Dit zijn de (nieuwe) zeven wereldwonderen

CREDITS: Artem Bali

Van de oude zeven wereldwonderen stond er in 2000 nog maar één overeind. Tijd voor nieuwe wonderen, dacht de organisatie ’the New7Wonders’ In 2001 stelde de organisatie de vraag: ‘Wat zijn nu de 7 nieuwe wereldwonderen?’. De vraag werd enthousiast beantwoord. Meer dan honderd miljoen reacties volgden. Met als resultaat: in 2007 werd voor het eerst door het publiek gekozen wat de mooiste plekken van onze wereld zijn. Hier een lijstje met de plekken die jij dus écht gezien moet hebben.

Zeven ‘nieuwe’ wereldwonderen

1. Het Colosseum

Laten we aftrappen met onze Europese trots. Het Colosseum is namelijk het enige Europese monument in de lijst van zeven wereldwonderen. Binnen twee uurtjes sta je in Rome en dat is zeker de moeite waard. Dan sta je recht tegenover het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Het Colosseum werd gebruikt voor gevechten en shows met gladiatoren en dieren. Vandaag de dag kun je in het Colosseum rondlopen op stenen die maar liefst 1938 jaar oud zijn. De arena is van binnen te bezichtigen, maar van buitenaf geeft het enorme amfitheater ook al een prachtig beeld van Rome.

Zeven wereldwonderen, Dit zijn de (nieuwe) zeven wereldwonderen
Foto door: Braden Collum

2. Taj Mahal

De Taj Mahal is te vinden in India. Het prachtige, wit marmeren mausoleum werd in opdracht van heerser Shah Jahan gebouwd. Hij liet het monument tussen 1632 en 1648 bouwen als laatste rustplaats voor zijn grote geliefde. 20.000 werkers waren 16 jaar bezig met het gebouw, met een prachtig resultaat. De Taj Mahal wordt ook wel ‘Een traan op de wang des tijds’ genoemd. Het is een waar paleis en staat overal ter wereld bekend als dé bezienswaardigheid van India. Wil je ‘m zien? Dan moet je opschieten, want het imposante bouwwerk staat op instorten, aangezien het langzaam de grond in aan het zinken is.

Zeven wereldwonderen, Dit zijn de (nieuwe) zeven wereldwonderen
Foto door Julian Yu

3. Machu Picchu

Deze ‘verborgen’ stad ligt op 2400 km hoog in Peru. Hij werd nooit door de Spanjaarden ontdekt en is daardoor ook nooit vernietigd. Pas in 1911 werd de stad ontdekt. Iedere massieve rotsblok waaruit de stad gebouwd is, is met de hand naar boven gedragen. Bij de stad hoort een ongelofelijk mooi uitzicht. Prachtige bergtoppen, groene wijdes en oude ruïnes: de stad hoort zeker thuis tussen de zeven wereldwonderen.

Zeven wereldwonderen, Dit zijn de (nieuwe) zeven wereldwonderen
Foto door Pedro Lastra

4. Christ The Redeemer

‘Christ The Redeemer’, oftewel ‘Christus De Verlosser’, is een standbeeld bovenop een bergtop in de stad Rio De Janeiro. Het is het meest bekende beeld van Brazilië. Overal ter wereld kennen we het 38 meter hoge standbeeld van Jezus. Het beeld staat op 710 meter hoog, op de berg Corcevado. Vanuit Rio de Janeiro lijkt het beeld zijn zegen uit te spreken over de stad. De berg is te beklimmen en het beeld is van dichtbij te bezichtigen. Echter levert het vanuit andere plekken ook een enorm gaaf beeld op.

Zeven wereldwonderen, Dit zijn de (nieuwe) zeven wereldwonderen
Foto door Augustín Diaz

5. Chichén Itzá

Chichén Itzá is een Mayastad op het schiereiland Yucatan in Mexico. Het bekendste monument binnen deze stad is de piramide Kukulcán. Deze enorme piramide is gebouwd in de negende eeuw en kent 365 traptreden: één voor elke dag van het jaar. In Chichén Itzá zijn talloze andere gebouwen en beelden uit de Mayacultuur te vinden. Enorm tof om eens te bezichtigen als je meer wil leren over deze eeuwenoude cultuur. Je waant je er letterlijk in een andere wereld, van meer dan duizend jaar oud.

Zeven wereldwonderen, Dit zijn de (nieuwe) zeven wereldwonderen
Foto door iorni.com

6. The Great Wall Of China

De Chinese muur mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst met zeven wereldwonderen. De muur is maar liefst 6.000 kilometer lang en moest het Chinese rijk beschermen tegen vijanden. Ondanks dat de muur niet erg effectief in de bescherming was, zijn we er nu dankbaar voor. Het is de meest bekende attractie van China en is zelfs vanuit de ruimte te zien! De muur is op verschillende plekken te bezoeken en levert geweldige plaatjes op. Vanaf de muur zie je hem eindeloos uitstrekken over de Chinese heuvels. Zeker een wandeling die de moeite waard is dus.

Zeven wereldwonderen, Dit zijn de (nieuwe) zeven wereldwonderen
Foto door Frak Lopez

7. Petra

Last but not least. Petra ligt in Jordanïe en is een stad die uit rotsen gehakt is. De Nabateërs, het Arabische volk dat hier in de oudheid leefde, wisten de stad eeuwenlang voor de rest van de wereld verborgen te houden. Het levert een geweldig beeld op. In de rotsen zitten talloze roségouden huizen en tempels gehakt. Helaas is de plek erg kwetsbaar voor erosie en overstromingen. De unieke stad is daarnaast moeilijker te bezoeken door geweld en instabiliteit in het Midden-Oosten.

Zeven wereldwonderen, Dit zijn de (nieuwe) zeven wereldwonderen
Foto door Brian Kairuz