BMW laadt als eerste auto’s draadloos op

CREDITS: BMW

Na de smartphones en tandenborstels, zijn nu de auto’s aan de beurt: we gaan ze draadloos opladen. En BMW is de eerste die het heeft geïntroduceerd. Want de 530e iPerformance Plug-In Hybrid kun je voortaan in drieënhalf uur volledig opladen, zonder dat je er een stekker inpropt.

Deze optionele BMW Wireless Charging werkt precies zoals je denkt dat het werkt. Het bestaat namelijk uit twee componenten: een GroundPad en een CarPad. De Groundpad ligt op de grond en de CarPad zit aan de onderkant van de auto vast. De draadloze overdracht vindt plaats wanneer een magnetisch veld wordt gecreerd door de GroundPad, die de elektrische stroom induceert in de CarPad. De afstand hiertussen is ongeveer 3,15 inch.

BMW introduceert draadloos opladen

Bestuurders hoeven nu niet meer uit de auto om de stekker te pakken. Het opladen begint nu al zodra de BMW de juiste positie boven het inductieve laadstation heeft ingenomen. Alleen nog maar even op start drukken en je auto laadt op zijn gemak op. Luiheid op zijn best, want uitzetten gaat ook weer automatisch.

Foto: BMW

Doordat er gebruik wordt gemaakt van Wi-Fi-verbinding tussen het voertuig en het laadstation is het gemakkelijk om de auto op de juiste plek te parkeren. Op het scherm in de auto wordt de omgeving in beeld gebracht met als toevoeging gekleurde lijnen die je naar de GroundPad leiden. En uiteindelijk verschijnt er een pictogram op je scherm als je precies goed staat.

Of course heeft BMW ervoor gezorgd dat het draadloos oplaadsysteem bestand is tegen alle weersomstandigheden. Want anders zou je toch met regen die GroundPad binnen moeten zetten? Waardoor je bij thuiskomst toch weer de auto uit moet om de auto op te laden. Je kan er zelfs overheen rijden zonder dat het beschadigd. Handig wat dit zal toch écht wel een aantal keer gebeuren.

Foto: BMW

Prijs en waar te koop?

In zijn geheel zal het BMW Wireless Charging pakket te koop zijn voor € 3330. Tot nu toe zal het systeem alleen beschikbaar zijn als lease-optie voor de BMW 530e iPerformance sedan. Hoewel het bedrijf ook nog een verklaring gaat afleggen voor de BMW i3 en de i8. Eerst is Duitsland aan de beurt, daarna volgen de landen als de Verenigde Staten, Engeland, Japan en China.

Andere merken

Dat BMW nu de eerste is die het officieel introduceert, wil niet zeggen dat andere merken stilstaan. Kia maakt bijvoorbeeld nu ook werk van het fenomeen draadloos opladen. Terwijl Mercedes, Volvo en Toyota ook al bezig zijn geweest met deze technologie. Het zal ons dus ook niet verbazen als binnenkort voor veel huizen een deurmat voor de deur ligt.

 

Total
1
Share