Roadtrip door IJsland: dit zijn de highlights

CREDITS: André Filipe

IJsland is booming en het zal ons niet verbazen als dit prachtige land ook op jouw bucketlist staat. Maar hoe, wat, en waar? IJsland is een perfect land voor een vakantie van zo’n acht dagen en kun je het beste verkennen met de auto. Kortom; een roadtrip door IJsland! De meeste bezienswaardigheden van het land vind je in het zuiden en dus zijn onze highlights gebaseerd op het zuiden van het IJsland. Op deze manier kun je ontzettend veel zien, zonder dagenlang in de auto te zitten. Wij hebben de highlights van de roadtrip door IJsland voor je op een rijtje gezet.

Roadtrip door IJsland; de highlights

Golden Circle

roadtrip door IJsland
Foto: Sydney Russakov

Op ongeveer een uurtje rijden van Reykjavik vind je drie van de populairste bezienswaardigheden van IJsland, ook wel de Golden Circle genoemd. Deze Golden Circle bestaat officieel uit drie verschillende stops. Allereerst de Gullfoss Waterval: een twintig meter brede waterval waarbij het water 32 meter naar beneden valt. De volgende stop is het Thingvellir National Park, waar je de breuklijn tussen het Europese continent en het Euraziatische continent kunt zien. Het derde punt is de inmiddels slapende geiser Geysir. Vlakbij Geysir vind je Strokkur, een geiser die nog wel in werking is en elke 5 á 10 minuten een hoeveelheid water de lucht in spuit.

Blue Lagoon

Roadtrip door IJsland
Foto: Jeff Sheldon

Op 40 kilometer van Reykjavik ligt misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van IJsland: de Blue Lagoon. Het grote blauwe meer – door mensen gemaakt – ligt tussen de vulkanische rotspartijen. De natuur verwarmt het water met lavastromen, waardoor het water vol zit met mineralen. Een duik in de Blue Lagoon zou zelfs huidziekten kunnen genezen.

De mooiste watervallen van IJsland

Roadtrip door IJsland, Roadtrip door IJsland: dit zijn de highlights
Foto: John Salvino

In IJsland stikt het van de watervallen, maar deze vier uitblinkers moet je zeker bezoeken: Seljalandsfoss, Gljúfrabúi, Skógafoss en Kvernufoss. Zowel de eerste twee als de laatste twee liggen op loopafstand van elkaar. Wanneer je de Skógafoss hebt bezocht, kun je via een trap omhoog en zo starten aan een mooie hike. Tijdens de route kom je veel watervallen en adembenemende uitzichten tegen. Deze hike is onderdeel van de tweedaagse Fimmvörðuháls hike en een aanrader als je een echte hike fanaat bent.

Fjaðrárgljúfur

Roadtrip door IJsland, Roadtrip door IJsland: dit zijn de highlights
Foto: Agnieszka Mordaunt

Weer een heerlijke tongbreker, maar Fjaðrárgljúfur is een absoluut hoogtepuntje: een 100 meter diepe groene canyon van meer dan 2 miljoen jaar oud. Vanuit verschillende viewpoints heb je een prachtig uitzicht op de canyon. Wanneer het water laag staat heb je ook de mogelijkheid om door de cayon te hiken. Nu je hier toch bent pak je meteen Fjallsárlón en Jökulsárlón mee, twee gletsjermeren vol met stukken ijs.

Stokksnes

Roadtrip door IJsland, Roadtrip door IJsland: dit zijn de highlights
Foto: Norris Niman

Het strand van schiereiland Stokksnes wordt met recht het mooiste strand van IJsland genoemd. Wanneer je op het strand staat kijk je uit over de 454 meter hoge puntbergen van de berg Vestrahorn die aan de rand van een lagune boven de grond uit steken. Het strand zelf bestaat uit zwart zand en aangrenzend vind je verschillende strandjes waar zeehonden broeden.

Nationaal park Vatnajökull

Roadtrip door IJsland, Roadtrip door IJsland: dit zijn de highlights
Foto: Anders Jildén

Wanneer je aan een Nationaal Park denkt, denk je waarschijnlijk aan regenwouden, jungles, rotspartijen of gewoon veel groene bossen. In IJsland heeft het begrip ‘Nationaal Park’ een net iets andere betekenis. Hier kun je parken verwachten met gletsjers, ijsgrotten, (bevroren)rivieren en meren, sneeuw, ijs en nog meer ijs. Een mooi voorbeeld hiervan is Nationaal Park Vatnajökull. De gelijknamige gletsjer is de grootste van IJsland en je hebt hier de mogelijkheid om meerdere hikes te maken van verschillende moeilijkheidsgraden.

 

LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…