De meest krankzinnige F1-records ooit

CREDITS: Red Bull Content Pool

Nu de storm rondom Max’ nieuwe record is gaan liggen, en de GP van Singapore voor de deur staat, gooien we het over een andere boeg.

Je denkt misschien dat het soms saai wordt voor ons om erover te schrijven, maar wij krijgen er geen genoeg van hoor.

De beste F1-records met (natuurlijk) Max Verstappen

Daarom hebben wij alle F1-records erbij gepakt en de meest krankzinnige op een rijtje gezet. Of Max daarin staat? Dat is een retorische vraag natuurlijk.

F1, De meest <strong>krankzinnige F1-records</strong> ooit
Foto: Red Bull Content Pool

Minste auto’s die ooit over de finish kwamen

Wat ons betreft misschien wel het meest krankzinnige record van dit lijstje. Tijdens de Grand Prix van Monaco in 1996 kregen maar vier(!) coureurs het voor elkaar om de finishlijn te halen. Maar liefst twaalf van de meer dan twintig coureurs eindigden met hun auto’s in de kreukels, terwijl zeven anderen met reliabity issues kampten. Aan het einde van de 75 laps ging Oliver Paris er met zijn enige F1-overwinning ooit vandoor.

Meeste overwinningen op rij

Ja hoor, daar is het inkoppertje. Dit record is dus nu in de handen van Super Max. Vanaf Miami tot Monza heeft hij alle races opeenvolgend gewonnen, waarmee hij momenteel op tien overwinningen op rij zit. Daarmee heeft hij Sebastian Vettel achter zich gelaten, die eerst het record in handen had met negen overwinningen op rij. In dit felbegeerde lijstje staat Ascari trouwens op de derde plek, die momenteel het record heeft voor meeste laps aan kop op rij. Ascari zit op 305(!) laps, succes met dat record Max.

F1, De meest <strong>krankzinnige F1-records</strong> ooit
Foto: Red Bull Content Pool

Minste pitstops ooit

Het Circuit van Zandvoort is er eentje die de banden redelijk doet slijten. Het is daarom ook krankzinnig om te bedenken dat tijdens de GP van Nederland in 1961 geen enkele wagen tijdens deze race een pitstop heeft gemaakt. Gedurende 75  ronden van 321 kilometer lang en twee uur racen hebben alle vijftien coureurs de racebaan niet verlaten. Het enige record in dit lijstje waarvan we zeker weten dat ‘ie nooit meer verbroken gaat worden.

Meeste starts aan een F1-race

Longevity. Dat woord staat eigenlijk synoniem voor Fernando Alonso. De Spanjaard die sinds twee seizoenen geleden weer in de auto is gestapt, houdt het record vast voor de meeste starts aan een F1-race ooit. In totaal heeft Fernando maar liefst 362 keer aan de start gestaan. En dan te bedenken dat hij nog altijd aan het rijden is. Op de tweede plek komt Hamilton binnen met 317 starts, die eigenlijk nog twee of drie jaar langer dan Fernando moet doorgaan om het record te verbreken.

Mocht je jezelf afvragen: wat gaat er allemaal in dat Spaanse koppie om? Check dan dit openhartige interview:

Meeste F1-overwinningen in totaal

In ons kikkerlandje wordt vaak gehaat op Lewis, maar als we alle vooroordelen even aan de kant schuiven, moeten we toch concluderen dat het een hele speciale coureur is. Dat werd in 2007 al duidelijk toen een jonge Hamilton zijn eerste overwinning in Canada boekte. Maar, hoe getalenteerd hij toen ook al was: niemand had verwacht dat de man uit Engeland naar 103 overwinningen toe zou rijden. En daar kunnen natuurlijk nog wat overwinningen bijkomen, al lijkt de era van Hamilton en Mercedes verleden tijd te zijn.

Meeste F1-titels

Als we dan toch bezig zijn met de records van Sir Lewis Hamilton, dan gaan we maar meteen door naar zijn volgende record. Eentje die hij deelt met absolute F1-legende Michael Schumacher. Met in totaal zeven titels hebben zij de F1-wereld totaal gedomineerd in hun eigen tijdperk. Vooral de dominantie van Lewis met Mercedes heeft de autosport op zijn kop gezet, al waren de vijf titels op rij met Ferrari van Schumi ook geen verkeerde prestatie natuurlijk. Ondanks zijn huidige dominantie, moet Verstappen dus nog heel wat jaartjes gas blijven geven, – letterlijk trouwens – om ook dit record te verbreken.

F1
Foto: Bigstock

Meeste constructeurtitels

Hoewel de paddock van Ferrari momenteel gevuld lijkt te zijn met amateurs van het kelderklasse niveau, hebben ze nog altijd het record van meeste constructeurstitels in handen. Kan ook niet anders met zo’n legendarisch automerk natuurlijk. Ferrari ademt motorsport, dat zal altijd zo blijven. Met maar liefst 16 constructeur en 15 coureur titels zijn ze veruit het succesvolste team in de geschiedenis van de F1. Tijdens de Tuscan Grand Prix in 2020 was het tevens het eerste team dat hun duizendste race mocht vieren.  Hopelijk kunnen ze de goede lijn weer een keertje oppakken.

F1, De meest <strong>krankzinnige F1-records</strong> ooit
Foto: Red Bull Content Pool
LEES OOK