Deze vijf voetbalwedstrijden moet je een keer bezocht hebben

CREDITS: Foto: Big Stock

Football, calcio, fútbol, le foot, futebol, fussbal and so on. Het zijn de manieren hoe diverse landen het woord ‘voetbal’ uitspreken. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit welke nationaliteit je hebt, want voetbal is de taal die iedereen spreekt. Het is een sport vol met passie, en dat merk je dan ook aan de ambiance tijdens de wedstrijden. Het is leuk om PSV-Ajax mee te maken, maar wij hebben dé wedstrijden gevonden die de (doel)lat nog een stukkie hoger leggen. Dit zijn dé vijf voetbalwedstrijden die jij een keer moet bezoeken.

Vijf magische voetbalwedstrijden die iedere man moet bijwonen

Boca Juniors – River Plate

We beginnen met een kraker van jewelste: de Superclásico. Volgens veel voetballiefhebbers is dit de beste derby ter wereld, en wij snappen dat helemaal. Twee clubs uit dezelfde stad die elkaar door én door haten levert van nature een ware strijd op. Niet alleen op het veld, maar ook op de tribunes vechten de supporters het (letterlijk) met elkaar uit. Vooral het stadion La Bombonera van Boca Juniors brengt tijdens deze derby een ambiance die niet te omschrijven is. Met imposante sfeer tifosi’s, vuurwerk op- en buiten het veld, en supporters die urenlang staan te springen en zingen, is dit een wedstrijd die je moet bezoeken.

voetbal
Foto: Big Stock

Fenerbahçe – Galatasary

Van de ene stadsderby naar de andere: de ‘intercontinentale derby’ is er eentje die zeker op dit lijstje thuishoort. Hoewel de clubs in dezelfde stad liggen, ligt Fenerbahçe in Azië, en Galatasary in Europa. Maar de onderlinge haat is in Zuid-Amerika nog voelbaar wanneer dit potje voetbal op de planning staat. In 2018 liep de wedstrijd zelfs zodanig uit de hand, dat de spelers na het laatste fluitsignaal elkaar nog aanvielen. Dit leverde drie rode kaarten op, en een paar fikse blauwe plekken. Allebei de clubs zijn de grootste van Turkije en hebben circa 25 miljoen fans die ze aanmoedigen. Een rivaliteit waar je ú tegen zegt, en een wedstrijd die je dus moet bezoeken.

voetbal
Foto: Big Stock

Inter – AC Milan

We blijven nog even bij de stadsderby’s hangen. Of, nouja, deze pot voetbal kunnen we beter een stadionsderby noemen. De Derby della Madonnina wordt namelijk uitgevochten tussen twee Italiaanse titanen die het imposante San Siro delen. De winnaar van de derby mag zich tijdelijk kronen tot de winnaar van het stadion. Dat de fans van de rivaliserende teams niets van elkaar willen weten wordt elk jaar duidelijker. Afgelopen seizoen zagen we bij de zogeheten Curva Sud een aardige sfeer tifosi waar ‘Inter merda’ te lezen was. Wat dat betekent mag je zelf uitvogelen. Enfin, deze wedstrijd tussen de twee Italiaanse kemphaantjes is ook zeker een bezoekje waard.

Olympiakos – Panathinaikos

The derby of the eternal enemies’. Dat klinkt al als een gezellige bedoening toch? Geweld en vuurwerk zijn hier niks bijzonders. In 2009 werd tijdens deze derby een speler zelfs beschoten met een loodjesgeweer, en in 2010 gebruikten de fans stenen uit de muur van het stadion als munitie om de spelers te bekogelen. Zoals we al zeiden: een gezellige bedoening. Voor de veiligheid is het dan ook maar goed nieuws dat er sinds een paar jaar tijd geen uitsupporters meer aanwezig mogen zijn bij deze derby. Zo kan jij met een gerust hart deze wedstrijd bezoeken, want geloof ons: de ambiance die deze derby brengt is het zeker waard.

voetbal, Deze vijf voetbalwedstrijden moet je een keer bezocht hebben
Foto: Big Stock

Celtic – Rangers

Last but not least: ‘The Old Firm’. De naam van de derby komt voort uit de goede relatie die de clubs van oudsher hebben. Deze relatie verslechterde echter door de jaren heen waarna de haat toenam. Niet alleen de voetbalteams en de aanhang zelf staan recht tegenover elkaar, maar ook qua cultuur verschillen de teams enorm. Celtic identificeert zich voornamelijk met Ierland, terwijl de Rangers zich met Engeland identificeren. Dat zorgt voor een enorme kloof tussen de beide clubs, en daarmee ook de nodige haat aan elkaar. Sinds een aantal seizoenen staan de clubs weer tegenover elkaar na het faillissement van Rangers in 2012, en de sfeer is er met de jaren alsmaar beter op geworden. Dit is een wedstrijd die je moet bezoeken.

voetbal, Deze vijf voetbalwedstrijden moet je een keer bezocht hebben
Foto: Big Stock
LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…