Fabels over fashion die je direct moet vergeten

CREDITS: Jeroen Noordzij

Er zijn veel (ongeschreven) regels op het gebied van mode waar een man zich aan moet houden. Deze regels zorgen ervoor dat je er stijlvol bijloopt en de plank niet misslaat. Daarentegen zijn er in de loop der jaren ook fabels en verkeerde regels ontstaan. Die mag je zo snel mogelijk vergeten, want ze zijn nergens op gebaseerd. De mannelijke modewereld hoeft niet ingewikkeld te zijn, en geloof ons heren, dat is het ook eigenlijk niet.

Dit zijn de fabeltjes van de mannelijke modewereld

Je moet altijd alle trends blijven volgen

Trends zijn in de wereld geroepen om je guidelines te geven hoe je je moet kleden. Handig om te volgen, maar vergeet niet dat het ook een marketingtruc is geworden. Wanneer een trendwatcher of een groot modeblad nieuwe trends presenteert kun je er van uit gaan dat die accuraat zijn. Maar interpreteer ze niet in jouw stijl als het niet past bij je persoonlijkheid. Fashion draagt bij aan de jouw uitstraling en het helpt niet als je jezelf er niet in thuisvoelt

Het is als man beter om te investeren in klassieke kledingitems die nooit uit de mode gaan. Trends lijken leuk, maar dat leken houten zonnebrillen ook. Een man met een beetje verstand verspilt zijn geld niet aan trends. Dus wanneer H&M of Jack and Jones een trend naar buiten brengen met de tekst: ‘De nieuwste trend van dit seizoen’ moet je hier niet te veel aandacht aan besteden. Luister maar naar de woorden van de legendarische ontwerper Karl Lagerfeld:

Hip is het laatste stadium voordat het smakeloos wordt.

Een goed lichaam zorgt voor een goede look

Je moet natuurlijk altijd goed voor je lichaam zorgen. Blijf dus naar de sportschool gaan en zorg ervoor dat je gezond eet. Als je een fit lichaam hebt kun je jouw outfit naar een hoger niveau tillen. Maar er zijn grenzen. Het is zeker geen must om een ziek gespierde rug te hebben, een sixpack te kweken en biceps te hebben waar je u tegen zegt. Op het gebied van kleding dan.

Daar zijn twee redenen voor. De eerste reden is simpel: als je richting het bodybuilder niveau, ga je problemen krijgen met kleren kopen. Het wordt moeilijker om passende shirts te vinden en je knopen schieten open. Daarbij komt ook nog dat een bodybuilder met skinny jeans eruit ziet als een bockworst te strak vacuüm getrokken is. Dus alles met mate mannen, ook sporten.

Reden twee is dat je er ook goed uitzien als je niet het lichaam van Daniel Craig hebt. Als je kleren goed passen – bijvoorbeeld door een kleermaker in te schakelen – dan zie je er al snel goed uit. Het beste voorbeeld wat we kunnen geven is een maatpak. Heb je ooit een man gezien die er slecht uitzag in een pak dat perfect past? Nope.

Er fashionable uitzien kost zeeën van tijd

Het klopt dat je er wat effort in moet steken om de perfecte garderobe te creëeren. Desalniettemin hoef je geen uren voor de spiegel te staan om er goed uit te zien. Wanneer je een kledingkast hebt met een paar sterke fashion items erin, ben je juist sneller klaar. Als je alleen maar kleren hebt die altijd goed zijn hoef je ’s ochtends niet na te denken. Kledingkast open, outfit pakken en gaan.

Wanneer je je bezighoudt met fashion zul je ook waarschijnlijk wat slimmer je kleding kopen. Je schaft nieuwe items aan die te combineren zijn met de rest van je garderobe. Zo heb je niet alleen een nieuwe broek gekocht, maar heb je ook een nieuwe outfit. Op deze manier blaas je onbewust nieuw leven in je kledingkast.

Het maakt niet uit wat je onder je outfit draagt

Mannen geloof ons: het maakt wél uit wat je onder je outfit draagt. Onderkleding is namelijk een belangrijke factor als het gaat om uitstraling. Als je jezelf niet comfortabel voelt in onderkleding straal je dat ook uit. En wie wil er nu een een oncomfortabele look?

Zorg dus voor goed ondergoed en goede kwaliteitssokken. Het geeft je meer zelfvertrouwen als dat allemaal goed zit. Op het gebied van bovenkleding voor onder je outfit dien je de juiste T-shirts in je kast te hebben. Het laatste wat je wil op kantoor is de hele dag met zweetvlekken rondlopen, dus daar moet je maatregelen tegen nemen. Goede oplossingen daarvoor zijn: de zogeheten fibershirts, antiperspirant deo, geen synthetische stoffen en minder hard werken.

Maten zijn altijd hetzelfde

Een man met een beetje verstand van mode weet dat een maat M bij het ene merk, een maat L bij het andere merk kan zijn. Ga er niet blindelings vanuit dat je altijd dezelfde maat hebt. Maten kunnen enorm verschillen, niet alleen per merk maar ook per land. Wat voor een Fransman een L is, is voor een Amerikaan maat S. Bestel dus je kleren niet klakkeloos online, maar kijk waar het vandaan komt.

Wanneer je een merk hebt gevonden dat precies aansluit bij jouw smaak en lichaamsbouw heb je goud in handen. Blijf dit merk dan ook trouw. Dit is zeldzaam om te vinden in de modewereld en het kan je heel wat tijd schelen.

Er goed uitzien kost veel geld

Laten we dit fabeltje voor eens en altijd de wereld uit helpen. Ja, het klopt dat een pak van een kleermaker op de boulevard van Napels duurder is dan eentje van ASOS. Echter wil dat niet zeggen dat je drie keer per jaar er een maandsalaris doorheen moet janken.

Wanneer je niet in de luxepositie zit om honderden of duizenden euro’s aan kleding uit te geven betekent dit niet dat je er niet goed uit kan zien. Het geheim van een stijlvolle man is attitude. Daar kom je altijd mee weg. Qua kleding is het belangrijk om te kijken naar de stof en hoe het valt. Dit kan een overhemd zijn van vijf tientjes of van €300,-. Als het goed zit, zit het goed.

fabels fashion, Fabels over fashion die je direct moet vergeten
Foto: Tyler Harris