Doen: 6 toffe roadtrips door Nederland

CREDITS: Karsten Würth

Roadtrips, we houden ervan. Avontuur, een dikke bak onder je reet, een mooie omgeving en vaak in combinatie met goed gezelschap. Zo heb je de Route 66 van Chicago naar LA of de Ruta 40 van Noord- naar Zuid-Argentinië. Er zijn talloze mogelijkheden om de mooiste plekken op aarde te ontdekken, en met een roadtrip is dat gewoon lekker op eigen tempo. Het kost wel aardig wat centen, dus de portemonnee moet goed gevuld zijn. Maar niet getreurd, je kunt ook klein beginnen:

Ons eigen kikkerlandje heeft ook geweldige routes voor een roadtrip. Deze duren geen weken, maar laten je wel de meest spectaculaire bouwwerken, mooie natuurgebieden, een hoop musea en schattige dorpjes zien. Wij hebben een aantal routes door Nederland voor je uitgestippeld, dus kies er een uit, start de motor en hit the road!

De leukste autoroutes door Nederland

De Deltawerken, Zeeland

Zeeland is een perfecte provincie om mooie autoritten te maken. Onderweg kom je genoeg mooie havenstadjes en vissersdorpjes tegen. De Deltawerken mogen zeker niet ontbreken. Rijd naar het authentieke Yerseke met zijn mossel- en oesterkotters die dagelijks uitvaren. Ga ook langs het schattige stadje Veere en eindig bij het eeuwenoude Middelburg om de 90,5 meter lang Lange Jan te beklimmen. In Vlissingen kun je een drankje doen aan de oevers van de Westerschelde, maak geen ruzie over wie de BOB is…

 

De Veluwe

De Veluwe is een prachtig natuurgebied met zandverstuivingen, heide, vennen, beken en bossen. In de route kom je langs verschillende steden als Nunspeet, Uddel, Epe en ’t Harde.  Natuurlijk kun je lekker verdwalen in het gebied, maar maak in ieder geval tijd voor een bezoek aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe om een mooie wandeling te maken. In Apeldoorn vind je het Paleis ’t Loo, naast het voormalig radiotelegrafisch zendstation Radio Kootwijk.

Kortom: moet je doen.

Niets boven Groningen

Op het randje van Nederland rijd je over de eindeloze dijken en de mooiste natuur. Groen, stil en indrukwekkend, dat is wat een route door Groningen is. Met schilderachtige gehuchten zoals Warffum, Eenrum en Garnwerd. De zeehondencrèche in Pieterburen en het nationaal park Lauwersmeer. Eindig je route in Eenrum en blijf hier meteen een nachtje slapen in ’s Werelds kleinste hotel: Grand Hotel De Kromme Raake, met maar één kamertje. Wees er op tijd bij dus…

De Holland-Amerika route

Voor deze route heb je geen Cadillac of camper nodig, een oude rammelbak will do. Deze route begint in America (Limburg) en eindigt in Californië (Gelderland), jouw Route 66 maar dan in Nederland. Kastelen, rivierduinen en pittoreske dorpjes: je maakt het mee. Kasteel de ruïne van Batenburg is zeker de moeite waard om even voor te stoppen, het is een van Nederlands onbekendste prachtplekjes. In ’s-Hertogenbosch moet je natuurlijk ook even een stop maken. Kun je meteen onze Manify burger bij Bar35 in je mik gooien, nu je toch in de Amerikaanse sferen bent…

https://www.instagram.com/p/BXnxij-F9KU/?tagged=kasteelbatenburg

Mergellandroute

Een route door het zuiden van Limburg is net als een Franse vakantie: de taal is moeilijk te verstaan en het uitzicht is er prachtig. Glooiende heuvels, kastelen, vele dorpjes met vakwerkhuizen, beekjes en genoeg terrasjes. Tijdens de route kom je langs het drielandenpunt in Vaals en echte Zuid-Limburgse dorpjes zoals Slenaken, Eijsden en Epen. Maastricht wordt natuurlijk ook even bezocht. De route start officieel bij het station van Maastricht, maar kan ook eenvoudig bij Sint Geertruid of Wittem. Volg de speciale zeshoekige bruine Mergellandrouteborden, en rijd zo’n 110 km waarbij de drukste wegen vermijd zullen worden.

En route!

De Middenveldroute, Drenthe

Volgens Drenthe is Drenthe de mooiste provincie van Nederland. Schijnbaar geld hier: hoe minder mensen er wonen, hoe mooier het er is. Pak je rammelbak, neem iemand leuks mee en ga op tour. Dromerige dorpjes, uitgestrekte bossen, vele schaapskuddes en futuristische radiotelescopen. Je vind het er allemaal. Leuk!

https://www.instagram.com/p/BnOTFizHpH9/?taken-at=538918851