Bucketlist materiaal: op wintersport naar de Rocky Mountains

CREDITS: Sneeuwzekerdeals

Een jaarlijkse wintersport is natuurlijk een must. Wij zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe toffe bestemmingen voor een onvergetelijke sneeuwvakantie. En omdat ieder jaar diezelfde après-ski hut ons in ieder geval gaat vervelen, is het altijd goed om je horizon te blijven verbreden.

Waarom niet skiën buiten Europa? Elders in de wereld sneeuwt het tenslotte ook stevig. Amerikanen zweren bij Canada en dat is niet voor niets. Het land van ijshockey en Ahornsiroop heeft qua wintersport een flink aanbod, maar deze twee bestemmingen springen er toch wel bovenuit.

Wintersport in Jasper National Park, Canada

De reis start op Amsterdam Schiphol waar je de directe KLM vlucht naar Edmonton pakt. Deze vlucht duur zo’n 8,5 uur. Maar omdat je tegen de tijd in vliegt doe je er eigenlijk maar 40 minuten over. Tijdwinst!

Voor deze trip boek je het pakket van Doets Reizen inclusief directe KLM-vlucht van Amsterdam naar Edmonton. Zo ben je verzekerd van een plekje voor jouw eigen snowboard- of skigear. Met deze 9-daagse reis dompel je je onder in de fabelachtige Canadese Rockies. Naast een 3-daagse skipas voor Marmot Basin ontdek je ook Jasper National Park. Dit doe je door middel van vier excursies waarvan jij nog niet eens wist dat ze op je bucketlist staan! Natuurlijk wordt de accommodatie waar je zeven nachten zult verblijven ook voor je geregeld.

Mocht je nu nog steeds denken: waarom moet ik 8,5 uur in een vliegtuig zitten om in Canada te gaan skiën? De legendarische Rocky Mountains, mate. Check dit:

Jasper National park, Bucketlist materiaal: op wintersport naar de Rocky Mountains
Dark Sky Preserve

Jasper National Park en Marmot Basin

Na aankomst op Edmonton International Airport stap je direct over in je eigen huurauto naar Jasper National Park. De autorit van 3,5 uur is al een ware sightseeing-roadtrip! Je rijdt na twee uur Jasper National Park binnen. De laatste anderhalf uur rijdt je door een schilderij heen. Aangekomen in Jasper is het pas écht tijd om te gaan genieten.

Ben je een echte liefhebber van sneeuw, kou en ijs? Dan is Jasper de place to be en kom je zeker aan je trekken.

Het wintersportgebied Marmot Basin ligt in de Canadese Rocky Mountains. Door het subarctische klimaat wat grenst aan een droog landklimaat, is hier de sneeuw perfect. Jaarlijks valt hier zo’n vijf meter sneeuw gedurende het seizoen. Het wintersport seizoen duurt hier maar liefst zes maanden. Je kunt hier dus een half jaar lang skiën en boarden!

Het gebied bestaat uit 91 pistes, verspreid over 696 hectare. Binnen het skigebied zijn er zeven liften die je naar iedere top brengen. Zowel beginners als ervaren wintersporters kunnen hier aan hun trekken komen.

Het is in de Marmot Basin bijna altijd rustig, waardoor de kans groot is dat jij als eerste over de verse sneeuw vliegt en de piste voor jezelf alleen hebt. Hier kom je dan ook échte powder snow tegen!

Jasper National Park
IJsklimmen in Jasper National Park

Een extra dimensie aan wintersport

Naast een episch assortiment aan pistes heeft Jasper National Park nog veel meer te bieden. Zo kun je er verschillende dagexcursies maken om de Canadese Rockies echt te leren kennen. Een hondensleetocht is hiervoor een ideale manier om te genieten van alle schoonheid die het landschap te bieden heeft. Door de verse sneeuw en langs bevroren meren, voortgetrokken worden door sledehonden is natuurlijk een once in a lifetime ervaring.

De Maligne Canyon is ook een echte aanrader. Deze kloof kun je ontdekken onder begeleiding van een gids die het gebied als zijn broekzak kent. Hij zal je veilig langs de verschillende ijssculpturen leiden. Over de ijsvloer in de krochten van het doolhof ontdek je grottenstelsels, ijsgrotten, fossielen en bevroren watervallen. Deze watervallen zijn soms meer dan 30 meter hoog en erg indrukwekkend!

Vind je lopen over ijs nou niet spannend genoeg? Dan kun je het hogerop zoeken. Zo’n bevroren waterval kun je namelijk ook beklimmen. Onder leiding van een ervaren ijs klimmer zul een bevroren waterval bedwingen. Er is keuze tussen makkelijke routes en extreem technische. Eerlijk is eerlijk: dit soort taferelen kom je niet tegen in de Alpen.

Tot slot kan je de helikopter pakken om de Rockies van bovenaf te bekijken. Deze vlucht laat je zien hoe indrukwekkend de bevroren meren en bergen zijn. Na de landing op Abraham Lake kan je de bevroren luchtbellen bewonderen in het ijs van het meer. Een bijzonder natuurverschijnsel!

Wintersport
Skiën in Marmot Basin
Wintersport
Snowboarden in Marmot Basin

Edmonton

Helemaal naar de Rocky Mountains vliegen en niet naar Edmonton gaan is een fout. Edmonton is de hoofdstad van de Canadese provincie Alberta, die grenst aan de Verenigde Staten. Deze bruisende stad met de bijnaam ‘City of Festivals’ doet deze naam zeker eer aan. Er is namelijk altijd wel een festival gaande of het nou 30 graden boven of onder nul is. Check de website van Explore Edmonton voor alle actuele gebeurtenissen!

Naast festivals is er natuurlijk nog veel meer te doen in deze hoofdstad. De grootste trekpleister is het winkelcentrum. Nou klinkt dat niet super spannend, maar de West-Edmonton Mall gaat je het tegendeel bewijzen. Dit winkelcentrum heeft naast 800 winkels, een eigen zeehonden aquarium, waterpark en een eigen pretpark genaamd Galaxyland. Hier vindt je de grootste indoor achtbaan van de wereld!

Naast de Mall heeft Edmonton nog veel meer te bieden. Zo vinden wij deze erg interessant! De CRAFT Beer Market heeft honderd biertjes op de tap, die je onder het genot een hapje allemaal kan proeven.

Elk Island National Park

Voor de outdoor liefhebbers is Edmonton een hele fijne uitvallocatie. Zo ben je binnen een half uurtje rijden in Elk Island National Park. Dit park biedt een veilige leefruimte voor bizons, herten en meer dan 250 vogelsoorten. Het park is een Dark Sky Preserve. Dit houdt in dat het ’s nachts zo donker is, daardoor is het een walhalla voor jou als aspirant astroloog of als je graag onder een sterrenhemel wilt slapen. Een echte aanrader!

Die paar uurtjes langer in het vliegtuig zijn het dan ook helemaal waard om je wintersportervaring

Jasper National Park
Bevroren waterval in Jasper National Park
Jasper National park, Bucketlist materiaal: op wintersport naar de Rocky Mountains
Tocht met sledehonden
Jasper National Park
Jasper National Park
Jasper National park, Bucketlist materiaal: op wintersport naar de Rocky Mountains
West-Edmonton mall
Jasper National park, Bucketlist materiaal: op wintersport naar de Rocky Mountains
Edmonton met haar Skyline
Jasper National Park
Noorderlicht in Elk Island National Park
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sneeuwzekerdeals.nl