De wereld van Kamasutra | Manify Interests #16

[powerkit_alert type=white] Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt.

Vorige week: De Kunst van Koffie[/powerkit_alert]

 

Grote kans dat je de term regelmatig voorbij hoort komen: Kamasutra. Het is een wereld apart. Misschien ben jij al thuis in de eeuwenoude kunst, of misschien begrijp je niet zo goed wat het nu precies is. Kort en beknopt: de kunst van Kamasutra is een manier om je seksleven te ‘verrijken’. Alhoewel de beroemde Kamasutrabeurs in 2017 haar laatste editie had, betekent dit niet direct het einde van deze ‘hobby’. Deze week werd bekendgemaakt dat de beurs volgend jaar terug zijn intrede maakt. Dat was voor ons een goede reden om wat dieper in dit mysterieuze fenomeen te duiken en eens te kijken wat Kamasutra nu écht is.

De mysterieuze wereld van Kamasutra

De geschiedenis

De geschiedenis van Kamasutra is niet alleen een hele interessante, maar ook een hele oude. Het originele boek van de ‘Kama Sutra’ zou geschreven zijn tussen 400 v.c. en 200 n.c. Het boek wordt beschouwd als het belangrijkste Indiase leerboek over seksuele handelingen. Het boek werd geschreven door de filosoof Vātsyāyana Mallanāga. Een naam die onmogelijk is om uit te spreken, maar zeker eentje om te onthouden. Deze man was namelijk op het gebied van seks een enorme voorloper op zijn tijd: hij schreef meer dan tweeduizend jaar geleden een boek waarvan vertalingen vandaag de dag nog steeds als warme broodjes over de toonbanken rollen. Wat nou product life cycle?

Vaak wordt gedacht dat de beste man alleen over seks schreef, dit is echter niet waar. De ‘Kama Sutra’ is onderdeel van de ‘Kama Shatra’. De ‘Kama Shatra’ is een boek vol levenslessen aan de mens. Het boek geeft een goed beeld op hoe de oud-Indische bevolking tegen het leven aankeek. De waarden die worden beschreven in het boek zijn op te delen in drie categorieën: ‘Dharma, Artha en Kama’. Dharma staat hier voor waardig leven, Artha voor vermogen en Kama voor zintuiglijk genot.

De Sutra in ‘Kama Sutra’ staat voor een ‘lijn die iets samen houdt’. De lijn is in deze context symbolisch op te vatten en staat voor de verbintenis tussen twee mensen, ook wel te interpreteren als ‘het huwelijk‘. Kamasutra is eigenlijk dus een raadgeving aan mensen over hoe zij om moeten gaan met het zintuiglijke genot binnen hun huwelijk.

kamasutra, De wereld van Kamasutra | Manify Interests #16
Foto: LoggaWiggler

Het boek

Een enorm oud boek dus, je zou dan ook zeggen dat het niet erg toepasselijk op onze huidige maatschappij is. Toch heeft het boek een prominent plekje gevonden op het nachtkastje van veel koppels. Het begrip ‘Kamasutra’ is behoorlijk uitgemolken en gecommercialiseerd. Je kunt het jezelf niet zo gek bedenken, of het bestaat. Pocket size Kamasutra boekjes, boeken met hard cover, soft cover, de gay-editie, de pop-up editie, het Kamasutraboek met een 3D-bril, de Winnie de Pooh versie én zelfs verschillende Kamasutra-condooms en -seksspeeltjes. Veel mensen hebben de neiging om Kamasutra als een vreemde fetisj of handelsmerk te gaan zien, maar eigenlijk is het dat niet. Het originele boek is namelijk wel degelijk meer dan een paar honderd onuitvoerbare standjes en rollenspellen. Het bestaat uit zeven delen.

