Dit is hoe je de korte broek draagt

Korte broeken zijn iets wat de ene man draagt als ze merken dat het buiten net boven de tien graden is, andere mannen vinden het er te casual uitzien dus dragen ze het gewoon niet. Het is altijd een riskante stap om een korte broek te dragen.

Te kort en gecombineerd met een bijpassende colbert over een overhemd en stropdas, kan ervoor zorgen dat het lijkt alsof jij je eerste schooldag tegemoet gaat. Alles onder de knie en je loopt het risico eruit te zien als iemand uit 2000, die mee wilt doen aan Idols.

De korte broeken guide

Het dragen van een short kan voor de één wel een dagelijks kledingstuk zijn, voor de ander komt het niet in zijn kledingkast voor. Als je ‘m besluit te dragen, hou je dan in ieder geval even aan de volgende stijlregels:

Stukje geschiedenis

Eerlijk gezegd heeft het dragen van een korte broek nooit een prominente plaats ingenomen onder de heren, afgezien van het feit als ze op het strand flaneerden of op de tennisbaan stonden. Shorts waren simpelweg geen geschikte kleding voor de dappere man. Het begon tijdens het laatste deel van de 14e eeuw, waar zwaarbepakte en bewapende soldaten de korte broeken droegen om in de tropische klimaten wat verkoeling te krijgen. De trend sloeg bijna onmiddellijk aan en snel begonnen veel burgers deze vrijetijdskleding te dragen.

Maar ergens vanaf het begin van de 19e eeuw werden korte broeken gezien als iets jongensachtig. Het was een ongeschreven regel dat jongere jongens korte broeken droegen, wat zich uiteindelijk uitte in een schooluniform. De jongens kregen dan een lange broek als teken dat ze de puberteit hadden bereikt en volwassen werden. Hierdoor werden mannen ook wat terughoudender over het dragen van korte broeken om niet in vergelijking te komen met jonge gasten.

Daarna kwamen vele Amerikaanse bedrijven met sportkleding waar outfits met korte broeken onmisbaar werden, voor zowel de man als de vrouw. Ondanks de harde en snelle kledingregels van korte broeken, is de routinge om ze te dragen tot bloei gekomen in de casual en zelfs kantooromgevingen van het moderne Amerika en Europa.

korte broek, Dit is hoe je de korte broek draagt

Wanneer te dragen

Het dragen van een korte broek mag altijd wanneer je in de standaard categorie voor ‘short times‘ komt. Dit zijn stranden, privéfeesten, buitensporten, recreatie, plus al het andere wat puur voor de lol is en niet in het gezelschap is van zakelijke relaties. Maar zelfs die situaties hebben natuurlijk passend weer nodig. Wanneer je een korte broek draagt wanneer het koud is, zal zeker de aandacht trekken. Draag ze als het warm genoeg is en schakel over naar een lichte, lange broek zodra het tegen de avond gaat zitten, tenzij je natuurlijk een bikkel bent en de avonddauw aan kan.

Zakelijke afspraken van welke aard dan ook, vragen om een nette lange broek. Elke vorm van een gestructureerde gebeurtenis buiten de directe familie en goede vrienden, is het moment om de korte broek te vermijden.

Draag ook nooit een short wanneer je lange jas aandoet. Je wil niet op een potloodventer lijken.

korte broek, Dit is hoe je de korte broek draagt

De juiste short voor elke gelegenheid

1. Chino shorts

Het is de perfecte stijl om te dragen naar picknicks, barbecues en zwoele zomeravonden op het terras. Chino’s zijn ideaal omdat ze voor verkoeling zorgen. Tegelijkertijd kunnen ze goed gedragen worden als je ’s avonds uitgaat en je aan de standaarden moet voldoen van de uitsmijter. De beste snit is slechts twee centimeter boven de knie.
Je kan de katoenen chino goed combineren met een net, wit overhemd, polo of een Bretons shirt. Werk het af met instappers en het exclusieve dakfeest kan beginnen.

2. Tailored shorts

Als je er zeker van bent dat jij het kantoor binnen gelaten mag worden met het dragen van een korte broek, is dit de stijl van maandag tot vrijdag als de temperaturen op roasten staan. Houd deze broek dan ook zo simpel mogelijk. Laat geen flap- of rits vakken zien en alles wat kan lijken op iets van een sportuitrusting. Deze broek kan perfect gecombineerd worden met een net gestreken overhemd en vakkundig gepolijste Derbies.

3. Korte spijkerbroeken

Deze broeken kunnen makkelijk ingezet worden als er een avond bieren bij de plaatselijke kroeg of in de tuin bij je vrienden wordt ingezet. Ze zijn bestand tegen lichte vlekken en vaak zelfs sigarettenas. Korte spijkerbroeken zijn niet zo adembenemend als de omschreven broeken hierboven, maar ze zijn wel duurzaam en kunnen goed de avond doorkomen. Let er wel op dat het niet te slonzig eruit komt te zien. Een korte spijkerbroek kan er al snel voor zorgen dat je er onverzorgd uitziet als je het niet op de juiste manier styled. Begin met een simpel slim-fit shirt en leg er een fijne trui bovenop voor de avond. Draag er nooit slippers onder! Trek er mooie canvas of leren schoenen onder en je zult zeker goed zitten met deze low-key look.

4. Sportshorts

Ondanks dat deze broek vooral wordt gebruikt als je op het sportveld staat of wanneer je naar bed gaat, wordt het helaas ook buiten de deur gedragen. What a shame. Als je dit dan toch doet, zorg er dan alsjeblieft voor dat het een subtiele sweat short is wat logo-vrij is, in een veelzijdige kleur zoals zwart of marine. Houd de rest van de outfit op het goede spoor door een T-shirt met ronde hals, een bomberjack of een luxe hoodie aan te trekken.