Vakantie Inspiratie, Zuidoost-Azie deel 2: Indonesie, Maleisie, Filipijnen

Hier is ‘ie dan! Het tweede, en tevens laatste vakantie inspiratie artikel van Zuidoost-Azië. In het eerste deel schreven we al over Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. Heb je nog geen reisplannen of wil je even lekker wegdromen bij het idee van deze exotische bestemmingen? Manify wil je graag inspireren om een goede vakantiebestemming te kiezen. In dit artikel neem ik je mee op reis langs Indonesië, Maleisië en de Filipijnen.

Tip: beweeg met de muis over de afbeeldingen voor de naam van de bezienswaardigheden

Indonesië

Een land met meer dan 17.000 eilanden (!?), waarvan er slechts 8.000 bewoond zijn en waar over de 300 verschillende talen gesproken worden. Indonesië is uitermate geschikt voor de relaxende strand-luilak, maar ook voor avontuurlijke natuur liefhebber. De eilandengroep Indonesië heeft voor ieder wat wils. De populairste vakantie eilanden zijn Java, Bali, Lombok en Sumatra. Hoewel dit schitterende eilanden zijn zou je, mocht je de mogelijkheid hebben, ook de wat kleinere eilanden een kans moeten geven en rustig de tijd nemen om dit prachtige gebied in je op te nemen. Geniet van de rijke flora, fauna, cultuur en doe iedere dag nieuwe ervaringen op.

Java

Java is misschien wel het bekendste, maar ook het dichtbevolkste eiland van Indonesië. Het eiland telt zo’n 124 miljoen inwoners, terwijl het maar drie keer groter dan Nederland is. De regio rond Jakarta (de hoofdstad van Indonesië) is het drukst. Het eiland staat bekend om het culturele centrum Yogyakarta, maar ook om haar mystieke tempels en mooie kust.

Bali

Bali ligt ten oosten van Java en is aanzienlijk kleiner. Wat het eiland uniek maakt is het feit dat Bali, in tegenstelling tot het merendeel van Indonesië, niet Islamitisch is. Het Hindoeïsme wordt gecombineerd met boeddhistische gebruiken en tradities en dit is terug te zien bij de ruim 20.000 tempels op het eiland. Met een beetje geluk kun je daar rituelen in de vorm van dans, offers of andere festiviteiten ervaren. Maar je kunt er ook perfect surfen, snorkelen en zonnebaden!

Tropical studio / Shutterstock.com

Lombok

Het eiland Lombok ligt 35km ten oosten van Bali en staat bekend om haar paradijselijke Gili-eilanden en de actieve vulkaan Rinjani. Lombok wordt vaak vergeleken met Bali, wat niet geheel onterecht is. De steden zijn net wat kleiner en rustiger, de natuur is ongerepter en ook de stranden zien er nog beter uit. Daarnaast is het, zoals het grootste deel van Indonesië, een Islamitisch eiland.

Sumatra

Sumatra is een van de grootste eilanden van Indonesië en staat voornamelijk bekend om haar ongerepte natuur. Met vulkanisch gebergte, tropisch regenwoud en moerassen is Sumatra een must voor de avonturiers. Het is aan te raden om te raften of door de jungle te trekken om te genieten van de flora en fauna dat het eiland rijk is.

Filipijnen

De Filipijnen zijn, net als Indonesië, een archipel. De eilanden liggen ten noorden van Indonesië en ten oosten van Vietnam. De Filipijnen bestaat uit 7107 eilanden, waarvan Luzon en Mindanao de grootste zijn. Deze eilanden samen zijn goed voor eenderde van het totale oppervlakte van het land. De Filipijnen worden gekenmerkt door de vele heuvels, bergen en vulkanen. Het klimaat is tropisch en kent een hoge gemiddelde temperatuur met een hoge luchtvochtigheid. Dat betekent dat het van mei tot oktober veel regent. Van december tot en met maart is de beste tijd om de Filipijnen te bezoeken omdat het er dan over het algemeen droog en warm is.

De eilandengroep heeft driehonderd jaar deel uit gemaakt van de Spaanse kolonie. Eind negentiende eeuw kwam de archipel in handen van de Verenigde Staten. De invloed van de Spaanse en Amerikaanse kolonisatie is nog steeds merkbaar in het land. Pas in 1946 werden de Filipijnen onafhankelijk verklaard. De Filipijnen is in vier eilandgroepen op te delen. Luzon en Mindanao zijn de twee grootste eilanden. De eilandengroep tussen deze eilanden in heet Visayas. En het mooiste en tevens meest populair onder toeristen is Palawan.

Luzon

Luzon is het grootste eiland van de Filipijnen en beslaat het noordelijke gedeelte van het land. De drie grote, bekende steden zijn Manilla, Vigan City en Baguio City. Het eiland staat bekend om het bergachtige noorden, actieve vulkanen en het grootste meer van de Filipijnen: Laguna de Bay.

Manilla Metro is het meest drukbevolkte gebied van de Filipijnen. Het is de benaming van de hoodstad en diens omliggende gemeenten. Naar schatting wonen er in dit gebied ongeveer 12 miljoen mensen. Door de strategische ligging en de grote haven is Manilla, het belangrijkste handelscentrum van de Filipijnen. Bezienswaardigheden in de stad zijn de Manilla Cathedral en San Agustin Church, waar een museum met religieuze kunst in gevestigd zit. De omgeving van San Agustin Church heeft nog veel Spaanse invloeden. Voor wie meer van shopppen houdt, biedt Manilla Metro ook veel shopping malls. SM Mall of Asia in Pasay City is de op twee na grootste shopping mall ter wereld.

