Hoeveel pakken moet je eigenlijk hebben?

Het blijft moeilijk om nou echt de definiëren hoeveel pakken je nodig hebt. Het hangt allemaal samen met een paar overwegingen, zoals het budget, in wat voor een omgeving jij je begeeft en welke gelegenheden zich voordoen. Niet elke man is hetzelfde waardoor ook daar rekening mee gehouden moet worden. Daarom zijn er vier profielen mannen opgesteld waarbij wordt uitgelegd hoeveel pakken en wat voor een kostuum je nodig hebt.

Het aantal pakken dat je nodig hebt

In deze tijden is het nog altijd van groot belang om een mooi kostuum in huis te hebben. We hebben allemaal wel eens een gelegenheid, zoals een bruiloft, begrafenis of avondevenementen waar het eigenlijk verplicht is om een goed pak te dragen. Maar hierbij moet ook gezegd worden dat je de tijd moet nemen om een goed pak te kopen. Je kan niet zomaar even naar het winkelcentrum gaan, het eerste beste pak uitzoeken om vervolgens tijdens de gelegenheid erachter te komen dat het kostuum eigenlijk niet de juiste pasvorm heeft. Een pak zal altijd nog wat versteld moeten worden, wil het zich op jouw lichaam aansluiten.

1. De man die nooit een pak draagt

Je bent misschien nog een student, een ICT’er of je werkt op een kantoor waar het normaal is om casual kleding te dragen. In dat geval is het belangrijk om te investeren in een donker kostuum. De meeste gebeurtenissen wanneer jij een pak zal dragen, zijn formele gelegenheden zoals een bruiloft, begrafenis of sporadisch iets zakelijks. Dan zijn donkere kleuren jouw beste vriend. Zwart kan, maar donkerblauw is een veiliger optie.

Kies ook voor een tussenweg als het komt op materiaal van het pak. Als je een pak hebt dat te zwaar valt, valt het zeker mooi op je lichaam maar zal dat te warm zijn in de zomer. Een te licht pak zal snel gaan kreuken en zal er rommelig uit komen te zien. Denk dus goed na als je de soort wol kiest.

Voor de broek zal een geplooide voorkant of een platte voorkant met manchetten perfect zijn. De manchetten zorgen er bij de platte voorkant namelijk voor het naar beneden wordt getrokken.

kostuum, Hoeveel pakken moet je eigenlijk hebben?

2. De man die zelden een pak draagt

Je werkt misschien op een heel informeel kantoor waarbij je af en toe klantcontact hebt of een zakelijk event, waarbij een kostuum nodig is. In dat geval is het belangrijk om drie pakken te hebben waardoor je een afwisseling hebt. Wanneer je namelijk één pak hebt, lijkt het alsof je steeds dezelfde outfit draagt wat niet in je voordeel werkt.

Ga voor een donker navy- pak of een donkergrijs pak waarbij er een daarvan single- breasted is en de andere double breasted. De single-breasted zorgt voor een formele look en de double-breasted kan gebruikt worden voor situaties waar je hip kan zijn. Met deze twee kleuren kan je zowel het voorjaar als het najaar doorkomen.

Voor het derde pak zijn bruine tinten perfect om een wat meer casual look op te zetten. Je kan hier ook met wat meer met patronen werken, zoals ruitjes!

3. De man die een pak naar werk draagt

Wanneer je elke dag een kostuum draagt, is het belangrijk om er een aantal achter de hand te hebben. Het kan namelijk zo zijn dat er net op die ene dag een vlek op je pak komt. Daarnaast heb je het voordeel is dat je pak het langer houdt, omdat je ze afwisselt met andere pakken. Laten we hier zeggen dat een rotatie van acht tot tien verschillende kostuums perfect is. Op die manier heb je een rotatie van twee weken. Met tien pakken, verschillende hemden, stropdassen en schoenen kan je veel outfits maken en zal het nooit lijken alsof je dezelfde outfit steeds herhaalt. Als je begint, kan je natuurlijk niet meteen tien kwaliteitspakken veroorloven en daarom loont het om die rotatie langzaam op te bouwen. Begin dan met de meest veelzijdige solide varianten die we hierboven benoemden.

Het is handig om minstens één single- breasted en één double- breasted pak te kopen. Maak ook gebruik van verschillende kleuren en printen waardoor je de pakken flexibeler met elkaar kunt combineren.

kostuum, Hoeveel pakken moet je eigenlijk hebben?

4. De kostuumliefhebber

Op dit moment gaan we het niet hebben over de behoefte van een kostuum. Hierbij kan je helemaal losgaan, the sky is the limit. Het draait allemaal om het aantal pakken dat je wilt hebben en de enige factor wat jou nog tegenhoudt is de hoeveelheid kastruimte.

kostuum, Hoeveel pakken moet je eigenlijk hebben?