De spots die elke kunstliefhebber in New York moet bezoeken

CREDITS: Nelson Ndongala | Unsplash

New York, New York, big city of dreams. And everything in New York ain’t always what it seems.

Behalve de kunst scene dan, want die is echt zo goed als dat het lijkt. Misschien zelfs nog beter.

De spots die je moet bezoeken als kunstliefhebber in New York

En dat is niet heel gek, want New York heeft misschien wel de rijkste geschiedenis in de wereld als het op kunst aankomt. Kunstenaars als Jackson Pollock en Andy Warhol hebben met de abstract expressionistische beweging en het Pop Art tijdperk de wereld van kunst gevormd tot wat het nu is. Daarom hebben wij dé New York tips geformuleerd  voor de kunstliefhebbers die een bezoekje op de planning hebben staan.

Clockwork Bar

Wij hebben in ons leven al heel wat mannen horen zeggen dat ze na een avondje drinken met de boys een beter kunstwerk in elkaar kunnen flansen dan het gemiddelde Pollock schilderij. Laat het nou net zo zijn dat wij dé plek hebben gevonden die er waarschijnlijk voor zorgt dat jij je ongeremde praatjes daarna achterwege laat. De Clockwork Bar in New York stelt jou namelijk in staat om een biertje te doen met de boys, terwijl je ondertussen jezelf van je artistieke kant laat zien. Het enige dat je hoeft te doen is een volle spuitbus graffiti mee te nemen, een drankje bij de bar te bestellen en gaan met die banaan.

The Metropolitan Museum of Art

Ja, ja, daar is het eerste inkoppertje van dit artikel. The Metropolitan Museum of Art mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Aan de 1000 5th Avenue in New York City vind je een van de meest prestigieuze museums ter wereld. Hier ligt kunst dat meer dan 5000 jaar oud is, met onder meer oude Egyptische, Griekse, Romeinse, Europese en Amerikaanse kunst. Heel veel meer hoeven we eigenlijk niet te vertellen over dit museum, dit is gewoon een must visit.

, De spots die elke <strong>kunstliefhebber in New York</strong> moet bezoeken
Foto: Matthieu Joannon | Unsplash

The Color Factory

De naam zegt het al: hier vind je kleur op kleur op kleur. The Color Factory biedt een locatie dat kleuren, patronen en texturen op een speelse manier met elkaar combineert. Het is meer een multi-zintuiglijke reis dan dat je echt een museum bezoekt eigenlijk. Elke ruimte is voorzien van unieke kunstinstallaties die je compleet meenemen in het verhaal van de kunstenaar. Een favorietje van ons is de enorme ballenbak die er te vinden is. Probeer daar maar eens iemand in terug te vinden.

Borges Bathroom in McNally Jackson Books

Als wij het hebben over kunst in de badkamer, dan hebben we het doorgaans niet over schilderijen. Afijn, ditmaal dus wel. In de boekenwinkel ‘McNally Jackson Books’ vind je in de kelder van de winkel een unieke badkamer die geïnspireerd is op Jorge Louis Borges. Met lichtgevende roze bekleding, een 18-uur durende Borges audioloop en citaten van de Argentijnse schrijver is dit allesbehalve een toilet waar je alleen komt om even je jongeheer te legen. Zeker het bezoekje waard als je in de buurt bent.

Guggenheim Museum

We switchen wel echt compleet van underground naar uitermate prestigieus in dit lijstje. Afijn, variatie is ook in de kunst nodig hé. Het Guggenheim Museum focust zich op moderne kunst en is eigenlijk al een kunstwerk op zich. Het werk van architect Frank Lloyd Wright dat in 1959 daadwerkelijk realiteit werd gemaakt, is anno 2023 nog altijd net zo indrukwekkend.

, De spots die elke <strong>kunstliefhebber in New York</strong> moet bezoeken
Foto: Cody Martin | Unsplash

Whitney Museum of American Art

Beeldhouwkunst, schilderijen, tekeningen, fotografische masterpieces en ga zo maar even door. Het Whitney Museum heeft het namelijk allemaal. Dit museum is, net als het Guggenheim en The Met een van de meest prestigieuze museums ter wereld en herbergt werken van de meest prominente Amerikaanse kunstenaar aller tijden. Gelukkig is er ook ruimte voor getalenteerde opkomende artiesten en organiseert het museum regelmatig nieuwe filmvertoningen, educatieve programma’s en speciale tentoonstellingen.

, De spots die elke <strong>kunstliefhebber in New York</strong> moet bezoeken
Foto: Claudio Schwarz | Unsplash

De metro

En nee, dit is geen hippe naam voor een of ander alternatief museum. Nee, nee, we bedoelen serieus gewoon de metro. Tussen de metrostations van Times Square en Port Authority vind je namelijk kunstwerken van Roy Lichtenstein, Chuck Close, Yoko Ono, Faith Ringgold en Tom Otterness. En dat allemaal voor noppes, nada, niente. Een van onze favoriete is de muralis van Lichtenstein op 42nd street metrostation: hier vind je op de muur de futuristische kijk van Lichtenstein op New York in de vorm van pop-art. Maar ook het kunstwerk ‘The Revelers’ van Jane Dickson op hetzelfde metrostation maakt indruk.