De wereld rond in 6 cocktails

Dat wij niet vies zijn van een cocktail op z’n tijd, moge inmiddels duidelijk zijn. Op vakantie in de luie strandstoel, tijdens een avondje borrelen, of thuis op de bank met een homemade cocktail. Maak kennis met zes cocktails die ieder typerend zijn voor een land. Een wereldreis op basis van cocktails, geen slecht idee toch? Mocht je er nu zo van gecharmeerd zijn dat ze je zelf wilt maken, kan dat ook. De receptjes zijn toegevoegd!

In 6 cocktails over wereld

Peru – Pisco Sour

cocktails over wereld, De wereld rond in 6 cocktails

De exacte bereiding en oorsprong van de Pisco Sour ligt gevoelig: al een eeuw discussiëren Chili en Peru over wie hem heeft uitgevonden. Maar het lijkt er sterk op dat Peru wint. De cocktail is een mix van limoensap, stroop, pisco en Angostura-kruidenbitter. Je topt het (op de Peruaanse stijl) af met een laagje geklopt eiwit.

Ingrediënten

– 50 ml Pisco
– 35 ml vers limoensap
– 15 ml suikersiroop
– 35 ml eiwit
– IJsblokjes
– Chuncho Bitters of Angostura Bitters
– Optioneel: kaneel

Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker en shake goed. Voeg wat blokjes ijs toe en schud opnieuw. Inschenken met behulp van een zeef en voeg vervolgens wat extra druppels Chuncho Bitters toe. Optioneel kun je er een snuf kaneel op strooien. Leuke variant: de mango sour, waarbij je wat mangosap aan de cocktail toevoegt.

Londen – Pimm’s Cup

cocktails over wereld, De wereld rond in 6 cocktails

Deze zomerse klassieker komt van oorsprong uit Londen en wordt geserveerd met fruit, komkommer, munt en priklimonade. Rond 1850 mixte de Londense restauranteigenaar James Pimm likeuren, kruiden en kinine met gin en noemde het ‘Pimm’s No. 1′. En dit is hoe je de cocktail maakt:

Ingrediënten

– 100ml Pimm’s
– 200 ml limonade (bijv. ginger ale, sprite of citroen/limoen priklimonade)
– 8 stukjes komkommer, in de lengte gesneden
– Handvol gehalveerde aardbeien
– 10 blaadjes verse munt
– 2 schijfjes citroen, gehalveerd
– IJsblokjes

Voeg de ijsklontjes samen met de komkommer, aardbeien, citroen en muntblaadjes in een grote kom. Schenk de Pimm’s en limonade erdoor en roer alles goed door elkaar. Serveer de Pimm’s in een cocktailglas en garneer met een takje munt.

New Orleans – Sazerac

cocktails over wereld, De wereld rond in 6 cocktails

De legende gaat dat een apotheker uit New Orleans rond 1850 de eerste cocktail ter wereld uitvond, de Sazerac. Hij mixte hiervoor kruidenbitter met de Franse cognac Sazerac de Forge et Fils.

Ingrediënten

– 120 ml Barrel Aged Bols Genever
– 2 barlepels suikersiroop
– 6 druppels Peychaud bitters
– Rinse Absinthe

Schep een Old Fashioned glas vol met ijsblokjes en schenk daar een scheutje absinthe overheen. Roer de absinthe goed door het ijs. Schenk de andere ingrediënten in een voorgekoeld glas en roer deze met veel ijs goed door elkaar. Schep de ijsblokjes uit het Old Fashioned glas zodat er nog een klein randje absinthe in het glas achterblijft. Schenk vervolgens de gemixte en ijskoude Sazerac cocktail in het glas en maak af met citroenzest.

Frankrijk – Kir Royale

cocktails over wereld, De wereld rond in 6 cocktails

Deze klassieker is vernoemd naar Félix Kir: priester, verzetsstrijder in WOII en burgemeester van het Franse Dijon. Je schenkt het bubbeldrankje in een fluitglas en maakt hem op basis van crème de cassis afgetopt met champagne. Een makkelijkere cocktail bestaat er niet.

Ingrediënten

– Scheutje Crème de Cassis
– Champagne

Schenk de crème de cassis in een champagneglas en schenk vervolgens de champagne erbij. Garneren met aalbesjes of frambozen.

Mexico – Michelada

cocktails over wereld, De wereld rond in 6 cocktails

Dit anti-katerdrankje met bier kun je op heel veel manieren maken. Je neemt een koude cerveza en een glas met gezouten rand vol ijs en mixt vervolgens limoen- en tomatensap en allerlei andere specerijen en smaakmakers er doorheen. Wanneer je hem in Mexico drinkt krijg je er waarschijnlijk ook kippenbouillon doorheen gemixt.

Ingrediënten

– 2 tl honing
– 1 el zout
– 0,5 tl gerookte paprikapoeder
– sap van 2 limoenen + 1 extra voor de garnering
– 1 flesje Mexicaans light bier
– 2,5 tl worcestersaus
– 2 tl tabasco
– versgemalen zwarte peper
– ijsblokjes

Dip de randen van de glazen in de honing en vervolgens in een mix van zout en gerookte paprikapoeder. Doe vervolgens in elk glas een aantal ijsblokjes. Vul de shaker met ijs, limoensap, worcestersaus, tabasco en bier en mix dit goed door elkaar. Verdeel het over de glazen met behulp van een cocktailzeef en garneer met versgemalen peper en een partje limoen.

Singapore Sling

Het is alweer een eeuw geleden dat de cocktail in het hoge glas in Singapore ontstond. Uit een mix van London Dry Gin, Heering-kersenlikeur, Bénédictine, limoensap, sodawater en Angostura-kruidenbitter werd de Singapore Sling geboren. Je kan hem bestellen op zijn plaats van herkomst, het Raffles hotel, of je maakt hem gewoon zelf.

Ingrediënten

– Gin (1 deel)
– DOM Benedictine (1/2 deel)
– Kersen likeur (1/2 deel)
– Angostura bitters (2-3 druppels)
– Cointreau (1 el)
– Grenadine (naar eigen smaak)
– Ananassap (3-4 delen)
– Limoensap (1/2 deel)

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een shaker, samen met wat blokjes ijs. Even krachtig shaken en uitgieten in een hurricane glas, waarin je vast wat ijs op de bodem hebt gelegd. Garneren met een cocktailkers en verse ananas.