allemaal cool om veel gewicht te kunnen ‘pakken’. De adrenaline kick is verslavend. Alleen is het niet cool om een gewicht te tillen dat je niet aankunt, waardoor je bijvoorbeeld je hele rug kromtrekt (jep, schuldig). Je wordt er namelijk ook niet sneller gespierd van. Het enige wat je doet is jezelf blesseren. Je fysiek. Maar ook je ego als het misgaat. Lekker thuislaten dus. Leg ‘m maar naast je slippers en je openingszinnen ;-).

10. Schaam je niet als je zo zwaar traint dat dit een onaangename geur of geluid veroorzaakt

Dit betekent namelijk dat je volle bak aan het trainen bent, je grenzen opzoekt en ook daadwerkelijk in de sportschool staat om sterker te worden. Zie het volgende keer dus vooral als motivatie, een teken dat je goed bezig bent (haha). Lekker belangrijk dat de rest van de gym groen wegtrekt.

11. Loop alleen maar rondjes

Wie zijn toch die mannen die hun gewicht zo hard laten vallen dat de hele gym uit hun focus gehaald wordt en die vervolgens een rondje door de zaal lopen met een gezicht op standje onweer? Het klinkt als een zeer bijzonder persoon, maar toch zijn er heel veel van. Misschien ben je wel gek als je het niet doet?

[powerkit_alert type=white]Thanks vriend dat je het artikel weer tot hier gelezen hebt. Voordat je weggaat, heb ik nog wat voor je. Ik roep het volgende al jaren: een fit en atletisch lichaam krijgen hoeft niet ingewikkeld te zijn of extreem veel tijd te kosten, als je alleen doet wat belangrijk is. Wat belangrijk is, leg ik je uit in mijn handleiding. Je kunt deze hier downloaden.[/powerkit_alert]

, 11 dingen die je nooit moet doen in de sportschool