Waar komt de naam ‘smoking’ vandaan?

Black tie is een van de bekendste dresscodes. De naam smoking is hierin niet weg te denken. Iedere man heeft een goede smoking in zijn garderobe, maar waarom noemen we een smoking eigenlijk een smoking? Dat vroegen wij ons ook af!

Waarom heet een smoking ‘een smoking’?

Een smoking bestaat uit een zwarte pantalon met aan de zijkant een ‘bonafide braid’, een zwart jasje met een sjaal kraag en een wit smoking hemd. Je zou een kommerband kunnen toevoegen aan de gala outfit. Om de hals draag je een zwarte vlinderdas, hier kun je natuurlijk variëren om je outfit wat op te spicen. Onder de smoking draag je altijd zwarte lak schoenen. Een horloge rond je pols wordt niet gewaardeerd, mocht je echt de tijd willen weten kun je kiezen voor een zakhorloge.

De naam ‘smoking’

De formele avondkleding is voor sommige gelegenheden een must. Het is dan ook niet de bedoeling een smoking te dragen voor half zes ’s middags. De naam smoking komt van het Engelse smoking jacket.

Vroeger gingen heren na het eten samen een sigaar roken en daarbij ging de diner jas uit en de rook jas aan. Dit gebeurde om te voorkomen dat de nette kleding naar rook zou ruiken.

Hoe juist de dinner jacket in Nederland, en enkele andere landen in Europa, het woord ‘smoking’ heeft gekregen is dan ook vreemd, aangezien dat juist de nette jas is.

In de Verenigde Staten spreekt men over een tuxedo. Dit komt van het stadje ‘Tuxedo Park’, waar in 1886 het pak voor het eerst werd geïntroduceerd na het voorbeeld van de Europeanen.

Smoking naam

 

LEES OOK