Een lagere rekening en een comfortabeler huis met LED-lampen

CREDITS: Gesponsord

Vandaag is de kortste dag van het jaar. Voor velen onder ons een opluchting, want de dagen worden dus weer langer. Ik denk al bijna aan de zomerse barbecues in parken en biertjes aan het strand. Maar persoonlijk ben ik wel fan van de kortere dagen. Lekker een drankje drinken in een bruin café of lopen door de kerstachtige straten. En thuis bij de kerstboom en de open haard. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw verlichting in huis tip-top is en jouw energierekening niet de pan uit rijst? LED-lampen bieden je de oplossing.

Met de LED-lampen in huis vallen

Om maar meteen de grootste LED-lampen vraag te beantwoorden: “Is LED licht niet heel kil en sfeerloos?”. Vergelijk de onderste twee foto’s. De ene is met LED-lampen en de andere met halogeen.

LED-lampen

Sfeer en LED, is dat niet als water en vuur? Kan je LED-lampen wel dimmen? En LED-lampen zijn toch ontzettend duur om aan te schaffen? Allemaal vragen die ik voorbij hoorde komen toen ik IKEA Amsterdam bezocht. Er zijn inderdaad diverse barrières die ook bij mij de aanschaf van LED-lampen in de weg stonden. Nu gaat voor de meeste punten de vlieger niet meer op. LED-lampen zijn niet meer sfeerloos. Je kunt ze krijgen in diverse soorten, maten en kleuren. En LED is zelfs dimbaar. De aanschafprijs van LED-lampen ligt inderdaad iets hoger dan spaarlampen, maar daar staat tegenover dat ze veel langer (tot wel 20 jaar) mee gaan.

IKEA-prijs

IKEA heeft met oog op duurzaamheid besloten om alleen maar LED te verkopen. Voor een gloei- of spaarlamp kan je daar niet meer naartoe. Nu dacht ik ook voordat ik de IKEA inliep dat het wel duurdere lampen moesten zijn, maar je koopt al 2 LED-lampen vanaf €2,99! Dat is €1,5 per stuk en ze gaan nog ruim 15.000 uur mee ook! Dat is 625 dagen non-stop branden. Uiteraard zijn er LED-lampen in alle soorten en maten en ook in verschillende prijscategorieën.

Advies

Voor goed advies over lampen en verlichting hoef je niet naar de speciaalzaak. Jouw lokale IKEA-vestiging geeft je uitstekend advies over alle soorten LED-lampen. Mocht je naar IKEA Amsterdam gaan, vraag dan naar Marlon. Hij neemt je mee door de IKEA LED wereld en vertelt je wat er allemaal mogelijk is. Bedenk voordat je naar de IKEA gaat goed wat je precies voor verlichting nodig hebt, dan kom je tot het beste resultaat. Neem ook een paar spaarlampen mee, dan weet je zeker dat je de juiste fitting en lichtkracht hebt.

Makkelijk verduurzamen

Een vriend van me zegt geregeld; “Je kan niet tegen duurzaamheid zijn”. En inderdaad, volgens mij kan dat niet. Echter gaat een duurzamer leven niet van de een op andere dag. Toch kan je met de vervanging van spaar- (of misschien nog wel gloeilampen) snel een goede stap zetten richting duurzaamheid. Ter illustratie; ik heb in totaal 8 halogeenspots vervangen voor LED. De halogeenlampen zorgden tezamen voor 280Watt. De LED-lampen verbruiken samen maar 48Watt. Dat scheelt je dus ruim 230Watt. Nu zegt je dat waarschijnlijk weinig, maar dat staat ongeveer gelijk aan 5 uur LED TV kijken of een kwartier stofzuigen. Hoe dan ook, uiteindelijk scheelt het op je elektriciteitsrekening en de lampen vervangen is super easy.

Goedkoop is duurkoop

Al met al was ik iets meer dan €50 kwijt om mijn gehele huis te voorzien van LED-lampen. Ik had van tevoren nooit gedacht dat het voor die prijs kon. De spaarlampen heb ik het huis uit gedaan, want die €50 heb ik aan het eind van het jaar weer verdiend op mijn elektriciteitsrekening. En mocht je denken dat je niet zo handig bent om dit ook te kunnen doen; iedereen kan het. Lampen verwisselen is easy en ook de IKEA medewerkers nemen alle barrières weg.

Total
8
Share