Een complete zwarte outfit: zo nail je het

All black everything. Bij sommige roept het begrafenisassociaties op, bij andere is het een go to stijl. De kracht van zwart is overigens een goede: het is gemakkelijk om in het zwart stijlvol te zijn. Daarnaast hoef je in het zwart niet over kleurcombinaties en andere mogelijkheden te stressen: donkere kleuren zijn je man. Zwart is een tijdloze kleur en staat in principe iedereen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet over hoe jij succesvol je garderobe zwart kunt kleuren.

Een top move voor je garderobe: go black 

Tip 1: Contrasterende stoffen

Verschillende tinten zwart zijn er niet echt, al heb je natuurlijk wel een verschil in intensiteit. Maar waar je van iedere kleur wel verschillende variaties hebt, is dat hier anders. Het is dan ook belangrijk om bij het dragen van een compleet zwarte outfit te variëren in de materialen die je draagt. Als je namelijk een broek van sweatstof draagt met een trui van sweatstof krijg je een huispak-look. Als je een spijkerbroek combineert met een zwarte top en bijvoorbeeld een suède zwarte jack erop, krijg je een veel interessantere look, ondanks het gebrek aan kleur. Zorg dus dat je altijd twee of meer verschillende materialen en stoffen draagt, dan zit je gegarandeerd goed.

Tip 2: Zwarte schoenen

Een makkelijke manier om je zwarte look op te halen, is door te investeren in een paar vette zwarte sneakers. Binnen de meeste sneakers wordt sowieso al veel gevarieerd in stoffen, bijvoorbeeld door een leren sneaker met stoffen veters te combineren. Zwarte schoenen hebben veel voordelen. Zo worden ze minder snel vies, blijven ze langer mooi en zijn ze met vrijwel iedere outfit te combineren.

Binnen de zwarte schoenen heb je ook de smart shoes. In principe is dat een wat nettere, leren schoen. Maar dan met een ronde neus, zodat ze niet te chique zijn. Het bekendste merk hierin is de Dr. Martens. Deze schoen kan onder vrijwel iedere outfit en maakt ‘m nét wat netter. Een andere schoen die erg goed z’n werk doet in het zwart is de Chelsea boot. Deze past zich heel goed aan je outfit aan, je kunt ‘m updressen met een pak maar ook meer casual maken door er een spijkerbroek op te dragen. Een stof als suède is daarnaast erg nice omdat het weer een nieuwe textuur toevoegt.

zwart, Een complete zwarte outfit: zo nail je het
Foto: Matt Hardy

Black on black is the case, check

Tip 3: Accessoires

Binnen een zwarte outfit kan het vet zijn om bijvoorbeeld een zilveren ketting te dragen. Maar er juist voor kiezen om bijvoorbeeld een zwarte horloge te dragen kan je zwarte look nét die extra kick geven. Een zwarte outfit waarbij je echt helemaal zwart aanhoudt kan nog sterker werken. Vergeet dus vooral ook niet in details te denken. Zwarte sokken eronder, een zwarte steen in je ring en bijvoorbeeld een zwarte tas erbij zullen je outfit echt afmaken.

Tip 4: De jas

In principe zijn de meeste jassen die je in de winkel kunt vinden zwart. Iedere jas voegt overigens zo z’n eigen touch toe aan je outfit. Zo kun je gaan voor een zwarte bomberjack als je je outfit wat sportiever wil maken, of voor een zwarte wollen jas als je een wat nettere look wil. Maar ook een zwarte spijkerjack is altijd een goed idee: de zwarte variant is namelijk een stuk netter dan de lichtblauwe variant en is dan ook véél makkelijker te combineren. De zwarte spijkerjack is het voorbeeld van een casual, maar stijlvolle look. Wil je nét dat extra’s? Een leren jas is je man. Als je deze goed combineert straal je stijl maar ook een stoerdere vibe uit. De keuze in stijlen bij zwarte jassen is enorm. Investeren in een zwarte jas is dan ook nooit een slecht idee.

Tip 5. Oversize

Met sweaters met volle printjes is het eigenlijk not done om voor oversized te gaan. Dit komt al vrij snel clownsachtig over. Echter is een oversized, langere zwarte jas of juist een wat wijdere trui behoorlijk vet wanneer je in het zwart denkt. Grote truien zijn tegenwoordig sowieso altijd goed, combineer het met een zwarte spijkerbroek en een tof jack erover en je hebt gegarandeerd een vette look.

Zwart kan in principe altijd en overal. Op stap, op je werk en tijdens date night. Het is bewezen dat mensen in het zwart over het algemeen zelfverzekerder zijn én vaker intelligenter en creatiever ingeschat worden. Het dragen van een compleet zwarte outfit maakt je stijlvoller, het is gemakkelijker en eigenlijk bijna nooit saai. Zeker een tip dus!

zwart, Een complete zwarte outfit: zo nail je het
Foto: Keith Camilleri