Stockholm Furniture Fair: de nieuwste trends op het gebied van design

CREDITS: Materia

Scandinaviërs staan bekend om hun oog voor design. Niet gek dus dat veel toffe merken en ontwerpers uit het noorden van Europa komen. Denk maar aan IKEA, maar ook kledingmerken als Fillipa K, Acne Studios en Samsøe & Samsøe. Voor de nieuwste trends op het gebied van fashion en design kan je dus het beste naar landen als Denemarken en Zweden kijken. Begin dit jaar vond de Stockholm Furniture Fair plaats, ‘s wereld snelst groeiende designbeurs. Wij hebben de trends en toffe designs die daar opvielen voor je op een rijtje gezet.

De nieuwste trends op het gebied van design

Duurzaamheid

stockholm-furniture-fair
Foto: Materia

De trend die toch wel de boventoon voerde tijdens de Stockholm Furniture Fair. Natuurlijk is duurzaamheid een trend die we al jaren voorbij zien komen en daardoor misschien niet nieuw. Maar het is zeker een trend die nog zeer actueel is en de komende tijd nog niet snel zal verdwijnen. Tijdens de beurs lag een sterke nadruk op recyclebare materialen. Zo hopen ontwerpers onnodig afval te verminderen. Een goed voorbeeld zijn de Patch-stoelen van Axel Bjurström en Mia Cullin. De stof van deze toffe krukjes is volledig gemaakt van oude, gestoffeerde stoelen. De kleur van je Patch-stoel hangt af van de stof die de ontwerpers hebben liggen, waardoor iedere kruk uniek is.

Akoestiek

Een groeiende trend binnen interieurdesign is het spelen met de akoestiek van een ruimte. Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met de akoestiek van hun ruimtes. Niet alleen om irritaties over geluidsoverlast op de werkplek te voorkomen, maar ook omdat dit veel kan doen met de sfeer in de ruimte. Een goed voorbeeld van deze trend is de Airbloom van Stefan Borselius. Deze hangende scheidingswand is ontworpen om geluid op te vangen. Door de wand strategisch in een ruimte te hangen, kan je meerdere ‘kamers’ creëren in één ruimte zonder last van elkaar te hebben. Je kan ze ook aan de muur hangen en op die manier spelen met de akoestiek. Of gewoon vanwege het design, want de Airbloom is niet alleen praktisch, hij ziet er ook nog eens tof uit.

stockholm-furniture-fair1
Foto: Abstracta

Technologie

Steeds meer ontwerpers houden zich bezig met de gezondheid en het lichaam van de mens. Meubilair moet er niet alleen mooi uitzien, het moet ook goed zijn voor je houding. Het voornaamste voorbeeld hiervan dat te vinden was op de Stockholm Furniture Fair, is de S Collection van Kinnarps. Deze stoel bevat speciale technologie die voor een optimale houding zorgt.

Outdoor kantoor

Steeds meer bedrijven doen er alles aan om een omgeving te creëren die een gezonde manier van werken aanspoort en creativiteit aanboort. De afgelopen jaren zijn er heel wat bijzondere werkplekken voorbij gekomen, maar een openluchtkantoor zie je nog nauwelijks. En dat is eigenlijk raar, want (zon)licht en frisse lucht doen veel mensen goed. Het heeft invloed op de manier waarop mensen werken, de stemming van mensen en hun productiviteit en motivatie. Op de Stockholm Furniture Fair kwamen veel losse meubelstukken, maar ook volledige kantoor-concepten voor in de buitenlucht voorbij. Een trend om in de gaten te houden dus!

Pantone Greenery

De overheersende kleur tijdens de designbeurs was toch wel Pantone Greenery. Deze groene kleur staat symbool voor het sustainability-thema dat centraal stond in Stockholm. Mocht je het verplaatsen van je kantoor naar buiten nog wat te extreem vinden, dan is deze kleur op je muren al een stap in de goede richting ;-).

stockholm-furniture-fair4

Total
0
Share