Life-hack: beslagen ramen in de auto zijn vanaf nu verleden tijd

CREDITS: Charlie Deets| Unslpash

Met pijn en moeite heb je ’s ochtends jouw wekker een high-five gegeven. Iets te laat dan je eigelijk wil, dus: je hebt haast. Je stapt in de auto, start de motor, en ja hoor, de autoruiten lijken op een glas melk dat net is opgedronken. Dat kan in een Audi A1 zijn, maar ook in je Porsche 911, Lamborghini 400 GT of Polestar 2. Je rolt de ramen aan beide kanten naar beneden en weer ophoog om de condens eraf te krijgen, maar na een paar seconden is de waas weer terug.

Dan is het tijd voor de voorruit. Je zet de airco op de heetste stand op de voorruit om ook deze vrij van condens te krijgen of gebruikt de mouw van je jas. Wanneer je echter op de snelweg zit zie je geen steek door de strepen en lage zon op de voorruit. Met een aantal simpele trucs zijn beslagen ramen in jouw auto verleden tijd.

Beslagen ramen in de auto zijn vanaf nu verleden tijd

Beslagen ramen in de auto zijn vooral in de winter een dagelijkse strijd. Voordat de waas op je ruiten weer weg is staat de kachel al een paar minuten te loeien. Dit extreme temperatuur verschil kan er ook nog voor zorgen dat een sterretje een barst wordt. Vooral in de winter ligt er veel troep op de weg die de vooruit kan beschadigen.

Beslagen ramen auto - MANIFY (1)

Waarom heb je beslagen ramen in de auto

Je ramen beslaan door het verschil in luchtvochtigheid bij het raam. Vooral in de winter is het een dagelijkse krachtmeting tussen de kachel en de waas op de ruit. In de winter is de luchtvochtigheid in de auto hoger dan buiten. Doordat de ruiten nog koud zijn werken ze hetzelfde als een glas koud bier. De condens die in de kroeg bijdraagt aan de beleving, zorgt in de winter voor frustratie.

Zo voorkom je beslagen ruiten

Er zijn een aantal manieren om voorgoed van beslagen ramen in de auto af te zijn. Stap één is het grondig schoonmaken van de ruiten. Vuil en olie zorgen ervoor dat de condens extra goed blijft plakken. Vervolgens kun je een anti-fog spray aanbrengen die je kunt kopen bij de autospeciaalzaak of online. Deze voorkomt het beslaan van de ruiten.

Geen zin om geld uit te geven aan een gespecialiseerde spray? Dan kun je een aardappel doormidden snijden en met de snijkant over de ruiten gaan. Het zetmeel en de suikers in de aardappel zorgen voor een natuurlijke vochtverdrijver.

Ook kun je ouderwetse zachte scheerzeep uit een tube gebruiken om de ruit te voorzien van een natuurlijke vocht barrière. Na het aanbrengen maak je de ruit goed schoon met een vochtige doek. Beslagen ramen in de auto zijn vanaf nu verleden tijd.

eslagen ramen auto - MANIFY
Foto: Adrien Olichon
LEES OOK
De raarste wetten ter wereld
In Nederland hebben we altijd wel iets te klagen over de overheid. Dan klopt een bepaalde regeling weer niet, dan klopt er een of andere toeslag weer…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…