Nederlandse geschiedenis | Manify Interests #5

Attitude

Vorige week: Duiken

Nederlandse geschiedenis

We wonen, leven, werken, pakken feestjes mee en genieten in Nederland, maar wat heb je eraan als je niet weet wat daaraan vooraf is gegaan? Als het goed is, heb je geschiedenis lessen gevolgd op de basis- en middelbare school. En waarschijnlijk weet je dat de 80-jarige oorlog, zonder tussenpauze’s, tachtig jaar duurde. Alleen is dit niet genoeg. Door jezelf te verdiepen in de geschiedenis van ons land, boost jij jouw algemene kennis. De volgende keer dat je komt in Leiden kun je niet alleen iets vertellen over de hotspots, maar ook over wat er gebeurde in 1574.

De geschiedenis van Nederland is lang en breed, dat weten we. Je zal dus ook niet in één jaar alles over Nederland komen te weten. Waarschijnlijk ook niet in twee of acht jaar. Maar een beetje vrije tijd besteden aan de geschiedenis van ons land, heeft volgens ons alleen maar voordelen. Het zal je helpen om ons huidige politieke systeem te begrijpen, onze tradities te beamen en laten zien waarom we deze economische positie hebben in de wereld.

We kunnen jou nu niet de gehele geschiedenis van ons land voorleggen. Wat we wel kunnen doen, is jou erop op attenderen dat het belangrijk is om je kennis bij te spijkeren en je op weg helpen. We geven je daarom wat aandachtspunten om op te letten en hoe je kan starten met de bergen aan (super interessante) Nederlandse geschiedenis.

Begin bij je eigen stad

Dit is een mooi begin om jouw lesje geschiedenis een beetje in te kaderen. Zoek uit wat er in het verleden allemaal in jouw stad – of dorp – heeft afgespeeld. Wedden dat je tot bijzondere ontdekkingen komt? Je haalt in één keer informatie boven waar je eerder nog nooit hebt van gehoord, als jij jezelf goed verdiept tenminste.

Bezoek ook eens wat lokale musea. Waarschijnlijk heb je deze musea al 100 keer voorbij zien komen, maar nooit over nagedacht om daar binnen stappen. Het klinkt misschien saai, maar het gaat jou wel nieuwe inzichten geven over het gebied waar je leeft. Lees daarnaast regionale kranten, kijk in de plaatselijke bibliotheek voor boeken over jouw stad of struin het internet af.

Pak de keerpunten erbij

Vroeger ging je waarschijnlijk ook leren door samenvattingen te maken of door de belangrijkste punten eruit te halen. Of je leerde helemaal niet, ook goed. Anyway als je de keerpunten van de Nederlandse geschiedenis erbij pakt en die doorspit ben je een al een eindje. Een eindje in een relatieve zin dan, want je kunt er in ieder geval over meepraten. En dat is toch belangrijk?

Weet in ieder geval wat de onderstaande keerpunten voor het Nederland van nu hebben betekent:

  • De opstand: vaker aangeduid met de Tachtigjarige Oorlog;
  • De Gouden Eeuw: in die tijd waren wij Nederlanders helemaal het mannetje, totdat het fout ging;
  • De Franse Tijd: die betekende het einde van de toen reeds in verval rakende Republiek;
  • De oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden;
  • De Belgische revolutie: die zorgde ervoor dat in 1830 Nederland min of meer haar huidige vorm kreeg;
  • De Tweede Wereldoorlog: laten we nooit, maar dan ook nooit vergeten wat er destijds is gebeurd.

Naast deze keerpunten is er nog een belangrijk onderdeel die het huidige Nederland in stand houdt: het Nederlandse Landschap. Het landschap van nu heeft zich zo ongeveer de laatste 150.000 jaar ontwikkeld, maar de laatste 1000 jaar zijn er grote verandering ingekomen. Dit komt vooral door de aanleg van polders en dijken. Het aanleggen hiervan heeft grote invloed gehad op onze geschiedenis, onder meer doordat dit ons heeft beschermd maar het heeft ook economische voordelen gebracht.

Lezen, lezen en nog eens lezen

Als je een historicus denkt, dan denk je lezen. Alles wat we weten over onze geschiedenis hebben we gehaald uit boeken, geschriften, gedichten, muurtekeningen etc. Daarom zal jij, als je meer wil weten over de geschiedenis, ook de boeken in gaan. Deze boeken helpen je in ieder geval al een eind op weg:

Het Vaderlandse Geschiedenis boek zorgt ervoor dat jij je geheugen voor kan opfrissen. Met enorm veel illustraties leidt dit boek jou langs alle hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. We weten allemaal wanneer de Slag bij Nieuwpoort was, maar kun je ook meer vertellen over de achtergrond van het verhaal? Dit boek gaat je daarbij helpen.

Als je ook in wil zien wat de internationale belangen waren van ons kleine kikkerland, dan helpt het boek Geschiedenis van Nederland je. Want de internationale context komt ruimschoots aanbod. Van de prehistorie tot nu en ieder hoofdstuk wordt besproken wat voor verandering er zijn geweest in het landschap.

Wat krijg je als er vier Nederlandse en vier Belgische historici samen zet en een boek laat schrijven? Juist, een zeer gedetailleerd geschiedenis boek over de Geschiedenis van de Nederlanden. De acht toonaangevende auteurs hebben een kunstwerk van letters gemaakt en beschrijven alles tot in de detail. Dit boek is er een voor liefhebbers.

Musea

Je krijgt nergens een beter beeld over, of het bijhorende gevoel van, de geschiedenis van ons land in de nationale musea. Door heel Nederland zijn musea te vinden die jou ontzettend veel kunnen vertellen leren over ons land. Probeer je meer te weten te komen over ons mooie landje, dan mag je deze musea in ieder geval niet missen:

  • De Canon van Nederland: een samenwerking tussen het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum, de héle Nederlandse geschiedenis is hier terug te vinden;
  • Het Mauritshuis in Den Haag: dit museum geeft een overzicht van de Hollandse en Vlaamse schilderkunst van de 15e tot en met de 18e eeuw. De kern van de collectie bestaat uit kunstwerken uit de Gouden Eeuw en werken van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Jan Steen en Frans Hals zijn er te aanschouwen;
  • Het Museum Boijmans Van Beuningen: dit is een reis door de geschiedenis van de kunst. Van de Vroege Middeleeuwen tot de 21e eeuw, niks is hier te gek. Kruip in de gedachten van de schilders, die hun ervaringen uit die tijd op de schilderijen hebben verwerkt.

tags: ,
Total
1
Share