’s Werelds mooiste plekken om te snorkelen

CREDITS: Jan Traid

De meest dappere reizigers weten dat wanneer je uitgeput bent van het verkennen van historische locaties, dat ene museum toch hebt meegepikt en je door alle openluchtmarkten hebt gesjokt, er nog maar één ding te doen staat: snorkelen.

De beste snorkelplekken

Snorkelen is een kans om je echt onder te dompelen in de natuur. Of je nu een ontluikende zeebioloog meeneemt om een onderwaterecosysteem te verkennen of gewoon één wilt worden met de mooiste vissen onder water, snorkelen is zowel makkelijk genoeg voor kinderen en opwindend genoeg voor zelfs de grootste avonturiers. Voor snorkelen hoef je geen ervaren duiker te zijn om volop te kunnen genieten van al het moois dat zich onder water bevindt. Snorkelen is makkelijk, avontuurlijk en je kunt het uren volhouden. Met wat oefening kun je ook iets dieper van de onderwaterwereld genieten.

Om je volgende avontuur te helpen plannen, staan hier de mooiste plekken om jezelf onder water te dompelen. Het zijn plaatsen over de hele wereld waarbij de onderwaterwerelden je laat zien dat er meer is dan alleen rondzwemmende Nemo’s.

De tofste snorkelplekken ter wereld

1. Ambergris Caye, Belize

Met honderdenn eilanden op zee en een lang stuk van ’s werelds op één na grootste barrièrerif, is Belize een paradijs om te snorkelen. Hoewel koraalriffen minder dan 4% van het oppervlak van de oceaan samenstellen, bieden ze een beschutting en voedingsbodem voor maar liefst één vierde van alle zeelevens. De kristalheldere wateren van het Caribisch gebied en de witte zandige, zeebodem, maken de eilanden en riffen in Belize de ideale plek om onder andere vissen, walvishaaien, anemonen, dolfijnen en zeeschildpadden in hun natuurlijke habitat te spotten.

snorkelen, ’s Werelds mooiste plekken om te snorkelen
Foto: Eric Wong

2. The Great Barrier Reef, Australia

Het is onmogelijk om over ’s werelds beste snorkelplekken te praten, zonder het grootste koraalrif-ecosysteem ter wereld te nemen. Het rif bestaat eigenlijk uit 2.900 individuele riffen die zich uitstrekken over 1400 mijl van de Australische kustlijn. Oogverblindend koraal, briljant zeeleven, barracuda’s, mantaroffen en de botten van schepen die op de rif neerstortten, maken het Great Barrier Reef tot een must-visit bestemming voor liefhebbers van oceanen.

snorkelen, ’s Werelds mooiste plekken om te snorkelen

3. Ilha Grande, Brazilië

Ilha Grande is een eiland in het zuidoosten van Brazilië, tussen de steden Rio de Janeiro en São Paulo. Het is hier volledig vrij van auto’s en wegen waarbij het een ecologisch paradijs is. Er zijn verschillende hotels op het eiland, maar het voelt grotendeels onaangetast met apenrijke jungles omringd door schitterende, blauwe wateren. Je kan hierbij in het heldere Blue Lagoon zwemmen om zeepaardjes te spotten of schildpadden te zien. De wateren bij Ilha Grande is meteen ook de thuisbasis voor verschillende scheepswrakken.

snorkelen, ’s Werelds mooiste plekken om te snorkelen

4. Malediven

De malediven is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Op bijna alle eilanden is een levendige koraalwereld te vinden die plaats biedt aan tal van levende zwemmers. Je kan hierbij de koraalvlinders, wimpelvissen maar ook snappers, rode koraalbaarzen en oosterse lipvissen vinden. Het water bevat ook een groot aantal andere zeewonderen zoals haaien, schildpadden, koraal en misschien wel een vriendelijke octopus.

snorkelen, ’s Werelds mooiste plekken om te snorkelen

5. Palawan, de Filippijnen

Het is misschien wel niet de meest voor hand liggende bestemming om te snorkelen, maar de wateren rond de eilanden in de archipel hebben een gevarieerd ecosysteem met adembenemende flora en fauna. Met zijn ongerepte stranden en en kristalheldere wateren en achtergronden van kalkstenen kliffen en adembenemende zonsondergangen, is het een onwijs mooie plek om jouw snorkelavontuur te beginnen. Palawan is een favoriet onder de lokale bevolking en toeristen maar zoals bij elke populaire bestemming, begint het zeezicht rondom Palawan tekenen van teveel menselijke ingrepen te vertonen. Gelukkig zijn overheidsfunctionarissen hiervan op de hoogte waarbij sommige menselijke activiteiten zijn gesloten zodat het rif zichzelf weer kan aanvullen. Dit betekent niet dat er niet genoeg te zien is want het biedt voor elke onderwaterkenner wel iets. Duik in de Honda Bay, verken het Tabbataha rif en plan een dagtocht om de onderwaterbewoners van Starfish and Cowrie Island te ontmoeten.

snorkelen, ’s Werelds mooiste plekken om te snorkelen

6. Komodo Island, Indonesië

Hoewel de gigantische hagedissen de meeste aandacht krijgen van bezoekers, heeft Komodo ook een aantal fascinerende onderwater inwoners. Ga naar Pink Beach om te zwemmen met roggen, scholen groupers en karetschildpadden. Dit kleine paradijs is beroemd om zijn roze stranden waarbij het heldere water ervoor zorgt dat je alles onder water kunt meemaken. Daarnaast kan je ook een bezoek brengen aan de zee rond het Komodo National Park, dat een ongeëvenaarde onderwateravontuur biedt met meer dan 1000 vissoorten, 260 soorten koraal en 14 soorten bedreigde walvissen, dolfijnen en reuze schildpadden.

snorkelen, ’s Werelds mooiste plekken om te snorkelen
Foto: Hermansyah

 

LEES OOK