Naast het gigantische Manilla Metro, staat Luzon nog bekend om de beroemde rijstterassen van Banaue in het noorden. Evenals de stad Vigan City, waarvan het historisch centrum op de werelderfgoedlijst staat. Een andere opmerkelijke stad is Baguio City, ook wel de zomerhoofdstad van de Filipijnen genoemd. De stad kreeg deze benaming omdat Amerikaanse bestuurders Manilla te warm vonden in de zomer en naar Baguio City uitweken om af te koelen. Baguio City ligt namelijk op 1500 meter hoogte. De stad is pas honderd jaar oud en de architectuur heeft veel Amerikaanse invloeden.

Visayas

De centraal gelegen eilanden van de Filipijnen dragen de naam Visayas. De eilandengroep is onderverdeeld in drie regio’s: oost, centraal en west, met ieder weer verschillende eilanden. Panay is het grootste eiland van de westelijke Visayas. In het zuiden van het eiland ligt het Sibalom Natural Park, een beschermd gebied met mooie flora en fauna.

De centrale Visayas worden gekenmerkt door de eilanden Bohol en Cebu. Cebu is 220 km lang en 40 km breed en de Cebu City is de oudste stad van de Filipijnen. De stad maakt net als Manilla deel uit van een grotere gemeente en kent in totaal 2 miljoen inwoners. Op Cebu zijn veel Spaanse invloeden te vinden. Het eiland Bohol staat bekend om de Chocolate Hills, die elk jaar weer veel bezoekers trekken. Op een uitgestrekt plateau op het eiland staan ruim 1.200 heuvels met een gelijke vorm. In droge periodes is het gras van de heuvels te dor waardoor ze een bruine kleur krijgen. Daar komt de naam dan ook vandaan.

Mindanao

Mindanao is het op één na grootste eiland van de Filipijnen. De omliggende kleine eilanden worden meegerekend tot de eilandengroep die dezelfde naam dragen. De grootste stad van Mindanao is Davao City, wat tevens de belangrijkste stad van de Zuidelijke Filipijnen is. Een bezienswaardigheid van deze stad is de San Pedro kathedraal uit 1847. Het bijzondere gebouw lijkt niet erg op een traditionele kerk, maar meer op een moskee.

In het zuiden van deze stad ligt de hoogste berg van de Filippijnen: Mount Apo. Het gebied rond de berg is een nationaal park. De bezienswaardigheden in dit park zijn het Venadomeer, warmwaterbronnen en de Tudaya Falls. Het is ook zeker de moeite waard om Malagos Garden Resort te bezoeken. In dit park zijn prachtige bloemen en planten te vinden, maar ook exotische vogels en een vlindertuin.

Palawan

Palawan maakt officieel nog deel uit van de Visayas en is de mooiste bestemming van de Filipijnen. De eilandengroep is erg populair bij toeristen, backpackers en huwelijkskoppels. Palawan bestaat uit één groot eiland dat omringd wordt door honderden kleine eilanden. Het gebied staat bekend om de azuurblauwe zee en witte stranden. De eilandhopper kan hier makkelijk een paar weken spenderen om heerlijk tot rust te komen en te genieten van de relaxte sfeer.

Maleisië

Maleisië bestaat eigenlijk uit twee delen land, dat gescheiden is door de Zui-Chinese Zee. Het schiereiland Maleisië, het westelijke gedeelte van Maleisië, grenst ten zuiden aan Thailand. Oost-Maleisië is gelegen op het Indonesische eiland Borneo, en is onderverdeeld in twee deelstaten: Sabah en Sarawak. Maleisië heeft net als de Filipijnen een tropisch klimaat. Gedurende het hele jaar is de temperatuur bijna hetzelfde: 25 tot 35 graden. Net als in de Filipijnen is het aan te raden om het land buiten het regenseizoen om te bezoeken.

Het land staat bekend om zijn diversiteit. De meeste avontuurlijke toeristen bezoeken het land voor de oerwouden en mooie eilanden. Het land kent authentieke steden, maar staat er ook om bekend dat je er goed kan shoppen. Vooral de grote steden van het land kennen grote moderne winkelcentra.

West-Maleisië

Het schiereiland Maleisië kent een duidelijke scheiding. Het ontwikkelde westelijke gedeelte wordt gescheiden door bergen en jungles van het oostelijke, minder ontwikkelde gedeelte. In het westelijke gedeelte vindt je de grote steden en toeristische attracties, terwijl je in het oostelijke gedeelte het authentieke Maleisië kunt ervaren. De hoofdstad Kuala Lumpur is een echte wereldstad en is een aanrader als je naar Maleisië gaat. Het is een moderne stad met veel bezienswaardigheden en mooie architectuur. Kuala Lumpur kent veel grote, moderne shoppingmalls, waar je naar hartenlust kunt shoppen. Een echte aanrader om te bezoeken zijn de Batugrotten, ten noorden van Kuala Lumpur.

Ten noorden van het land liggen de populaire eilanden Penang en Langkawi. Deze eilanden zijn erg in trek bij toeristen door de vele activiteiten die je er kunt ondernemen. Je kunt er voor kiezen om de steden te ontdekken of te relaxen op de mooie stranden van een van de omliggende eilandjes.

Oost-Maleisië

Oost-Maleisië, ook wel Maleisisch Borneo genoemd, is erg populair bij avontuurlijke toeristen. De meeste toeristen komen hier om te snorkelen of duiken bij de prachtige eilanden langs de kust. Gedurende het hele jaar kun je hier veel regen verwachten, maar wanneer het niet regent is het weer er prachtig. De combinatie van de tropische temperaturen en de hevige regenval resulteren in een schitterende diverse flora en fauna. Het is dan ook zeker aan te raden om een jungletocht te ondernemen!