Zo schoon is het water in Venetie op dit moment

Venetië is op dit moment schoon en daar zijn we heel blij mee. Het massatoerisme in heel de wereld neemt af door het coronavirus en dit brengt veranderingen met zich mee. Al meer dan een week is Italië in heftige lockdown. Geen mens mag de straat meer op of je moet daar een goede reden voor hebben.

In de grote steden is het stil op de straten. Geen toeristen die overal foto’s van willen maken of rondvaren in de bootjes van Venetië. Voor het eerst in 60 jaar is het water dat door de kanalen van Venetië stroomt weer helder en redelijk schoon.

Helder water en zelfs dolfijnen in Venetië

Burgers weten niet wat ze meemaken en delen dan ook massaal foto’s op social media van het heldere water. Op verschillende foto’s en video’s zijn er zelfs weer vissen en dolfijnen te zien. De verschijning van deze dieren komt vooral doordat ze nu niet worden afgeschrikt door de vele bootjes in het water en de toeristen

How come?

De gemeente laat wel weten dat niet zo zeer de kwaliteit van het water verbeterd is, maar er komt minder sediment naar het oppervlak drijven. Het ziet er dus vooral mooier uit en het is zeker beter voor de dieren die in het water leven. Helaas zal er nog veel meer tijd nodig zijn om echt de kwaliteit van het water te verbeteren.

Luchtkwaliteit overal beter

Daarentegen is de luchtkwaliteit duidelijk verbeterd en dit is niet alleen in Italië zichtbaar. Ook in China is de concentratie stikstofdioxide in de lucht afgenomen. Dit komt doordat er minder mensen door de straten rijden en allerlei fabrieken dicht zijn. Er wordt zelfs gezegd dat hierdoor van meer dan 70.000 mensen een vroegtijdige dood is bespaard, alleen al door de luchtvervuiling.

Als we dit nou eens als een wake-up call zien. Dan kunnen we met z’n allen een steentje bijdragen in de toekomst en blijft Venetië zo schoon als het nu is.

Venetie schoon

LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…