Is it a bird? Is it a plane? It’s the Jaguar XE S

De Jaguar XE. Misschien wel de meest herkenbare Jaguar in het hedendaagse straatbeeld. Vooral omdat dit model de overbrugging vormt tussen de ‘oude’ Jags en de nieuwe, moderne generatie. We gingen een weekend op pad om de aller, aller bruutste variant aan de tand te voelen: de XE S.   

Jaguar XE

Versies

Jaguar heeft van de XE heel wat variaties op de markt gebracht. De XE modellen van ‘basic’ tot top-notch: Pure, Prestige, Portfolio, R-Sport en de S. De Pure (instapper) is te verkrijgen vanaf 45k. Ga je voor de meest wilde variant die wij getest hebben, de ‘S’ dan mag je 87k neerleggen. Ofwel, voor de prijs van een S heb je bijna twee XE Pure’s tot je beschikking.

Het prijsverschil zit met name in de aankleding van de auto en natuurlijk de motor.  Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor 20 inch velgen i.p.v. 17, stoelen in premium leder afgewerkt in plaats van stof. Klinkt allemaal redelijk basic voor een prijsverschil wat zich bijna verdubbelt, maar toch heb je dubbel zo veel fun met een S. Let maar op…

Want het venijn zit’m echter in de staart. Of liever gezegd in de motor. Want een Jaguar XE is te verkrijgen met een 163 pk 2.0 liter diesel motor, waar absoluut niets mis mee is. Maar ga je echt voor het summum dan kies je voor een motor met 380 pk, geperst uit een 3.0 liter V6 supercharged blok. Zit je wel mooi in vijf seconden aan de 100 km/h en begrensd kom je uit op 250 km/h. En het jankende geluid wat uit een V6 blok komt is verslavend. Als een engeltje die heel hard in je oor fluistert.

Hoe rijdt het?

De XE S heeft twee gezichten. In de eco modus kan je er namelijk echt als een heer mee rijden. Lekker rustig een rotonde nemen, omaatjes voorrang geven waar het niet hoeft. Langzaam optrekken om brandstof te besparen en tussendoor nog even Skyradio aan voor een leuk achtergrondmuziekje.

Maar je kunt je ook als een hooligan gedragen. Zet’m het standje ‘finishvlag’ door een klein knopje in het console in te drukken, wat synoniem staat voor racemodus en zet de ronde pook van Drive naar Sport en dan heb je opeens een totaal ander voertuig onder je bips. De XE S wordt agressiever, hij reageert directer op het gas en blijft langer in de toeren hangen, waardoor je het heerlijke V6 blok eindelijk hoort janken en het geluid je oren in snijdt. Wel zo lekker. Ook gaaf om te zien is dat de verlichting van het dashboard verkleurd in een wat agressieve race modus. In deze stand kunnen we concluderen dat Jaguar het voor elkaar heeft gekregen om met een auto, waarmee je heerlijk cruisend van A naar B kunt, ook een echte rijders auto neer te zetten.

Verdict

Voor ‘slechts’ 87k heb je een XE S voor je deur staan en verdien je toch wel de originaliteitsprijs. Toch ben je er dan nog niet, want met een beetje aankleding tikt de teller al gauw richting de 100k. En zelfs iets daar boven. Denk aan fijne opties als een head-up display, een glazen panorama dak, Blind Spot assist (van die handige lampjes in je spiegels die waarschuwen dat er iemand in je dode hoek zit te chillen), 20 inch velgen, parkeersensoren met camera, DAB+, sportstoelen met leder. Allemaal opties die je standaard zou verwachten, maar toch echt optioneel zijn.

Ben je op zoek naar iets origineels, dan zouden we je de XE S absoluut aanraden. Een alternatief hiervoor zouden een Audi S4 of een BMW M3 serie zijn. Waar je misschien ook wel dezelfde lol in kan beleven, maar niet de originaliteitsprijs mee verdiend. Knap hoe Jaguar een auto heeft kunnen maken die zowel galant, sjiek maar toch een ordinair rauw randje heeft weten te geven.

Total
1
Share