Haarborstel of kam: guide voor mannelijke haartools

CREDITS: Mostafa meraji

Wanneer gebruik je een haarborstel en wanneer een kam? Grote kans dat jij gewoon hetgeen pakt wat je als eerst ziet liggen en er verder niet veel overna denkt. Echter hebben de twee haartools beide een hele andere functie en kun je de ene in sommige gevallen dus beter gebruiken dan de andere. We leggen het hier haarfijn (no pun intended) voor je uit.

Haarborstel of kam: guide voor mannelijke haartools

Of je beter een haarborstel of een kam kunt gebruiken, ligt aan het type haar dat je hebt. Daarnaast zijn van beide tools verschillende varianten te koop. Welke het best bij jou past, is afhankelijk van welk resultaat je ermee wilt behalen.

haarborstel
Foto: Bigstock

De haarborstel

Er zijn veel verschillende soorten haarborstels op de markt, maar de populairste is toch wel de paddle borstel. Deze haarborstel heeft een ovale of rechthoekige vorm en uit het kussentje steken allerlei borstelharen. Deze borstel is een goede basisborstel en is zacht voor het haar en de hoofdhuid. Hij is goed te gebruiken voor het glad maken of het ontklitten van het haar.

Wanneer je een geschikte haarborstel voor jezelf gaat kiezen, kun je de volgende regel in gedachte houden. Hoe dichter de borstelharen van de haarborstel bij elkaar staan, hoe geschikter hij is voor fijn haar. Omgekeerd: hoe verder de borstelharen uit elkaar staan, hoe beter hij bij dikker haar past.

Daarnaast is er in het assortiment van haarborstels ook nog keuze uit nauurlijke, synthetische of gemixte borstelharen. De voor- en nadelen van ieder type haarborstel zien er als volgt uit:

kammen
Foto: ANDI WHISKEY

Natuurlijke borstelharen 

Natuurlijke borstelharen zijn vaak gemaakt van varkenshaar. Deze zullen ervoor zorgen dat je haar een natuurlijke glas krijgt. Omdat natuurlijke borstelharen erg dicht op elkaar staan, is hij vooral geschikt voor fijn haar. Een haarborstel met natuurlijke haren is hier te vinden.

Synthetische borstelharen 

Deze borstelharen zijn vaak gemaakt van plastic of nylon. Omdat de haren verder uit elkaar in de borstel zitten, zal deze borstel het best werken bij dikkere en grovere haartypen. Daarnaast zal je door het gebruik van deze haarborstel minder snel last krijgen van statisch haar en werkt hij beter voor ontklitten. Perfect voor jou? Hij is hier te koop.

Gecombineerde borstelharen 

Best of both worlds. Deze borstels werken daarom goed voor ontklitten én het toevoegen van shine op het haar. Daarnaast zijn deze borstels voor alle haartypen geschikt. Handig als je niet zo goed kunt kiezen. Past deze bij jou? Je vindt ‘m hier.

haarborstel
Foto: eminens

De kam

We weten allemaal wel wat een kam is. Hetgeen dat tussen kammen verschilt, is hoe ver de tanden uit elkaar staan. Daarbij geldt: hoe dichter de tanden bij elkaar staan, hoe meer detail en precisie je kunt krijgen tijdens de styling.

Welke voor jou geschikt is, ligt aan de stijl waar je voor gaat. Hoe messier je haar, hoe groter de afstanden tussen de tanden van je kam. Liever beetje meer Mad Men haar? Gebruik dan een kam met tanden die dicht op elkaar staan voor een gedetailleerd kaspel. Let op: wanneer je haar aan de dikkere kant is, kun je beter oppassen met een hele nauwkeurige kam. Je kan je haar hier namelijk mee beschadigen.

Kammen heb je in verschillende materialen. Trap hier niet in mooie verkooppraatjes. Een mentalen kam ziet er misschien vet uit, maar wanneer je hier dagelijks mee over je schedel sjeest, denk je daar na een tijdje wel anders over. Een plastic of houten kam is daarom het meest aan te raden. Kies je voor plastic? Dan is het investeren in een beter stuk plastic het geld wel waard. Goedkope plastic kammen kunnen namelijk breken en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Voor een complete set met alle soorten en maten, kun je hier terecht.

haarborstel
Foto: Apothecary 87

Wanneer gebruik je welke?

Over het algemeen kun je aanhouden dat een haarborstel bij lang haar het beste werkt. Daarnaast zijn mensen met lang haar ook vaak niet per se op zoek naar een precies kapsel, een haarborstel is daarom dus perfect.

Bij kort haar kan een kam wel fijn zijn. Op deze manier breng jij meer precisie aan in je kapsel en zullen de tanden van de kam strakke en scherpe lijnen in je haar achterlaten.

Of je nu kort of lang haar hebt, toch is fijn om beide haartools in huis te hebben. Een haarborstel is namelijk handig om een product zoals gel of wax door het haar heen te verdelen. Je krijgt hierdoor dus geen plekken waar opeens heel veel product zit. Daarna maak je je kapsel af door hier en daar wat precisie aan te brengen met de kam. Nu ben je ready to go!

haarborstels
Foto: Edgar Chaparro
LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…