De mooiste motorroutes van Europa rijd je in Oostenrijk

Er bestaat wat ons betreft geen groter gevoel van vrijheid dan die je ervaart op de motor. Jaarlijks trekken we er dan ook meerdere keren op uit om één met het asfalt te worden, de gedachten te laten voor wat het is en puur te genieten van het hier en nu.

Van heerlijke korte ritjes tot een jaarlijkse motortrip van meerdere dagen. Want dan ben je er pas echt uit. Helemaal als je samen rijdt, want dat geeft het rijden een extra dimensie. En deze keer werd het tijd voor een van de motor-Mekka’s van Europa: Oostenrijk. We gingen op jacht naar de allermooiste motorroutes van Oostenrijk.

Op zoek naar de mooiste motorroutes van Oostenrijk

Menig motorrijder zal bij het horen van Oostenrijk al snel op het puntje van het motorzadel zitten. Iconische bergpassen als de Grossglockner Hochalpenstrasse staan standaard op de bucketlist van motorliefhebbers. Dus dat we die af wilden vinken staat voorop. Na een korte research kom je er al snel achter dat je niet zomaar de mooiste motorroutes van Oostenrijk uitspeelt in een paar dagen. En dat betekent keuzes maken, langer gaan of vaker terugkeren naar dit Alpenland. Wij kozen in dit geval voor drie dagen motorrijden in Oostenrijk en dan ben je uiteraard nog wat tijd kwijt om in Oostenrijk te komen met de motoren.

De mooiste motorroutes van Oostenrijk

De motoren op transport

De mooiste motorroutes van Oostenrijk liggen helaas voor ons toch al snel op een ruime 900 kilometer hier vandaan. Één dagje rijden zou je zeggen, maar menig motorrijder wordt niet echt blij van een lange dag op de Autobahn. Uiteraard kan je de Autobahn vermijden en alles lekker binnendoor rijden, mocht je nog wat extra vakantiedagen te slijten hebben. Je kan er ook voor kiezen om in Oostenrijk je motor te huren en met bijvoorbeeld de trein of auto naar het land te gaan. Maar aangezien wij onze custom Harley maar al te graag wilden uitlaten, kozen we voor een andere optie: de Motor Transporter. Gewapend met de nieuwste Mazda CX-60 en een motoraanhanger voor vier motoren reden we heerlijk comfortabel richting de Alpen. Zo kom je een stuk relaxter aan en kan je fris beginnen aan de mooiste motorroutes van Oostenrijk.

Onze line-up om de mooiste motorroutes van Oostenrijk te berijden

Samen met onze vrienden van Harley-Davidson maakten we een selectie om op ontdekking in Oostenrijk te gaan. Een paar adventure-bikes, aangevuld met de wat meer fashionable motoren. Én belangrijk deze keer: ze moeten alle vier op de motor transporter, dus we moeten kritisch zijn op de centimeters. Het arsenaal bestaat deze keer uit 2 Harley-Davidson Pan America’s, de eigen MANIFY Harley Sportster S en een Nightster.

De perfecte tussenstop?

Wellicht vind je in één keer naar Oostenrijk rijden met een auto en aanhanger wat lang en ver. Niet gek ook, want met een aanhanger mag je in Duitsland maximaal 100 km/h. Met stoppen erbij, ben je dan al snel een uur of 12 onderweg. Wijzelf vonden München de perfecte plek om tussendoor te overnachten. Tóevallig was het daar net Oktoberfest, dus moesten de lederhosen ook mee. Na een epische avond, hoef je de dag erna (of daarna) nog maar een paar uurtjes richting Oostenrijk te rijden. Wij reden naar onze uitvalsbasis Haus Alpensteinbock in Viehhofen. In de winter is deze regio een waar festijn voor de wintersportliefhebbers, maar in de zomer blijkt dit dé perfecte plek om de mooiste motorroutes in Oostenrijk te maken.

Motorroutes in Oostenrijk uitstippelen

Als je gevoel hebt voor routes en bergen of gewoon Google of jouw TomTom Rider, hoef je niet lang te zoeken naar de mooiste motorroutes in Oostenrijk. Vrijwel elke weg is een feestje, waarbij je na elke bocht weer verrast wordt met een nieuw adembenemend uitzicht. Dwars door de bergen, bossen, weides en langs meren is dit de plek waar je eigenlijk niet meer van je motor af wil stappen. Maar voordat we echt gingen rijden, was het keuzes maken welke motorroutes we in Oostenrijk wilden rijden. We kwamen uit op de Grossglockner Hochalpenstrasse, de Rossfeld Panorama Strasse in Berchtesgaden (Duitsland) en een route naar het bekende Oostenrijkse plaatsje Hallstatt. Eigenlijk stond de Zillertaler Höhestrasse ook nog op het programma, maar het regende pijpenstelen, dus die blijft op de lijst voor de volgende keer.

motorroutes Oostenrijk, <strong>De mooiste motorroutes van Europa</strong> rijd je in Oostenrijk

