9 stropdassen die iedere man in zijn kast zou moeten hebben

Als je regelmatig een pak draagt, ben je ongetwijfeld in het bezit van een bonte verzameling stropdassen. Hiermee breng je afwisseling in je verschijning en kan je je outfit gemakkelijk aanpassen aan de gelegenheid. Ben jij iemand die nog niet zo thuis is op dit gebied óf zie je door de stropdassen het bos niet meer, dan helpen we je een handje. We hebben 9 essentials voor je op een rijtje gezet en leggen uit hoe en wanneer je ze draagt. Zo sta jij voortaan bekend als die guy wiens stropdas altijd on point is!

9x stropdassen waarin jij moet investeren

Navy

Foto’s: He Spoke Style

Een donkerblauwe stropdas is altijd goed. Hij is simpel en valt niet echt op, waardoor ‘ie makkelijk is te combineren. Logisch dus dat veel mannen voor een navy exemplaar gaan. Zeker geen verkeerde keuze, maar let wel op de stof die je kiest. Veel guys gaan de mist in door voor een satijnen das te kiezen. Dit kan erg mooi zijn, begrijp ons niet verkeerd, maar het past vaak niet bij de gelegenheid. Satijn is erg shiny en daardoor eigenlijk alleen gepast bij avondkledij. Voor formele afspraken of dagen op kantoor kies je daarom liever voor een wat mattere stof, bijvoorbeeld wol, mohair of een mix met zijde.

Vind je een gladde, navy das net wat te saai maar wil je het wel formeel houden, dan kan je ook kiezen voor een Grenadine das. De structuur van zo’n exemplaar zorgt voor net dat beetje extra.

stropdassen7
Foto: Dress Like A

Bordeauxrood

Ook bordeauxrood is een kleur die je makkelijk kan combineren. De kleur is net even wat opvallender dan navy maar past eigenlijk overal bij. Wel geldt ook hier dat het slim is om rekening te houden met de stof. Wil je je das een kleine twist geven, dan kan je gaan voor een Grenadine structuur, een gebreid exemplaar of één met kleine, witte stipjes.

stropdassen2
Foto: Dress Like A

Als je echt geen stropdassenman bent, dan raden wij je aan om in ieder geval een bordeauxrood en een navy exemplaar aan te schaffen. Hier kan je eigenlijk nooit mee de mist in gaan.

Zilver/Grijs

Als je veel zakelijke outfits draagt, mag een zilveren en/of grijze das niet in je kast ontbreken. Grijs kan met veel verschillende pakken gecombineerd worden en oogt zowel zakelijk als sophisticated. Ook hier kan je een andere structuur aan je outfit toevoegen door na te denken over de stof. Gebreid katoen of wol is altijd een goede keuze bij een grijze das.

Foto’s: Dress Like A

Bruin

Een bruine stropdas is een stuk minder formeel dan bovengenoemde kleuren. Omdat bruin een meer casual kleur is, is het slim om bij deze das te kiezen voor één met structuur of zichtbaar weefsel. Je kan ook hier gaan voor een gebreid exemplaar of een Grenadine structuur, maar we willen natuurlijk wel een beetje afwisseling in de stropdassencollectie. Naast verschillende kleuren, wil je ook zoveel mogelijk verschillende structuren in je verzameling. Kijk daarom eens naar een bruine stropdas van shantung of tussah zijde. Deze stof is net wat grover dan ‘gewone’ zijde en voegt daardoor wat extra’s aan je outfit toe.

stropdassen6
Foto: Dress Like A

Gestreept

Foto’s: He Spoke Style

Tot zover de kleuren, tijd voor patroontjes. Om te beginnen met deze klassieker. De gestreepte stropdas komt in honderden soorten en maten en is al tientallen jaren enorm populair. Omdat het een das is die eigenlijk nooit uit de mode raakt, is het logisch om er in één te investeren.

De meeste mannen die voor een streep gaan, kiezen al snel voor een rode of blauwe das. Wij adviseren om voor iets anders te kiezen, bijvoorbeeld een donkergroene. De kans is immers groot dat je – zeker als je deze guide volgt – al een rood en een blauw exemplaar in je kast hebt hangen. Groen is net even wat anders en daarom een goede aanvulling op je collectie.

Prince of Wales ruit

Een Prince of Wales das is de ideale stropdas voor formele gelegenheden. Heb je een das nodig die klassiek is en niet te opvallend, dan zit je met dit geruite exemplaar goed.

stropdassen5
Foto: Dress Like A

Pied-de-poule

Pied-de-poule, ook vaak Houndstooth genoemd, is een klassiek patroon dat al decennia lang wordt gedragen. Als je voor zo’n stropdas kiest, raden wij aan om voor een wat groter exemplaar te gaan. Hierdoor is ‘ie gemakkelijk te combineren met zowel basic pakken als pakken met een licht patroont. Vanwege het formaat zal je das opvallen en is het daardoor niet verwarrend voor het oog.

stropdassen4
Foto: D’Marge

Stippen

stropdassen3
Foto: Lookastic

Als je nog geen stippen in je kast hebt hangen, wordt het tijd om zo’n stropdas aan te schaffen. Vermijdt de dassen met extreem grote of extreem kleine stippen en kies voor een middenweg. Ook hier zullen de meeste mannen in eerste instantie voor een navy of rood exemplaar gaan. Wij raden aan om eens te kijken naar wat je allemaal al hebt en voor een kleur te kiezen die nog in je collectie ontbreekt. Denk bijvoorbeeld eens aan een lichtere kleur blauw, oranje of – als je het aandurft 😉 – geel. Want nogmaals, je wilt in het bezit zijn van zoveel mogelijk verschillende kleuren en patronen.

Paisley

Paisley is een patroon dat oorspronkelijk uit India komt. Het is asymmetrisch, vaak kleurrijk en daardoor meestal behoorlijk druk. Het is dan ook een patroon die je minder vaak voorbij ziet komen. Alleen weggelegd voor de echte durfallen dus 😉

stropdassen1
Foto: Trashness
LEES OOK
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…
14 oversized outfits van Ryo Takashima
Als economisch centrum van Japan zijn de straten rondom Marunouchi gevuld met overspannen finance-goeroe’s in strak gesneden pakken. En dat terwijl de rest van de stad precies…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…