Ford Focus RS: Zo scherp als een mes

Ford Focus RS

Iedereen heeft wel een lijstje met auto’s die hij in zijn leven nog wel eens op de staart wil trappen. Uiteraard zijn dat ook Ferrari’s, Lamborghini’s en noem maar op. Maar geef toe, ook jij zou graag de Subaru Impreza, Mitsubishi Lancer Evo, Nissan GT-R en de Honda NSX eens flink aan de tand willen voelen. Iconische auto’s als je het mij vraagt en daar staat bij mij de Ford Focus RS bovenaan in het rijtje. Zou hij de hoge verwachtingen waarmaken?

Ford Focus RS

De normale Ford Focus is een zeer gangbare verschijning in het Nederlandse landschap. Tegenwoordig zie je steeds meet ‘ST-line’ modelletjes verschijnen en als je een beetje geluk hebt, wordt je ingehaald door een Focus ST. Een Ford Focus RS is wel echt een unieke verschijning in Nederland. Waar RS staat voor Rallye Sport, wordt de Ford Focus RS tegenwoordig vaker gespot met Ken Block achter het stuur. Een auto die je wil hebben, maar toch niet zo vaak op de Nederlandse weg te vinden is. En dat is best raar eigenlijk, want hij heeft een prijs vanaf ruim €53k. Dat klinkt als een boel geld, maar het geeft je ontzettend veel waar voor je geld.

Amerikaanse paarden

De Ford Focus RS staat voor pure fun. Het 2.3 liter viercilinder blok perst maar liefst 350pk op de wielen. En dat is veel. Je snapt waarschijnlijk wel waarom Ken Block volop met de Ford Focus RS drift. De Focus RS heeft vier rijmodi; normaal, sport, track en drift. Normaal wil je eigenlijk nooit aan hebben staan, behalve als je over de kinderkop-weg rijdt. Op sport – en helemaal op track – stand stuiter je anders de RS uit, zo stijf is de vering dan afgesteld. Overigens adviseer ik je niet om met regenachtig weer de track stand te selecteren, want met zoveel vermogen vlieg je zomaar eens uit de bocht. De drift-stand is echt mooi werk, totdat je er achterkomt dat je na een uur gummen wel een nieuw setje banden nodig hebt. Kortom, veel waar voor je geld en ontzettend veel plezier.

Option pack

We kregen de meest geavanceerde Ford Focus RS mee, genaamd ‘RS Option Pack’. Ik had persoonlijk voor een iets meer sexy naam gekozen, maar het staat in ieder geval voor nog meer rijplezier. Met standaard LSD. Niet die hallucinerende, maar limited-slip differential. Dat betekent eigenlijk dat je een mechanisch differentieel hebt, dat zorgt voor nog meer grip (met name in de bochten). Ik adviseer je om de Ford Focus RS Option Pack eens uit te laten in de Duitse Eifel. Ben je meer van de stoplicht-sprintjes? De Focus RS vliegt met launch-control van 0 naar 100 km/h in 4,7 seconden. Het is vrij laag vliegen in deze auto.

Sportieve looks

Dat de Ford Focus RS Option Pack niet alleen onder de motorkap is gekieteld, zie je meteen wel aan de buitenkant. Een flinke spoiler achterop geeft meteen aan dat het serieus is. Verder zorgt de nitrous blue kleur, met matzwart dak en spiegels ervoor dat je zeker niet incognito over straat rijdt. Een paar flinke velgen maken het zo goed als af. Wat het echt af maakt zijn de twee flinke uitlaten, waar een hels kabaal uit komt. Een feest om naar te luisteren. Aan de binnenkant wordt de bestuurder ook flink verwend. Recaro sportkuipjes, stuurverwarming, Sony-soundsystem en verschillende drukmeters zorgen ervoor dat je één met de auto bent. Het interieur mag van mij iets moderner, maar met de nieuwe Fiesta weten we dat dat helemaal goed gaat komen. En ach, in de Ford Focus RS heb je helemaal geen tijd om naar het interieur te kijken.

Vriendelijk prijsje

Je kan ruim €53k veel geld vinden. Maar ik daag je uit om voor die prijs een vergelijkbare auto te zoeken. En mocht je voor de Ford Focus RS gaan, dan weet ik zeker dat je meer duimpjes van je mede weggebruikers krijgt dan wanneer je bijvoorbeeld een Audi S3 koopt.

Total
16
Share