Wanneer gaan grappen te ver?

CREDITS: Dutch Filmworks // Filmdepot

Bij een vriendschap geldt: hoe harder je grappen over elkaar zijn, hoe beter je bevriend bent.

Het is een soort ongeschreven ‘bro-code‘ die elke man lijkt te begrijpen.

De richtlijnen om te bepalen wanneer je grappen te ver gaan

Toch komt het eens in de zoveel tijd voor dat je vriend opeens op de pik is getrapt door een grap die je een paar seconde daarvoor maakte. Vaak is dat omdat je maat gewoon een slechte dag heeft en niet zo moet janken, maar soms is het ook omdat je grap simpelweg te ver gaat. Hoewel lachen over het algemeen het beste medicijn is, zijn er soms ook momenten waarop je een grapje beter achterwege kan laten. Of onderwerpen waar je ook beter even geen grappen over kan maken. Je moet de lijn tussen humor en kwaad alleen herkennen. En dat is soms lastig, zoals Chris Rock kan beamen. Om jou een handje te helpen hebben wij een guide-line opgesteld om te bepalen wanneer je grappen té ver gaan.

Onderlinge dynamiek is cruciaal

Grappen die bij je vrienden om de haverklap worden gemaakt, zijn aan de lunchtafel met je collega’s waarschijnlijk nét iets minder gepast. Waarschijnlijk hè. Het is dan ook van onmiskenbaar belang om je ‘publiek’ goed te kennen voordat je een grap in de groep gooit. De dynamiek van je relaties met anderen bepaalt vaak de lijn tussen humor en kwaad. Bij een groep die je nog niet zo lang kent, is het dus aan te raden om in ieder geval geen grappen te maken over gevoelige onderwerpen.

Grappen die iemand naar beneden halen

George Carlin, een van de grootste comedians aller tijden, vertelde een keer dat hij geen respect had voor andere comedians die mensen tijdens een grap omlaag haalden. En daar sluiten wij ons eigenlijk wel bij aan. Als je met een grap de bedoeling hebt om een andere persoon te kwetsen, vernederen of te beledigen is het al een zekerheid dat je grap te ver gaat. Als je weet dat iemand dus onzeker is over zijn gewicht, gaat het zonder zeggen dat je hier geen grappen over maakt.

Wees je bewust van de impact van je grappen

Wanneer je de lolbroek hebt aangetrokken, is het altijd van belang om de mogelijke impact van je woorden te overwegen. Grappen die stereotypen in stand houden of zelfs verstevigen, zijn altijd gevaarlijk. Om te voorkomen dat je grap te ver gaat, is het dan ook verstandig om dit soort grappen achterwege te laten. Of je moet weten dat je publiek het kan hebben, maar dan draait het wederom weer om de onderlinge dynamiek.

Intentie versus impact

Wanneer je een grap maakt, kan de intentie compleet anders zijn dan de impact die het daadwerkelijk heeft. Wat voor jou als een grapje bedoeld is, kan door iemand anders als een sneer opgevat worden. Het is dus cruciaal om na te denken over hoe iemand anders je grap opvat voordat er onbedoeld iemand in tranen uitbarst.

Weten wanneer je je moet verontschuldigen

En wanneer een grap dan daadwerkelijk te ver gaat, is er nog altijd de kracht van je excuses aanbieden. Erkennen dat een grap te ver is gegaan, getuigt dan ook van volwassenheid. Probeer van je gefaalde grap te leren en zorg ervoor dat je de volgende keer iets bewuster bent van de impact van je grap.

grap, Wanneer gaan <strong>grappen te ver?</strong>
Foto: Dutch Filmworks // Filmdepot
LEES OOK
Het dualistische verhaal van Les Deux
Dualistisch. Niet per se een woord waardoor happy feelings worden opgetrokken. Máár in een wereld van tegenstellingen vindt het Deense merk Les Deux de sweet spot. Ze…