Yves Saint Laurent: de ‘grand couturier’ die durfde te dromen

CREDITS: Bigstock

Een kleine jongen die een ‘grand couturier‘ speelde en uiteindelijk misschien wel de grootste couturier werd die onze geschiedenis kent.

Het is het verhaal van Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent. Een man die met zijn merk Yves Saint Laurent een erfgoed achterliet dat voor altijd tastbaar blijft.

Yves Saint Laurent: jongen die durft de dromen

Saint Laurent werd in 1936 geboren in het zonovergoten Oran, Frans-Algerije. Op school stond hij bekend als een outsider, waardoor hij regelmatig geconfronteerd werd met pesterijen. De jonge Yves ontvluchtte deze realiteit door te tekenen en te dwalen in de fashionmagazines van zijn moeder. Dit was dan ook het begin van zijn droom als ‘grand couturier’ in Parijs. En omdat Yves een dusdanig getalenteerde tekenaar was, vertrok hij op zeventienjarige leeftijd al richting Parijs om te werken voor Christian Dior.

Grote schoenen om te vullen

Na het onverwachte overlijden van Christian Dior in 1957, was het tijd voor een ander fashion icoon om op te staan. Op 21-jarige leeftijd trad Yves Saint Laurent dan ook in de voetsporen van Christian Dior als het nieuwe hoofd van het merk. Met de eerste Trapeze-lijn, toonde hij meteen aan dat hij in staat was het erfgoed van Dior voort te laten leven. In de jaren daarna boekte hij succes na succes, waarna hij in 1961 samen met Pierre Bergé een eigen modehuis oprichtte. Het betekende de geboorte van Yves Saint Laurent als merk.

Yves Saint Laurent is meer dan alleen een ontwerper

Een geboorte die een nieuw tijdperk binnen de modewereld inluidde. Dat kwam voornamelijk doordat Yves Saint Laurent veel meer was dan ‘alleen een ontwerper’. Hij was een visionair die de regels van mode durfde te breken en de grenzen verlegde. Met zijn eigen modehuis kon hij nog meer experimenteren met zijn visionaire blik. Een perfect voorbeeld van deze experimentele fase is de introductie van de smoking voor vrouwen; een introductie die de traditionele verwachtingen doorbrak en zijn culturele betrokkenheid in de spotlights zette.

De brug tussen haute couture en streetwear

Deze betrokkenheid kreeg nog meer vorm toen Saint Laurent in de jaren ’60 haute couture met streetwear-elementen combineerde, waarmee hij de brug vormde tussen high-end fashion en de urban cultuur. De huidige populariteit van streetwear is zodoende ook een beetje te danken aan Yves Saint Laurent. De creatieve visie van Yves Saint Laurent ging dus een stuk verder dan een beetje ontwerpen; zijn visie was bepalend voor de culturele verschuivingen van zijn tijd.

Een succesverhaal met twee gezichten

Helaas was Yves Saint Laurent niet alleen op het gebied van mode een man van uitersten. Zijn constante druk om te presteren zorgde ervoor dat Yves ook naast de successen een excessieve levensstijl had. ‘Geef hem zijn favoriete sigarettenmerk, Peter Stuyvesant, en hij zal erdoorheengaan als een kind daar door een maïsveld rent. Hij rookt er 150 per dag,’ vertelde Pierre Bergé tijdens zijn interview met New York Times in 2000. Daarnaast zocht Yves steeds vaker een uitweg in drank en drugs, waar vooral het cocaïnegebruik hem fataal werd. Gek genoeg kreeg Saint, tussen het roken en drinken door, het keer op keer voor elkaar om zijn voorgaande collecties te overtreffen.

De eeuwige nalatenschap van Yves Saint Laurent

Dit laatste is dan ook waar Yves voor altijd om bekend zal blijven. In 2008 stierf de grand couturier, maar zijn nalatenschap blijft voor altijd voortbestaan. De invloed die zijn modehuis tegenwoordig nog heeft op de high-end fashion industrie en de opening van het Yves Saint Laurent Museum in Parijs in 2012 zijn daar hét bewijs van. Het museum belichaamt de erfenis die de man zonder creatieve grenzen heeft achtergelaten.

Anno 2023 is het wel duidelijk dat Yves Saint Laurent niet alleen een constante factor blijft binnen de mode, maar dat zijn naam symbool staat voor creativiteit, moed en vooruitgang. Het vermogen van Yves om de fashion industrie te revolutioneren, markeert een mijlpaal in de geschiedenis van mode. Een mode icoon in optima forma.

Source:
Bigstock