  1. De inleiding: hierbij wordt ingegaan op de drie waarden. Er wordt beschreven hoe een man zich moet gedragen, hoe de maatschappij in elkaar steekt, het vergaren van kennis, etcetera. Eigenlijk is de inleiding gewoon een beschrijving van normen en waarden.
  2. Intimiteit en seksuele eenwording: dit gedeelte bestaat uit tien hoofdstukken die dieper ingaan op de manieren waarop mensen elkaar kunnen pleasenDit gaat van manieren om elkaar te omhelzen, strelen en kussen tot krabben, bijten, verschillende standjes en zelfs spanken. Maar ook hoe je kunt kreunen, orale seks kunt hebben en zelfs hoe er 64 soorten seks zouden zijn. Lekker uitgebreid dus, je kunt het ook wel zien als seks voor dummies. Maar dan met een next level tutorial erbij.
  3. Het verkrijgen van een vrouw: bestaat uit vijf hoofdstukken over vormen van huwelijken, het ontspannen van een vrouw, het behouden van een vrouw, het alleen zijn en de verbintenis door het huwelijk.
  4. De rol van de vrouw: voor vrouwen is hier een hoofdstuk over het verleiden van de man. Ook wordt hier uitgebreid beschreven hoe de vrouw zich moet gedragen in het bijzijn van de man en de rol die zij moet volbrengen in het huwelijk.
  5. Andere vrouwen: dit deel gaat voornamelijk over hoe je als man met vrouwen om moet gaan wanneer je getrouwd bent. Zo wel je eigen vrouw, als andere vrouwen.
  6. Courtesans’: zes hoofdstukken over het vinden van een geschikte partner, manieren om geld te verdienen, vriendschappen. Basically een ‘hoe-moet-ik-leven-‘cursus.
  7. Seksuele aantrekkingskracht: dit gedeelte bestaat uit het verhogen van fysieke aantrekkingskracht en het opwekken van een libido.

Kamasutra standjes

Vandaag de dag is Kamasutra de go to voor een verrijking van het seksleven. Pak het woord seks, strooi er een beetje Kamasutra overheen en je hebt het recept voor een fenomenale ervaring. Als we de liefhebbers moeten geloven, tenminste. In de boeken staan namelijk talloze standjes, sekstips en manieren om de alledaagse seks nét wat interessanter te maken. Kamasutra staat er om bekend dat het erg variërend is: de meeste standjes vergen flink wat oefening en dedication. Niet een boek dat je er midden in de nacht bij pakt met een one night stand, dus. Echter kan het boek wel heel handig zijn: het leert je namelijk om eens een stapje verder te zetten dan je alledaagse missionaris en samen op zoek te gaan naar de mogelijkheden binnen jullie seksleven.

kamasutra, De wereld van Kamasutra | Manify Interests #16

Voorbeelden van standjes die te vinden zijn in het Kamasutraboek zijn: de oester, de appel van Newton, de rozenknop, de brug, de godinnenrit, en zo kunnen we nog uren doorgaan. Ook online zijn honderden van deze standjes terug te vinden, de keuze is reuze en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt het jezelf zo gek niet bedenken, of het staat gedetailleerd beschreven onder een van de Kamasutra categorieën.

De standjes van Kamasutra zijn gericht op de lichamelijke bevrediging van beide partners. Ze zijn vaak dan ook een hele uitdaging om daadwerkelijk uit te voeren, maar werken meestal wel degelijk. Naast het in huis halen van een Kamasutraboek om het af en toe uit de kast te trekken op date night, zijn er mensen die het fenomeen Kamasutra naar een heel nieuw level tillen. Iedereen heeft zijn eigen seksuele voorkeuren, Kamasutra is all about het omarmen van je seksualiteit. Op het fenomeen ‘de Kamasutrabeurs’ kun je dan ook kennismaken met de vreemdste seksspeeltjes, fetishes en standjes. Haaaahhh…

Kamasutra vandaag de dag

Vaak wordt over seks en fetishes nog behoorlijk bekrompen gedaan. Het gemiddelde alledaagse koppel vindt het prima om tijdens een wijntje met vrienden over seks te praten, maar over het algemeen blijven zaken als hun eigen seksleven voornamelijk binnen de slaapkamer. Toch is je seksleven behoorlijk belangrijk, het valt niet voor niets binnen je primaire levensbehoeftes. Niets mis mee om jezelf daar eens verder in te verdiepen dus. Kamasutra kan hiervoor dé uitkomst zijn.

Of je nu de groeiende behoefte voelt om de driedubbele achteruit-hangende hond in de zeemansknoop uit te voeren, of denkt: ik ben benieuwd hoe ik mijn orale sekskwaliteiten naar een nieuw level kan tillen, Kamasutra is het antwoord. Mocht je nu dus in een relatie zitten en in de gevreesde sleur terecht komen, of eens behoefte hebben aan wat variatie, dan weet jij wat je volgende Valentijnsdag aan je vriendin kunt geven!

kamasutra, De wereld van Kamasutra | Manify Interests #16