Overal brogues

Ben je al bekend met de brogue? Het zijn nette schoenen met karakteristieke kenmerken! Eigenlijk zou je schoencollectie niet compleet zijn zonder een paar brogues. Vandaar dat wij je even op de hoogte brengen van de tofste brogues van dit moment.

Brogues

Blij dat je geen geschiedenis meer op school hoeft te volgen, gaat je favoriete site er mee door… We zullen het kort houden. De schoen is ontstaan in Schotland en Ierland. Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben deze landen nogal een nat klimaat. Daarom was het grootste doel van de schoen om het water af te voeren, puur functioneel dus. Door de jaren heen is de schoen geëvolueerd tot de brogue die we nu kennen. Nog steeds kent de schoen deze functie, maar daarnaast is hij ook nog eens hartstikke classy en tof om je outfit mee te matchen!

Types

De brogue kent meerdere varianten. Het kenmerkende aan brogues zijn toch wel de decoratieve perforaties en de gedetailleerde randen. Wel zijn er twee duidelijke groepen te onderscheiden: de Derby (links) en de Oxford (rechts). Het grootste verschil is dat de derby een open vetersluiting heeft en de Oxford juist… een gesloten vetersluiting.

Verder kunnen brogues ook nog verschillen in de soorten perforaties. De een heeft er namelijk meer dan de ander. Daar zijn ook een aantal benamingen voor:

Full Brogue

Dit zijn de meest iconische brogues. Ze worden gekenmerkt door de spitse
neus met een zogenaamde uitbreiding. Deze uitbreiding wordt ook wel ‘wingtip’
genoemd. Verder is hij voorzien van de meeste perforaties. Namelijk aan de randen en op de
neus. Wanneer je de schoen vanaf de bovenkant ziet lijkt het alsof hij een W- of M-vorm
heeft. De versiering op de neus heet ‘medallion’.

Semi Brogue

Deze schoen heeft een neus zonder wingtips. Wel is hij voorzien van perforaties
aan de zijkanten en heeft hij een medallion, net zoals de full brogue. Semi brogues
hebben vaak een wat formelere uitstraling t.o.v. full brogues.

Quarter Brogue

Het kenmerkende aan deze variant is de rechte neus en dat ze alleen maar
perforaties hebben aan de randen en nergens anders.

Foto’s: Full brouge | Semi brouge | Quarter brouge

Get the brogue

Marc O’Polo brogues

Deze brogues van Marc O’Polo zijn een typisch gevalletje van ‘full brogue’. De buitenlaag is van kalfsleer en de voering bestaat uit een mix van leder en textiel. Zoals je kunt zien aan de vetersluiting is deze schoen een echte Derby. De bruine kleur geeft de schoen een warme uitstraling.

ALDO Piralle Leather Oxford Brogues

Deze lijken misschien wat op de vorige vanwege de kleur. En omdat het ook onder de categorie ‘full brogues’ valt. Maar het blauwe accent maakt de brogue toch net wat anders en unieker. Daarnaast valt deze schoen onder de Oxford-groep.
De bovenkant is gemaakt van 100% echt leder. De binnenkant bestaat uit 50% leder en 50% textiel. De officiële kleur van de schoen is burgundy. Het is een warme, roodachtige kleur waardoor de schoen een toffe uitstraling krijgt.

 Dr Martens 3989 Brogues

Je kent het merk Dr. Martens vast wel. Je zal dan waarschijnlijk ook meteen denken aan die zwarte, ruwe kistjes voor de ruige mensen onder ons. Maar Dr. Martens heeft veel meer dan die boots! Zeker wanneer je brogues wel tof vindt, maar eigenlijk niet opzoek bent naar nette schoenen zijn deze een aanrader! De brogues hebben namelijk net een wat stoerdere uitstraling dan andere.

Ted Baker Guri Oxford Leather Brogues

Deze bruine brogues van Ted Baker hebben veel weg van de brogues van Marc O’Polo en ALDO. Maar toch zijn deze anders. Het leer aan de buitenkant is namelijk niet egaal, maar voorzien van een zwaarder textuur. Dit geeft de schoen net wat meer detail.

Belmondo brogue nero

Brogues hoeven niet perse lage schoenen te zijn. Er zijn er namelijk ook die wat hoger zijn. Deze Belmondo brogues zijn midden-hoog, maar er zijn er ook met meer lengte. Net als de andere bestaat ook de buitenkant van deze schoen helemaal uit leder. De voering is een combinatie van textiel en leder.