Winterbanden in Nederland, noodzakelijk of zinloos?

CREDITS: Vision Pic | Pexels

Het vergelijken van verschillende bandensoorten is nooit iemand echt goed gelukt. Tot nu dan. Het blad TyreReviews heeft een test uitgevoerd waarin ze alle typen banden onder exact dezelfde omstandigheden hebben getest. Dus: Heb je winterbanden in Nederland nodig?

Heb je die winterbanden nou echt nodig in Nederland

Het vergelijken van verschillende typen banden was tot recent erg lastig. Tijdens verschillende tests in de buitenlucht gooide moeder natuur roet in het eten. De omstandigheden zijn namelijk nooit exact gelijk en zo vergelijk je al snel appels met peren. Beetje alsof je snowboarden en skiën op twee verschillende pistes over dezelfde kam scheert. Niet te doen dus. Tot nu dan.

Rijbaan etiquette
Foto: Oziel Gómez

Testen in Noord-Finland

Voor de test van de verschillende banden werd een VW Golf voorzien van zes verschillende bandensoorten. In de hal waar werd getest kunnen alle soorten weersomstandigheden worden nagebootst, zelfs de asfalt- en luchttemperatuur kunnen worden geregeld. Dit alles om te bepalen bij welke temperatuur je het beste kunt overschakelen naar de winterbanden.

Overschakelen naar winterbanden

Wat blijkt uit de test? Die temperatuur is er niet. Vaak wordt gesuggereerd dat je bij temperaturen lager dan zeven graden, je auto op zijn winterrubber moet zetten. Maar niets is minder waar. Zolang het droog blijft heeft de zomerband altijd meer grip en is in alle opzichten beter. Begint het te regenen? Dan legt de zomerband het af tegen de ‘all-season band’.

Winterbanden in Nederland

Uit de test blijkt dat je de winterband het beste kunt gebruiken als er sneeuw op je pad ligt. Oftewel in Nederland heb je gemiddeld 25 tot 30 dagen per jaar winterbanden nodig. En dan moet het ook nog koud genoeg zijn dat de sneeuw überhaupt blijft liggen. Eigenlijk nog minder dus.

De conclusie

Kom je nog ergens een envelop met ‘vergeten’ geld tegen, dan zou je kunnen overwegen om winterbanden te kopen. Is dit niet het geval, dan kun je lekker op je zomerbanden blijven rijden. Wel je zeker zijn, dan kun je voor all-season banden naar de bandenboer. Ga je naar het buitenland, dan zijn winterbanden zeker een aanrader en in sommige landen ook daadwerkelijk verplicht. Dus voor je vertrekt, check je de wintersport auto checklist!

Winterbanden in Nederland - 1