10 reisregels die je leven makkelijker maken

Gedraag je je wel een beetje? Iedereen weet dat we in het weekend de boel flink op stelten kunnen zetten. Maar er is niets zo irritant om je kapot te ergeren wanneer je op reis bent. Vandaar zetten we tien ongeschreven regels op een rij zodat jij en alle anderen voortaan met manieren de wereld verkennen.

Reizen binnen de lijntjes

Je hebt je bestemming uitgezocht door het uitspelen van een reisblog. De voorpret is al lekker, maar de weg ernaartoe kan nog weleens een dingetje zijn. Urenlang in een trein of vliegtuig moeten zitten en al vanaf minuut één je ergens aan storen. Voordringers, schreeuwende vriendengroepen of die ene brutale en ongeduldige wappie. Daardoor is reizen ineens wat minder relaxed.

Niks zo makkelijk als iedereen zich voortaan lekker normaal gedraagt. Ondanks dat er een bibliotheek aan wetten en regels boven ons hangt, geldt dit niet altijd voor onze omgang met elkaar tijdens de rit van en naar vakantie. Hierbij tien ‘regels’ zodat je medepassagiers je waarderen en niet buiten de maatschappij valt.

1. Blijf zitten als het vliegtuig landt

We hadden ermee kunnen wachten, maar hier is-ie al. Blijf gewoon zitten zodra het vliegtuig zijn pootjes aan de grond heeft gezet. Hoe moeilijk kan het zijn? Iedereen wil het vliegtuig uit en er is vaak maar één uitgang. De rijen stoelen staan er ook niet voor niks. Wacht netjes op je beurt en voor je het weet is het jouw tijd het vliegtuig te verlaten. Voor sommigen blijft geduld een schone zaak. Geef voortaan het goede voorbeeld en zet je vakantie mood aan.

reizen, <strong>10 reisregels </strong>die je leven makkelijker maken
Foto: Arthur Edelmans

2. De grens niet ‘over reizen’

Het randje opzoeken en eroverheen gaan. Het is vaak je eigen schuld.

Last minute aankomen wandelen, weigeren online in te checken of overstappen aangezien dat je wel 10 hele euro’s kan besparen. Dit zijn allemaal manieren om jezelf tegen te komen. Het is vaak onnodig en de kans dat er iets fout gaat wordt alleen maar groter. Je wil onbezorgd op vakantie, vergroot dan ook niet de kans dat het in de soep loopt.

3. Lichte en gemakkelijke (hand)bagage

Neem voortaan alleen de dingen mee waarvan je weet dat je ze nodig gaat hebben. Ook je toiletspullen zijn gewoon verkrijgbaar op je vakantiebestemming. Hiermee bespaar je niet alleen de kans op een hernia, maar ook nog eens je portemonnee. Die mini-shampoo en -deo kosten wel een fortuin om in je handbagage mee te mogen nemen.

Zoals de naam eigenlijk al verraad gaat je handbagage een stuk makkelijker mee. Lang wachten bij de bagageband en een joekel van een koffer achter je aan slepen is vaak overbodig. Probeer het dan ook bij een makkelijk reisje te houden. Dit is fijn voor jezelf, je medereizigers, het bagagepersoneel en de stewardessen.

4. Voeten bijhouden

Sommige mensen hebben er een fetisj voor, de meesten een afschuw. Hoe comfortabel je het jezelf ook wil maken, een beetje rekening houden met een ander kan geen kwaad. Dus gewoon je voeten bijhouden, easy. Moet we dit trouwens echt vertellen?

5. Ga meteen naar je gate

Lang ronddwalen tussen alle winkels en vervolgens op het allerlaatste moment aankomen bij je gate. Het personeel en je medereizigers zullen hiermee geen vriendjes met je worden. Zorg ervoor dat je op tijd klaar ben met rondneuzen of eten scoren en stap aan boord. Je hebt je ticket niet voor niks gekocht.

Bewaar eenmaal bij de gate wel je geduld. Gaat niet ongeduldig chaos veroorzaken waardoor het druk en een bende wordt. Iedereen heeft zijn eigen stoel en het vliegtuig vertrekt echt niet zonder je.

reizen, <strong>10 reisregels </strong>die je leven makkelijker maken
Foto: Screenshot: Mad Men | Weiner Bros. Productions

6. Bewegen is een must

Je weet vast als geen ander dat een enkeltje vakantie gecombineerd wordt met het krijgen van een houten reet en stijve benen. Het is dan ook meer dan normaal om voordat je aan boord gaat juist lekker in beweging te blijven. Een koffie of iets te eten is helemaal prima. Blijf alleen niet de hele tijd hangen en stilzitten. Loop lekker rond, verken het vliegveld en doe je ding. Zo wordt de kans op verkramping in heel je lichaam tijdens de vlucht een stuk kleiner.

7. Gebruik de app van je vliegmaatschappij

Je telefoon en jij gaan vrijwel altijd hand in hand. Als je hem toch al voor je neus hebt hangen, is het net zo handig om de app voor je vlucht bij de hand te hebben. Eventuele annuleringen of vertragingen heb je dan gemakkelijk voor ogen. Hiermee voorkom je vervelende vragen aan het personeel of een mensen massa bij de borden met vluchtinformatie

8. Ben voorbereid op fouten tijdens het reizen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je gaat reizen en bent onderweg naar een hele andere omgeving. Er moet van alles geregeld worden en er kan dus van alles misgaan.

Je weet het maar nooit wanneer of wat er kan gebeuren. Zorg er dus altijd voor dat je voorbereid bent. Denk bijvoorbeeld aan extra kleren in je handbagage, reisverzekering, een vlieglabel aan je koffer, een powerbank of schoonmaakdoekjes. Better safe than sorry.

9. Heb respect voor andere

Respect voor elkaar zou haast een standaard moeten zijn. Helaas is dit niet altijd het geval.

Waarschijnlijk maak jij je ook wel eens schuldig op het leunen of duwen op een stoel voor je of je stoel iets verder naar achteren verstellen. Het enige wat je hiermee doet is aan jezelf denken ten kostte van een ander. Ook een gevecht om een armleuning is onnodig, die is gewoon voor de persoon op de middelste stoel. En een verschrikkelijk sterke parfum wordt vaak ook niet in dank afgenomen. Easy as it is.

10. Belangrijkste om in te pakken: geduld en vriendelijkheid

Ze zijn beide gratis. Komt dat eens goed uit! We weten allemaal hoe graag en snel we op onze eindbestemming willen zijn. Maar wanneer jij loopt te stressen en te stieren, gaat het vliegtuig echt geen seconde sneller bewegen.

Be a gentleman: vriendelijk tegen het personeel en medereizigers, ben dankbaar, trotseer die lach op je gezicht en behandel andere zoals je zelf behandelt wilt worden.

Met de juiste manieren wordt reizen een stuk relaxter en voelt de aankomst op je eindbestemming nóg wat lekkerder!

reizen, <strong>10 reisregels </strong>die je leven makkelijker maken