Surfroadtrip door Costa Rica

CREDITS: Mohsen Ben Cheikh

Costa Rica is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij een surfvakantie óf roadtrip. Maar daar sla je de plank goed mis, want het is daar juist de perfecte plek voor! Het land heet niet voor niets ‘de rijke kust’. Rijk aan oogverblindende stranden met meterslange golven, prachtige natuur (maar liefst 25% van het landoppervlak is beschermd gebied) en een super vriendelijke bevolking. Het klimaat is er super tussen december en april, dus perfect om de Nederlandse winter over te slaan. Daarom, het beste idee van de dag: surfen in Costa Rica!

Surfen in Costa Rica

Costa Rica heeft zo’n 1200 kilometer aan kustlijn, zowel aan in het Caribisch gebied als aan de Pacific, met meer dan 300 stranden. Surfen doe je in Costa Rica het beste aan de westkust, in de Stille Oceaan. Een groot deel van de kust bestaat uit toffe plaatsjes met een heerlijke surfvibe. Van plekken met lage golven en een zachte ondergrond, tot verborgen pareltjes waar de golven tot soms wel drie meter hoog kunnen reiken. In andere woorden: zowel beginners als gevorderde surfers kunnen hier terecht.

Surfen in Costa Rica, Surfroadtrip door Costa Rica
Foto: Tom Wolff

Tamarindo

We beginnen bovenaan bij het plaatsje Tamarindo, ofwel het Marbella van Costa Rica. We kunnen ons helemaal voorstellen dat de vele luide Amerikanen en grote hotels in Tamarindo je niet aanstaan, maar tóch was dit een van onze favoriete plekjes. Tamarindo is omringt door prachtige surfstranden, met een heerlijke lange en snel brekende golven naar rechts. Perfect voor als je jezelf geen beginner meer noemt. Daarnaast kan je er super goed feesten!

We raden je aan om bij Selina te slapen. Een super tof hostel, waar de dikke ouwe Amerikaanse toeristen ver van wegblijven.

Surfen in Costa Rica, Surfroadtrip door Costa Rica

Samara

Als echte surfer moet je in Samara zijn. Je kan 45 min naar het noorden of zuiden rijden, een gruwelijke surfplek ligt altijd in de buurt. Afgelegen of wat drukker, hier ga je sowieso een lach op je gezicht krijgen. Een auto hebben is essentieel als je de juiste spot wilt vinden. Heel tof is ook om naar Punta Islita te rijden, waar heel veel prachtige wilde papegaaien rondvliegen.

En anders ga je gewoon aan het strand van Samara zelf, met een beetje geluk zijn de golven er ook goed. Na het surfen haal je lekkere ‘pipa fria’  voor omgerekend €0,50 om weer een beetje mens te worden. Een koude kokosnoot hoort nou eenmaal bij surfen in Costa Rica.

Wij sliepen bij een super toffe Airbnb, waar de hosts je voor €40 een paar uur mee het water in nemen om je surf-skills te upgraden, wat je niveau ook is. Voor zowel de slaapplek als de surfles een prijs-kwaliteitsverhouding die we nog niet tegen zijn gekomen in Costa Rica. Super goed dus!

Surfen in Costa Rica, Surfroadtrip door Costa Rica

Santa Teresa

Een stukje zuidelijker ligt Santa Teresa. Wij zijn er zelf niet geweest, maar het schijnt ook een topplek zijn om te surfen én te feesten. Al is het dorpje niet té commercieel. De stranden zijn er, zoals overal wel, prachtig en de natuur adembenemend. Het is wel wat lastiger om er te komen. Als je met de auto bent raden we aan om niet de weg langs de kust te nemen, tenzij je een hele leipe 4×4 hebt gehuurd. Je moet namelijk nog wat rivieren door, die overigens alleen buiten het regenseizoen begaanbaar zijn. Als je goed wil surfen in Costa Rica, dan moet je daar ook iets voor over hebben. Maar dan heb je ook wat!

Surfen in Costa Rica, Surfroadtrip door Costa Rica
Foto: Drew Sullivan

Jaco

Jaco is dé surfplek van Costa Rica. Ook hier sliepen we bij Selina Hostels, want het stikt er verder wederom van de ouwelui. In het stadje is aardig wat te doen, maar het belangrijkste zijn natuurlijk de stranden. Alles draait in Jaco om surfen en het hoofdstrand is dan ook de perfecte plek om de sport onder de knie te krijgen. Huur je board overigens niet bij Selina en neem er ook geen lessen, verderop op het strand kan dit veel goedkoper.

