De vier tofste treinreizen ter wereld

CREDITS: Josh Nezon | Unsplash

Als je aan de gemiddelde treinreis in Nederland denkt word je niet heel vrolijk. Zet die gedachtes snel uit je hoofd, want het is tijd om een echte treinreis mee te maken. Eentje waarbij het waard is om een prijzig ticket te kopen, waar jij je ogen zal uitkijken door de prachtige omgeving. Er zijn genoeg opties, maar één element hebben zij allemaal gemeen: jij gaat gegarandeerd heel wat zien!

De vier tofste treinreizen ter wereld

West Highland Line, Schotland

Deze spoorlijn is perfect om de vele schitterende plekken van Schotland te ontdekken. Met een Spirit of Scotland Travel Pass kan je voor ongeveer €175 vier dagen onbeperkt reizen in acht opeenvolgende dagen. Niet enkel met de trein, maar ook met de bus en de veerboot. Voor ongeveer €220 kan je zelfs acht dagen onbeperkt reizen in vijftien opeenvolgende dagen. Glasgow is een geschikte stad om deze reis te beginnen. De op twee na grootste stad in het Verenigd Koninkrijk biedt bezienswaardigheden als de Glasgow Cathedral en de Glasgow Botanic Gardens.

Vanuit hier reis je westwaarts naar de kustplaats Oban langs de rivier de Clyde, door Loch Lomond & The Trossachs National Park en langs de valleien van Argyll. De volgende dag kan je het beste de rechtstreekse Citylinkbus van Oban naar Fort William nemen. De West Highland Line loopt namelijk van Glasglow naar Crianlarich. Hier splits de spoorlijn zich op: een deel gaat naar Oban, terwijl het andere deel naar Maillaig en rijdt via Fort William. Eenmaal aangekomen in Fort William zal je de schaduw van de Ben Nevis ervaren. Dit is de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk.

Het laatste stuk van de spoorlijn zal je brengen naar de vissershaven van Mallaig. Voordat je hier aankomt zal je het meest bijzondere deel van de treinreis ervaren. De spoorlijn loopt langs de Road to the Isles: ruige landschappen wisselen de golvende kustlijn af. Daarnaast rijdt je over het beroemde Glenfinnan Viaduct, bekend van de Harry Potter-films. Eenmaal aangekomen in de haven heb je de mogelijkheid om naar vele eilanden te varen, zoals de Binnen-Hebriden. Al met al biedt deze treinreis je een bijzondere ervaring.

treinreis
Foto: Jack Anstey

The Ghan, Australië

Dwars door Australië kan je een treinreis maken van het zuidelijke Adelaide via Alice Springs naar het noordelijke Darwin. Een reis van drie dagen over een lengte van 2.979 kilometer. Armoedig zal de reis niet zijn, want het wordt ervaren als een hotel op rails. Aan boord kan je genieten van all-inclusive maaltijden en drankjes.

Bij een aantal stops langs de route kan je deelnemen aan bepaalde excursies. Zelfs deze ‘Off Train Excursions’ zitten bij de prijs van het ticket inbegrepen. Zo kan je het indrukwekkende 25 miljoen jaar oude Nitmiluk National Park bezoeken of de een kijkje nemen in het Alice Springs Desert Park. Ook heb je de optie om een excursie te plannen naar de mijnstad Broken Hill.

Het spoor zoals we hem nu kennen is niet eens erg oud. In 1982 reed de Old Ghan zijn laatste rit. De trein reed namelijk niet harder dan dertig kilometer per uur en er waren vaak vertragingen die opliepen tot wel tien dagen. In die laatste dagen is de trein gebruikt in de film Mad Max III. De regering van Northern Territory besloot toch de spoorlijn te voltooien. Sinds februari 2004 kan je daarom pas van Adelaide naar Darwin reizen via één verbinding.

treinreis

Trans-Siberische spoorlijn, Rusland

Uiteraard kan de langste spoorlijn ter wereld en de belangrijkste lijn van Rusland niet ontbreken in dit rijtje: de Trans-Siberische spoorlijn. Met maar liefst 9.289  kilometer aan spoor zal je nét iets langer onderweg zijn dan een treinreis van Utrecht naar Amsterdam, maar dan heb je ook wat.. Vanuit Moskou reis je dwars door Siberië naar Vladivostok.

De bekendste trein is de Rossija. Deze rijdt om de dag van Moskou naar Vladivostok en terug. Je onvergetelijke reis begint al in Moskou. Het oudste deel van deze stad bezit vele historische gebouwen. Daarnaast kan een bezoek aan het Rode Plein uiteraard niet ontbreken.

Een bijzonder moment tijdens de treinreis is de route over de Barabinskaja-steppe. Hoe ver je ook kijkt, er is slechts gras te zien. Hoewel je in Nederland ook niet opkijkt van een aardig grasveldje, zal het toch een ander beeld opleveren. Verder kom je langs vele afwisselende landschappen: van ruige bergketens, uitgestrekte toendra’s tot gigantische wouden. Ook zal je langs de zuidkant van het Baikalmeer rijden. Deze zal je gegarandeerd opvallen, want het is het grootste en diepste meer ter wereld. Een treinreis die je om vele redenen meegemaakt moet hebben.

treinreis

Rovos Rail, Zuid-Afrika naar Namibië

Rovos Rail is hét symbool als het gaat om stijlvolle treinreizen in het zuiden van Afrika. Dank aan treinliefhebber Rohan Vos, want de afgelopen 30 jaar reisde hij het land door om op zoek te gaan naar historische treinwagons en locomotieven. Zo zijn uiteindelijk meer dan 90 gerestaureerde voertuigen ontstaan. Ieder met zijn eigen geschiedenis. Het is dan ook mogelijk dat je in dezelfde wagon zit waar ooit koninklijke gasten in zijn vervoerd. Niet voor niets dat het de ‘Pride of Africa’ wordt genoemd.

De reizen verschillen van een tocht van twee dagen tot een groot avontuur van twee weken. Voor dat eerste kan je opstappen in Pretoria om door het natuurgebied Drakensberg Park te rijden. Bergpieken worden afgewisseld met enorme open vlaktes, kristalheldere rivieren en verborgen valleien. Hier zal je verder reizen naar Nelspruit om uiteindelijk bij het eindstation in Pietersberg uit stappen. Als klap op de vuurpijl kan je hier in een vliegtuig stappen die je binnen twee uur naar de Victoria Falls vliegt. De breedste watervallen van Afrika die je zeker gezien moet hebben. Toch allemaal net wat anders dan een retourtje in Nederland.

treinreis, De vier tofste treinreizen ter wereld

 

 

LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de รกllermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…