Liters ijsbergwater, bestemd voor de productie van vodka, gestolen in Canada

CREDITS: Cassie Matias

Eentje in de categorie ‘zeer opmerkelijk diefstallen’: op het Canadese eiland Newfoundland is maar liefst 30.000 liter ijsbergwater gestolen. De dieven stalen het waardevolle water uit opslagtanks in het kustplaatsje Port Union. Het water was hier opgeslagen voor de productie van vodka. Wat de dieven precies met het water willen is nog een raadsel, maar als we kijken naar de waarde van de buit wordt het ons al iets duidelijker.

30.000 liter ijsbergwater gestolen in Canada

Natuurlijk hebben de dieven het ijsbergwater niet voor niets gestolen, het is wel degelijk een kostbare buit. IJsbergwater is erg gewild, omdat het wordt gezien als het zuiverste water ter wereld. Het wordt gebruikt voor de productie van sterke dranken, waaronder dus vodka. Ook komt het voor in cosmetische producten en gewoon als luxe drinkwater. Het Londense warenhuis Harrods verkocht in 2017 ijsbergwater van een ijsberg op het Noorse eiland Spitsbergen en vroeg hiervoor 80 pond, oftewel 95 euro, per liter.

De politie van Canada heeft aangegeven dat het gestolen water uit Port Union een waarde van tussen de 9.000 en 12.000 Canadese dollar heeft. Dit is omgerekend tussen de 6.000 en 8.000 euro. Alleen moet er tijdens het transport van het water wel heel voorzichtig gedaan worden. Wanneer het water vervuild raakt wordt het vrijwel waardeloos.

Iceberg Vodka

“We waren geschokt en met stomheid geslagen. Serieus, heeft iemand ons water gestolen?” reageert de CEO van Iceberg Vodka aan een lokale krant. “Het is nog nooit eerder gebeurd. We bewaken dit water als een kostbaar goed omdat we maar één keer per jaar water oogsten. Het is dus echt belangrijk voor ons.”

Even wat punten voor Iceberg Vodka, ze verzekeren ons er namelijk van dat de productie van hun goedje door de diefstal niet minder zal worden. Liefhebbers kunnen dus opgelucht adem halen.

ijsbergwater gestolen, Liters ijsbergwater, bestemd voor de productie van vodka, gestolen in Canada
Foto: Iceberg Vodka