Roadtrip door Costa Rica

Costa Rica biedt niet alleen maar gruwelijke surfplekken, maar heeft ook 27 Nationale Parken, waarvan Manuel Antonio en Monteverde absoluut de tofste zijn. Om overal te komen raden we je dan ook zeker aan om er een roadtrip van te maken en een auto te huren. Nou ja, een 4×4. Want ondanks dat de hoofdwegen in het rijke Costa Rica perfect zijn, is er buiten dat alleen maar gravel. Met kuilen. En soms zijn ze dus vergeten bruggen te bouwen, dus moet je dóór de rivier. Super tof, als je auto het aankan.

Een auto huren in Costa Rica kan voor een zeer vriendelijk prijsje en is vaak goedkoper dan steeds met de bus te gaan. Maar nog belangrijker: het is een stuk makkelijker en leuker. Via Sunny Cars boek je heel simpel een all-in huur auto, zodat je bij aankomst niet meer hoeft te denken aan verzekeringen of bang hoeft te zijn voor extra kosten. Wetende dat je all-risk verzekerd bent en niet wordt opgelicht rijdt een stuk lekkerder!

Surfplank er bovenop en gaan!

Surfen in Costa Rica, Surfroadtrip door Costa Rica

Manuel Antonio

Wat ons betreft is Manuel Antonio, een uurtje onder Jaco, het tofste National Park van Costa Rica. True, het is vol met toeristen en het kan soms lijken op Disneyland, maar het is er prachtig en je ziet overal dieren. Denk aan luiaards, toekans, wasberen en apen. Manuel Antonio is ook leuk om te overnachten en te eten bij El Avion, een bar gebouwd om een vliegtuig dat ooit gebruikt werd door de Amerikaanse overheid om illegaal wapens te vervoeren naar Nicaragua. Het uitzicht dat je vanaf hier hebt is geweldig!

Surfen in Costa Rica, Surfroadtrip door Costa Rica
Foto: Atanas Malamov

Surfen in Costa Rica, Surfroadtrip door Costa Rica

Monteverde

Monteverde is een regenwoud, hoog in de bergen van Costa Rica. Ook in het droge seizoen hangt hier voortdurend mist, wat prachtige plaatjes oplevert. De weg hier naar toe is al een ervaring op zich. Monteverde ligt in het binnenland en is alleen maar te bereiken via een stijle slingerweg van gravel en met diepe kuilen. Enorm gaaf om hier naar boven te rijden! Wat ons betreft dan ook zeker hét hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van een roadtrip door Costa Rica.

Je kan kiezen uit verschillende Nationale Parken, sommigen met ziplines en hangende bruggen. De laatste is wat over prized, dus we raden aan om gewoon naar het Monteverde park te gaan. De tofste tip die we je hier kunnen geven is om de Ficus Tree (zie map onderaan) op te zoeken. Deze zal je zelf moeten zoeken in een bos, als is dat met Google Maps prima te doen. Je kan in deze door de natuur uitgeholde boom, die overigens prachtig is, naar boven klimmen. Voor je het weet zit je op zeker 25 meter bovenin een decennia oude boom! Wel voorzichtig hè, als je valt is het niet onze schuld.

Locals

De Tico’s (zo noemen de Costa Ricanen zichzelf) zijn heerlijk laid back, maar niet bang om te werken. Costa Rica is het rijkste land van Centraal Amerika en dat merk je ook aan de prijzen. Het is er absoluut niet goedkoop! Verwacht voor uit eten en biertjes prijzen zoals in Nederland, de supermarkt is een stuk duurder en overnachten kost je gemiddeld zo’n €60-70 per nacht, voor een fatsoenlijke slaapplek met eigen badkamer. Maar verwacht voor dat geld niet te veel.

Pura Vida

De locals leven onder het motto ‘Pura Vida‘, wat heel wat meer betekent voor ze dan alleen maar ‘puur leven’. Wat het precies inhoudt kan je beter aan een tico of tica vragen als je er bent, maar waar het voor ons op neerkomt is een super vriendelijke en behulpzame instelling met als hoofddoel om te genieten. Het land heeft dan al ook sinds 1949 geen leger meer. Daarnaast steken ze meer geld in educatie dan Mexico, Nicaragua en Guatemala bij elkaar. En dat terwijl Costa Rica een stuk kleiner is.

Ondanks dat de prijzen en de vele Amerikanen ons niet super vrolijk maakten, waren we al snel verliefd op het land door de prachtige natuur, de heerlijke surfplekken, toffe locals en het feit dat een roadtrip er zo tof is!

[powerkit_alert]Voor dit artikel is een samenwerking aangegaan met Sunny Cars.[/powerkit_alert]
LEES OOK