Ocean Eye House is het nieuwe droomhuis in Costa Rica

Ooit een huis meegemaakt waarbij je eigenlijk constant in de buitenlucht zit? Architect Benjam Garcia van Studio Saxe wilde dit wel eens proberen en heeft een huis ontworpen waarbij het uit alleen maar terrassen bestaat. Gelegen op het Westelijke deel van het Nicoya schiereiland van Costa Rica ligt deze prachtige villa met uitzicht op de Stille Oceaan. Met de toepasselijke naam Ocean Eye House zal het je een gevoel geven alsof je midden in de natuur zit, terwijl je toch van de luxe kunt genieten.

Ocean Eye House laat natuur en wonen samenkomen

Door zijn afgelegen locatie heeft architect Benjamin Garcia ervoor gekozen om een geheel open huis neer te zetten. Door de twee verdiepingen kijk je zowel op de tropische bossen als de oceaanomgevingen. Het Ocean Eye House bevindt zich diep op een trede die op de heuvel is gecreëerd en suggereert een duidelijk onderscheid tussen meer privézones van het huis en de meer open, sociale zones.

Om het bouwproces in een moeilijk te bereiken gebied te vereenvoudigen, besloot Benjamin Garcia dat de primaire structuur zou bestaan uit lichtgewicht gefabriceerde stalen frames die gemakkelijk ter plaatse konden worden getransporteerd en geassembleerd. Deze frames worden ook meteen ingezet om de grens tussen buiten en binnen zo klein mogelijk te houden. Het creëert een geleidelijke overgang van de buitenwereld naar bijvoorbeeld de woonkamer. Slaapkamers en badkamers liggen aan de achterkant van het huis, tegen de dichte bosluifel aan waardoor de privacy toch nog wordt gewaarborgd.

Natuurlijke materialen

Ondanks zijn moderne uitstraling, werd het opgezet door lokale vakmensen met behulp van traditionele methoden en materialen. Er is daarbij ook gedacht aan het milieu waarbij fotovoltaïsche panelen op het dak lichtenergie oogsten en stortbakken het water geleiden om in de behoefte van de bewoners te voorzien. Het huis heeft zijn natuurlijke uitstraling te danken aan zijn natuurlijke materialen zoals hout en beton.

Je kan natuurlijk in het tropische weer van Costa Rica prima afkoelen in het zwembad maar er wordt ook gebruik gemaakt van het natuurlijke materiaal hout. Hout zorgt namelijk voor goede isolatie in de tropische gebieden. De hele buitenkant van de woning kan, indien nodig, worden afgesloten door roteerbare houten panelen. Zeker effectief om de tropische stormen en natuurlijk inbrekers buiten te houden. Het zorgt daarnaast ook nog eens voor wat extra privacy.

Total
12
Share