Duurzaamheid in fashion… Het kan met deze merken

CREDITS: Samuel Regan-Asante | Unsplash

Met alle tips over kleding die we aan jullie geven, gaat het eigenlijk zonder zeggen dat wij er zelf altijd stijlvol bijlopen.

En toch zijn we de laatste tijd ook onze fashion game een beetje aan het veranderen, amigo.

Dit zijn de kledingmerken die wél duurzaam zijn

Tja, ook wij moeten met de tijd mee hè. En dat betekent dat we steeds vaker duurzame kleding in onze kledingkast hangen. Of, nouja, in ieder geval proberen te hangen. Het blijft namelijk verrekte lastig om kleding te vinden die écht duurzaam is. Want als zelfs een merk dat geroemd wordt door hun activistische missie niet duurzaam blijkt te zijn, waar moeten we dan zoeken? Anyways, wij zijn maar weer eens op onderzoek uitgegaan en hebben de kledingmerken die wél duurzaam zijn, op een rijtje gezet.

Nudie Jeans

Aan het begin van deze eeuw was Nudie Jeans nog een upcoming brand, maar ondertussen zijn ze toch een behoorlijk gevestigde naam binnen de fashion industrie. Toen ze begonnen was de missie om een denim merk te ontwikkelen waar alleen maar samen werd gewerkt met leveranciers die respect hebben voor mens en milieu. En dat doen ze nog altijd behoorlijk aardig: net als vele andere kledingmerken in dit lijstje, gebruikt Nudie Jeans voor de productie 100% biologisch katoen. Daarbij geven ze meteen het advies om de eerste zes maanden je jeans niet te wassen. Kleine tip: neem hem dus niet mee naar een Out of Office party, zodat er geen pils over je broek heen komt.

Om ervoor te zorgen dat je extra lang van je broek kan genieten, heeft Nudie Jeans een speciale repair service waar je altijd langskan. Ideaal.

Unrecorded

Door naar een Amsterdams located merk: Unrecorded. Dit tijdloze merk wilt niks weten van overbodige branding en focust zich puur op de kwaliteit. En de duurzaamheid, niet te vergeten. Want duurzaam, dat zijn ze zeker. Met katoen dat 100% biologisch is en GOTS-gecertificeerde kledingstukken, creëren ze keer op keer weer stijlvolle items. Bovendien leunen ze bij Unrecorded niet op sweatshops: per kledingstuk wordt er precies verteld waar de kleding wordt gemaakt en kun je overal de prijsindicatie terugvinden van elk item. Dat is pas transparantie.

Filippa K

Als het Scandinavisch is, is het sowieso tijdloos en minimalistisch. En in dit geval dus ook nog eens duurzaam. Bij dit merk hebben ze heel wat dromen, aangezien ze in 2030 volledig circulair willen zijn. Dus: duurzame materialen, recyclebare ontwerpen die biologisch afbreekbaar zijn en een productieproces dat volledig ethisch verantwoord is.

Kings of Indigo

Wederom een Amsterdams merk in ons lijstje, wat zijn we toch goed bezig in ons kikkerlandje. Kings of Indigo is, samen met Mud Jeans, een van de meest duurzame jeansmerken ter wereld. Bovendien is de combi van minimalistische Japanse denim met de traditionele blue jeans uit Amerika er eentje om door een ringetje te halen. Veel van hun jeans bestaan uit 100% gerecycled materiaal en dus kan je met een gerust hart shoppen bij dit Amsterdamse kledingmerk.

Knowledge Cotton Apparel

Eind jaren ’80 stond dit Deense merk nog bekend als een van de pioniers als het aankwam op kleding ontwikkelen met biologisch katoen. Anno ’23 zijn ze nog altijd bezig aan hun missie om de wereld zo groen mogelijk te maken. Dat lukt ze trouwens aardig, aangezien alle kleding nog altijd bestaat uit een combi van biologisch katoen, wol, gerecycled PET of biologisch linnen. En dat allemaal op een stijlvolle manier, doen ze goed. Het katoen dat gebruikt wordt is GOTS-gecertificeerd, wat neerkomt op het beste keurmerk voor biologisch katoen.

Veja

Een van de bekendere merken in dit lijstje: Veja. Waarschijnlijk heb je ze op straat al aan de voeten van wat mensen met een verfijnde fashion sense gezien. En dat is goed nieuws voor de aardbol, aangezien deze schoenen bestaat uit biologisch katoen, fair trade rubber en plantaardig leer. Dikke sneakers zonder foot print, ironie ten top.

Mud Jeans

Zeg je duurzaamheid, zeg je Mud Jeans. Of, nouja, net niet helemaal natuurlijk, maar je snapt wat we bedoelen. Dit merk focust zich op circulaire economie en gebruikt oude jeans om nieuwe jeans en truien te produceren. Hierdoor besparen ze niet alleen nieuwe grondstoffen, maar ook water. Op ‘Good on You’ – wat een app is waar merken worden beoordeeld op hun duurzaamheid – slepen ze de hoogste score binnen. Daarmee is het een voorbeeld voor alle andere kledingmerken.

 

LEES OOK