Grossglockner Hochalpenstrasse

De koning onder de motorroutes in Oostenrijk is de Grossglockner Hochalpenstrasse. Je betaalt wel even serieus wat geld om op de weg te mogen rijden. En op een dag in het hoogseizoen wil je hier eigenlijk niet zijn. Fietsers, campers, oldtimers en tal van ander gemotoriseerd verkeer rijdt er vaak erg langzaam overheen. Het is er uiteraard geen circuit, maar op een motor wil je gewoon geen file rijden. Ga je vroeg op de dag of wat later in het seizoen, dan weet je meteen waarom dit een van de klassiekers onder de motorroutes in Oostenrijk is. Waanzinnige uitzichten, strak asfalt en de ene haarspeldbocht na de andere, maken deze route een waar feestje. En aan het einde van de route kom je bij het pièce de résistance, een uitzicht over de Pasterze gletsjer. Vervolgens kan je je weg voortzetten door helemaal terug te rijden naar de toegangspoort bij Fusch, of indien je nog wat tijd hebt in Heiligenblut.

Check de hele motorroute hier.

Een stukje historie op de Rossfeld Panorama Strasse

Deze route ligt in Duitsland, maar vonden we wel horen bij de mooiste motorroutes van Oostenrijk. Puur omdat Berchtesgaden vrijwel ingesloten zit tussen Oostenrijk en je er eenvoudig komt, is dit een route die zeker in het rijtje thuishoort. Het is wel een route met een dubbele lading, want kenners zullen bij Berchtesgaden en de Weisssee wel weten wat voor plek dit ooit was. Hoog in de bergen van Berchtesgaden staat het Adelaarsnest, die vooral bekend is als de toenmalige thuisbasis van Hitler in de Tweede Wereldoorlog. Het was zijn favoriete plek ter wereld om te zijn en niet heel vreemd, wat de natuur is ongekend mooi in de regio. De Rossfeld Panorama Strasse is eveneens betaald, maar niet zo duur als de Grossglockner Hochalpenstrasse én een stuk rustiger.

Check de hele motorroute hier.

Zo zijn Oostenrijkse wegen: de 164 en 166

De 164 en 166 zijn de rijkswegen grofweg Saalfelden, Hochkönig en Hallstatt. Je betaalt hier geen tol of hebt hier geen vignet nodig en kijkt letterlijk je ogen uit. Het is misschien wel een van de mooiste wegen die we ooit gereden hebben. Pal naast kabbelende beekjes, door bossen en langs ruige bergen is de ene bocht nog mooier dan de andere. Als dit je daily drive is, kom je altijd vrolijk op werk of thuis. Als kers op de taart eindigden we bij Hallstatt en als je nog tijd over hebt, kan je in de regio Oberösterreich nog veel meer je lol op met fantastische bergmeren en routes.

Check de hele motorroute hier.

Zo zijn de mooiste motorroutes in Oostenrijk

Het mooie aan Oostenrijk is dat de wegen fantastisch geasfalteerd zijn en veel horeca is ingericht op motorrijders. Langs tal van wegen en motorroutes zie je dan ook: ‘Bikers welcome’ of speciale parkeerplaatsen voor motoren. Ga geregeld eens van een weg af en ga op ontdekking, want de meeste wegen stellen je niet teleur. Blijf wel een beetje van de snelwegen af, want dan heb je een vignet nodig en maak je wat saaie kilometers. Installeer ook nog even Flitsmeister, want de Oostenrijkers houden wel van flitspalen.

motorroutes Oostenrijk, <strong>De mooiste motorroutes van Europa</strong> rijd je in Oostenrijk  motorroutes Oostenrijk, <strong>De mooiste motorroutes van Europa</strong> rijd je in Oostenrijk motorroutes Oostenrijk, <strong>De mooiste motorroutes van Europa</strong> rijd je in Oostenrijk motorroutes Oostenrijk, <strong>De mooiste motorroutes van Europa</strong> rijd je in Oostenrijk Harley Davidson Pan America op de mooiste motorroutes van Oostenrijk Lifestylen op de mooiste motorroutes van Oostenrijk Een stukje offroad bij de Grossglockner motorroutes Oostenrijk De Manify motor ging mee op ontdekking over de mooiste motorroutes van Oostenrijk motorroutes Oostenrijk, <strong>De mooiste motorroutes van Europa</strong> rijd je in Oostenrijk motorroutes Oostenrijk, <strong>De mooiste motorroutes van Europa</strong> rijd je in Oostenrijk motorroutes Oostenrijk, <strong>De mooiste motorroutes van Europa</strong> rijd je in Oostenrijk Uiteraard horen er veel haarspeldbochten in de motorroutes in Oostenrijk motorroutes Oostenrijk, <strong>De mooiste motorroutes van Europa</strong> rijd je in Oostenrijk
Mooiste motorroutes OostenrijkOok een stukje offroad over de mooiste motorroutes in Oostenrijk

LEES OOK
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…