De invloed van cultuur op interieurontwerp

CREDITS: Bigstock

Als we in Nederland een interieurupgrade nodig hebben, dan kopen we iets in de trant van een SVÅKAJ of een IKRAD bij de IKEA en voilà, niks meer aan doen.

Hoe cultuur wereldwijd het interieurontwerp beÏnvloedt

Wat ons betreft niks mis mee hoor. Die gasten uit Zweden die weten echt wel hoe ze een degelijk kastje op de markt pompen. Of we snuffelen even rond op The World Web naar inspiratie voor een nieuwe vloeren, een badkamer met design radiator of zelfs een compleet nieuwe look. Maar een echte traditionele Hollandse identiteit, die zien we maar heel zelden terug. En dat is eigenlijk best zonde, want wereldwijd zijn er genoeg voorbeelden van landen die wél hun cultuur terugbrengen in het interieur. Het resultaat is vrijwel altijd om door een ringetje te halen. Daarom nemen wij wereldwijd interieurontwerpen door die geïnspireerd zijn op de verschillende culturen.

interieur, De invloed van cultuur op <strong>interieurontwerp</strong>
Foto: Bigstock

Het chauvinistische Franse interieur

We weten hoe chauvinistisch de Fransen zijn. Er bestaat dus geen kans dat zij ooit iets van de doorsnee woningboulevardwinkels in hun eigen huis plaatsen. Het zou een regelrechte schande zijn voor hun vaderland. Nee, het Franse interieur dat is meer afgeleid van de Franse mode: moeiteloos en altijd chic. Franse huizen lijken bezaaid te zijn met Europees antiek, kroonluchters, decadente gordijnen en verfijnde architectuur. Een tip als je voor een Frans interieur gaat: probeer het niet té hard. Trying to hard is een grote ‘faux-pas’ in de Franse samenleving.

Tweedehandswinkels zijn de place to be om te kijken voor Franse invloeden. Verder is het aan te raden om witte of zachte kleuren te gebruiken en, als het even kan, veel sierlijsten.

Een ‘zen’ Japans interieur

In de afgelopen jaren is ‘zen’ zijn steeds meer een trend geworden. Ook in het interieur. En door die trend is het Japanse interieur ook steeds populairder geworden in het Westerse interieurontwerp. Het Japanse ontwerp is gefocust op functionaliteit, met traditionele en natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan fijn hout, rijst, stro, bamboe en zelfs papier. Dit is het interieurbegrip ‘Ma’. Bij ‘Ma’ draait het allemaal om lege ruimtes (in positieve zin). Een redelijk leeg interieur, maar superfunctioneel. Als je binnenloopt is het rustgevend en de focus gaat uit naar één object.

De kamers zijn daarnaast ook vaak multifunctioneel met schuifwanden, lage zittafels en opklapbare bedden. De kleuren zijn vrijwel altijd natuurlijk en meubels kennen ook een neutraal palet, veel meer kleur dan grijs, bruin, zwart en wit ga je niet vinden. Een paar ‘cherry blossoms’ zijn trouwens ook geen verkeerd idee.


Mediterraanse invloeden in je interieur

De Mediterraanse cultuur heeft misschien wel de meest kenmerkende interieurontwerpen. Je hebt instantly een beeld van hoe een Grieks huis eruitziet. Het is koel, romantisch en bovendien warm. Eigenlijk alle materialen die worden gebruikt zijn natuurlijk om de rustieke charme te behouden en het buitenleven naar binnen te halen. Uitgebreide ornamenten, betegelde muren, trappen en plafonds: het Mediterraanse ontwerp is explosief en prachtig tegelijkertijd. Een gouden tip is om stenen muren en vloeren te gebruiken, het liefst wit, als je voor een chique look gaat. Ook in de keuken en in de badkamer kan je dit doorvoeren trouwens om een natuurlijke look te krijgen.

Toscaanse zon in je huis

Wij zijn het liefst altijd in de Toscaanse zon. Maar als we de Toscaanse zon in ons Nederlandse huis kunnen halen, dan is het allemaal een match made in heaven. In Toscaanse ontwerpen vindt je eigenlijk altijd warme, aardse kleuren zoals beige, blauw, bordeauxrood en donkerbruin. Ook de meubels hebben een zachte aard door gele en rode kleuren.

We zijn bij het Toscaanse interieur vooral fan van de traditionele houten plafondbalken die echt de eyecatcher van het huis zijn. Maar ook de houten vloertegels en de zandstenen materialen zijn een lust voor het oog. Ramen laat je bij het Toscaanse ontwerp eigenlijk altijd open. Die Toscaanse zon moet naar binnen kunnen schijnen hè. Zonwerende gordijnen worden niet gebruikt, die zijn er alleen om een beetje privacy te bieden.


Indiaanse cultuur in huis brengen

Het leuke aan het Indiaanse interieur, is dat het misschien wel meer Nederlandse invloeden kent dan wij Nederlanders zelf gebruiken. Het interieur bestaat namelijk uit een mengelmoes van Portugese, Nederlandse en Engelse invloeden door de koloniale geschiedenis van het land. Dit resulteert in een levendig, artistiek en bovendien gedetailleerd interieur waar je wel een beetje lef voor nodig hebt. Er worden namelijk heldere en felle kleuren gebruikt, in combinatie met handgemaakte meubelstukken die stuk voor stuk bijdragen aan de unieke Indiaanse look. De meubels bestaan vaak uit donker hardhout, die doordrenkt zijn met ivoor. Bovendien houden de Indiërs enorm van gebeeldhouwde versieringen, bloemen en houtsnijwerk uit kasjmir.