120 jaar Harley-Davidson vieren met de ultieme motorroadtrip

CREDITS: Pien Meppelink // Harley-Davidson

Een Street Glide en een Road King op elke hoek van de straat, dat zie je alleen tijdens een verjaardagsfeestje van Harley-Davidson. Als je echt het ultieme Harley-Davidson-gevoel wil ervaren, vlieg dan niet naar het festival, maar stap op een robuuste H-D en rijd mee met de die-hard fans.

Roadtrip: met Harley-Davidson naar Boedapest

Dit jaar waren wij erbij. Van rijden in het natuurwalhalla dat de Alpen heet tot een straatparade doordrenkt met de geur van verbrand rubber. Dit was het mooiste verjaardagsfeestje dat we óóit hebben meegemaakt. En we gaan je vertellen waarom.

, <strong>120 jaar Harley-Davidson</strong> vieren met de ultieme motorroadtrip
Foto: Pien Meppelink // Harley-Davidson

We vlogen naar München om een Grand American Touring op te halen bij House of Flames, de Harley-Davidson-dealer in München. Met onder andere een Low Rider ST, Highway King en Road Glide ST reden we naar de eerste stop in Fusch. Dit charmante plaatsje ligt in de regio van Salzburg, op slechts tien kilometer afstand van de Großglockner Hochalpenstraße. Het Oostenrijkse Fusch is omringd door groene weiden en een walhalla voor natuurliefhebbers. Het dorp aan de voet van de Großglockner is een ideale uitvalsbasis voor motorrijders, en laat dat nou precies de reden zijn waarom wij hier waren.

Großglockner-pass

De Großglockner Hochalpenstraße, beter bekend als de Großglockner-pass, is een bekende bergpas in de Alpen van Oostenrijk. Dit is een bucketlist-waardige pas voor veel motorrijders vanwege de adembenemende landschappen, 36 genummerde haarspeldbochten en hoogtemeters. De Großglockner is met 3.798 meter boven zeeniveau de hoogste berg van Oostenrijk en bevindt zich in de Hohe Tauern-bergketen.

Je hebt constant een spectaculair uitzicht met hoge bergtoppen, gletsjers en groene valleien. Langs deze route zijn verschillende uitkijkpunten en parkeerplaatsen waar je even de tijd kunt nemen om van het landschap te genieten. Ben je van plan om deze onvergetelijke ervaring van je bucketlist af te strepen? Dan raden wij je aan om ’s ochtends te vertrekken en wat extra kleding mee te nemen, want het kan behoorlijk koud zijn op een hoogte van bijna vier kilometer.

Tekst gaat verder onder foto’s.

Volgende stop: Balaton

De Großglockner is niet het enige hoogtepunt tijdens deze trip. Onderweg naar Balaton ga je niet alleen de Hongaarse grens over, maar rijd je ook door het meest adembenemende landschap. Schilderachtige bergpassen, haarspeldbochten, valleien en rivieren. Ongeveer 500 kilometer ten oosten van de Großglockner-pass ligt het Balatonmeer, het grootste zoetwatermeer van Midden-Europa. Na een paar uur zweten in een motorpak wil je een duik nemen in het water, dat momenteel zo’n 23,8°C warm is. Helderblauw water, een prachtige omgeving en genoeg tentjes om te eten. Wat wil je nog meer tijdens een tussenstop met de motor?

, <strong>120 jaar Harley-Davidson</strong> vieren met de ultieme motorroadtrip
Foto: Pien Meppelink // Harley-Davidson

Harley-Davidson 120th Anniversary Celebration

Na 960 kilometer te hebben gereden vanuit München komen we aan in Boedapest, waar we direct veel bekijks trekken met de Electra Glide Highway King en de Fast Johnnie’s uit de Enthusiast Motorcycle Collection. In Boedapest heerst een levendige en feestelijke sfeer, er is letterlijk geen straat te zien waar géén Harley-Davidson staat. Bikers rijden trots op hun machines terwijl ze anderen groeten. Of je nu zelf een Harley-Davidson rijdt of niet, het is fantastisch om zoveel mensen te zien met dezelfde passie voor het merk. Op het festival feesten meer dan 100.000 mensen met meer dan 50 nationaliteiten ter ere van het 120-jarige bestaan van Harley-Davidson. Motorrijders laten met trots hun custom bikes zien, er zijn liveoptredens van tientallen bands, waaronder Wolfmother, Larkin Poe en The Darkness.

Daarnaast zagen we de presentatie van de nieuwe CVO’s, die rechtstreeks zijn ingevlogen vanuit Milwaukee, zijn er straatparades, attracties, verschillende marktkramen, 70 Harley-Davidsons die je mag testen, stuntshows en nog veel meer.

, <strong>120 jaar Harley-Davidson</strong> vieren met de ultieme motorroadtrip

Nog een verjaardag

Overal waar je kijkt, zie je bikers in leren vesten met patches, dat zijn leden van de Harley Owners Group (HOG). Ze vieren niet alleen het 120-jarig bestaan, maar ook de 40ste verjaardag van de club. De HOG is een internationale organisatie die is opgericht door Harley-Davidson en als doel heeft de ervaring en het plezier van het rijden op een Harley-Davidson te verbeteren. De HOG biedt een platform voor Harley-rijders om elkaar te ontmoeten, uitdagingen aan te gaan, evenementen te bezoeken en ervaringen te delen.

Artikel gaat verder onder video.

Ride-out

Op zaterdag om klokslag 10.00 uur staan 7000 Harley-Davidsons klaar bij de Puskás Aréna voor een hele speciale ride-out. Deze route rijdt langs verschillende hotspots, zoals het Eastern Railway Station, Heroes Square en voor ons het absolute hoogtepunt: De Buda Pest Chain Bridge. Tientallen mensen beklimmen deze brug, wat zorgt voor een feestelijke en indrukwekkende sfeer tijdens deze epische rit.

Tot volgend jaar

Of je nu een gepassioneerde Harley-rijder bent, de Harley-way wil feesten of gewoon wil genieten van een unieke sfeer, dit evenement is een must. Het geluid van de motoren, de saamhorigheid, het verbrande rubber en de livemuziek hebben gewoon iets magisch. Zien wij jou volgend jaar ook bij de 121ste verjaardag van Harley-Davidson in Senigallia, Italië?

LEES OOK